Екзотика з власного саду. Гумі, стевія

Екзотика з власного саду. Гумі, стевія

Гумі приживеться навіть на бідних ґрунтах
У садку Галини Іванівни, на кущах заввишки 2,5 м достигає чимало дивних ягід. Червоні кисло-солодкі довгасті плоди на довгих ніжках схожі на «тоненькі» вишні.
Екзотика з власного саду. Гумі, стевія
– Це гумі – родич обліпихи, – розповідає господиня. – Кісточка у неї м’яка і довгаста. Цю ягоду з Японії завезли на Сахалін, у 80-х вона дісталася до України. У моєму садку росте вже близько десяти років. Я вже переконалася, що рослина стійка до посух, не хворіє – навіть такої звичайної для наших садків тлі, не було жодного разу на ній. Росте і на бідних ґрунтах. Плодоносити починає на 3–4 рік. У сильні морози рослина інколи підмерзає, то просто обрізаю пошкоджені гілки, вони відновлюються від кореня в той же рік.
У м’ясистих ягодах гумі багато вітамінів А, С, калію, заліза й незамінних амінокислот, а головне – селену. Цей мікроелемент необхідний для підтримання імунітету.
– Я з гумі варю желе та варення. Можна перетирати з цукром і зберігати в сирому вигляді, – ділиться співрозмовниця.

Що лікує гумі?
Фітотерапевти радять настій із плодів гумі хворим на водянку та як протигельмінтний засіб. Для приготування необхідно 50 г плодів залити 1,5 скл. окропу, настояти протягом години, приймати по 2 ст. л. 3–4 рази на день після їди.
Відвар листя рослини застосовують для лікування ревматизму, подагри, він добре загоює рани. Щоб його приготувати, 1 ст. л. сировини заливають 1 скл. окропу, настоюють до охолодження. Вживають по півсклянки тричі на день.
Для прискорення загоювання ран також використовують порошок із сухого листя гумі (як присипку).

Посадила стевію на городі, то й цукор не купую
Стевія медова повинна бути в домі у кожного, переконана Галина Іванівна. У неї ця рослина також росте на городі.
– Хворію на цукровий діабет, тому, як тільки-но дізналася про «замінник цукру», що можна виростити власноруч, почала шукати його. Стевія сприяє виведенню з організму радіонуклідів, різних шлаків, підвищує імунітет, знижує рівень холестерину в крові та зміцнює стінки судин. За систематичного вживання цієї рослини нормалізується рівень цукру в крові. Стевізид, що місться в цій рослині, абсолютно не токсичний і може повністю задовольнити потребу в солодкому хворим на цукровий діабет.
Я вже традиційно років п’ять сушу листя стевії, розмелюю його у кавомолці для екстракту. 1 чайну ложку порошку заливаю склянкою окропу і настоюю 10–15 хвилин. Заварюю чай із малини, смородини, меліси, ромашки, м’яти, шипшини. Тоді зникає листяний присмак стевії, виходить смачний і корисний чай. Також можна заливати окропом не змелені сушені листочки стевії, як зелений чай, – розповідає господиня.
Екзотика з власного саду. Гумі, стевія
Стевія корисна при артритах і остеохондрозі
Лікувальні властивості стевії допомагають використовувати її навіть при артритах і остеохондрозі, при холециститі, панкреатиті, нефриті, хворобах щитовидної залози, ожирінні, хворобах печінки і жовчогінного міхура.
2 ст. л. листя стевії зав’язати в серветку з двошарової марлі, залити склянкою окропу і варити на повільному вогні півгодини. Залити в пляшку. Серветку зі стевією знову залити половиною склянки окропу, дати постояти 30 хв, настій залити до відвару в пляшку. Листя із серветки можна класти в чай, напої замість цукру, а відвар поставити в холодильник – він зберігається недовго.
20 г сухого листя стевії залийте склянкою спирту і залиште на добу в теплому місці. Процідіть. Можна використовувати для підсолоджування чаю або кондитерських виробів.
Екзотика з власного саду. Гумі, стевія
Хто гінко має – той здоров’ям буяє
Ще одну унікальну рослину вирощує Галина Іванівна в своєму садку – гінко Білоба, листя якого має універсальні лікувальні властивості. Його використовують як у фітопрепаратах, так і у виготовленні ліків.
З’явилося воно більше 250 млн років тому, за часів панування динозаврів. Довгий час дерево вважали вимерлим, тільки на початку XVIII століття дерево, скам’янілі залишки якого знаходили у відкладеннях мезозойської ери, виявили в горах на північному сході Китаю. Там є екземпляри висотою 30–40 метрів, вік яких більше 2000 років. Тож гінкго – найдавніше дерево планети, є пам’яткою природи світового рівня.
– Препарати гінкго повільно, але надовго розширюють всі судини і здатні нормалізувати функції будь-яких тканин і органів за рахунок відновлення в них системи кровообігу. Це найсильніший антиоксидант, здатний впливати на тривалість життя. Порошок із листя живить мозок, дає ясність свідомості, активізує розумові процеси, омолоджує, регенерує. Усім, хто хоче продовжити молодість і дожити до здорової старості, необхідно вживати препарати гінкго в цілях профілактики і лікування, – усміхається господиня.
Хіміки виявили у листках гінкго більше 40 різних речовин, серед яких основні – флавоноїдні глікозиди (24 %) і терпенові трилактоны (6 %). Саме вони так гостро необхідні нам для поліпшення мозкового кровообігу, саме з ними вчені пов’язують специфічну активність гінкго. Крім того, у листі знайшли органічні кислоти і проантоціанідини, що сприяють хорошій розчинності речовин, а також флавоноїди, стероїди, поліпреноли, віск, цукри.
А ось в насінні гінкго вчені виявили більше отруйних речовин, ніж у листі. В Європі тільки їх використовують для виробництва ліків. При виготовленні спиртової витяжки з листя небажані токсини і зовсім зникають.

Як пити чай з гінко?

А ось чай заварювати звичним для нас способом шкідливо. Листя гінко слід заливати кип’яченою водою кімнатної температури і настоювати 3–4 години на сонці.
Із метою профілактики інфаркту, для очищення судин, візьміть 500 г сіжого подрібненого листя, змішайте з 0,5 л свіжого меду. Зберігайте в холодильнику. Приймайте по 1 ч. л. 3–4 рази на добу.
Від атеросклерозу, оніміння кінцівок, гіпертонії приймайте вранці, протягом місця, на тщесерце
1 ст. л. сухого змеленого в кавомелці листя. Ретельно пережовуйте і запивайте водою. Зробіть перерву на два тижні, тоді знову повторіть курс.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x