Як правильно збирати лікарські трави

Як правильно збирати лікарські трави

Літо – чудова пора для збору і заготівлі лікарських рослин. Саме час збирати лікарські трави, щоб із настанням холодів підтримувати свій імунітет. Головне – вміти робити це правильно.

Пропонуємо вам практичні поради, як заготовляти лікарські рослини, щоб вони не втратили свою цілющу силу і були максимально ефективними при застосуванні.
До збору лікарських рослин слід приступати в той час, коли вони містять найбільшу кількість діючих речовин.
Листя збирають у період бутонізації, цвітіння рослин, іноді у фазі плодоношення. Товсті соковиті черешки, які не містять корисних речовин (мати-й-мачуха), видаляють, оскільки вони ускладнюють сушку. Дрібне шкірясте листя (брусниця) зрізують разом із гілочками, а потім відділяють листя. Сушать в тіні під навісами, в закритих приміщеннях, на горищах, розклавши тонким шаром.
Квіти збирають в період повного розпускання, іноді в стадії бутонізації. Сушать в тіні, іноді в затемненому приміщенні (волошки).
Трави збирають у період повного цвітіння або бутонізації, зрізуючи всю надземну частину на рівні нижніх листків, у рослини з жорсткими стеблами (полин, череда) збирають окремо листя і квітучі верхівки. Сушать у тонких пучках, підвішуючи їх на протязі, або розкладають тонким шаром у затінку на добре провітрюваному місці, наприклад, на горищі.
Плоди та насіння збирають у період повної зрілості, а іноді трохи недозрілими (шипшина) в тому випадку, якщо при повному дозріванні плоди осипаються або стають м’якими, мнуться при зборі. Соковиті плоди збирають вранці або ввечері, так як при денному зборі в сильну спеку вони швидко псуються. Перед сушінням їх в’ялять на сонці протягом 1-2 днів, а потім сушать при температурі 70–90° С в печах. Мити плоди перед сушінням не можна.
Збирають лікарські рослини в гарну погоду. Збір починають, коли опаде роса. Не можна збирати рослини в сиру погоду, після дощу або рано вранці до сходу сонця. Не варто збирати сильно запилені рослини, роз’їдені комахами, пожовклі.
Як правильно збирати лікарські трави
Зібрані рослини або їх частини (квіти, листя) слід укладати в чисті корзини, ящики, вистелені папером. Якщо збираєте в мішки, то не можна їх туго наповнювати, щоб уникнути самозігрівання рослин. Крім того, рослини при цьому мнуться і втрачають свою форму і колір.
Рослини, доставлені до місця сушіння, повинні бути негайно розкладені шаром на чистому горищі, на стелажах або під навісом в тіні на дошках. Період між збором і розкладкою для сушки не повинен перевищувати 2–3 годин.
Слід врахувати, що більшість дикорослих лікарських рослин росте не чистими чагарниками, а разом з іншими видами рослин. Необхідно бути акуратним, щоб не захопити їх також. Якщо це сталося, їх слід відразу видалити, тому що після збору відсортувати важче.

Реклама

5 1 голос
Рейтинг статті
guest

1 Коментар
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Єва

Це дуже гарні поради я їх використала і в мене все получилося дякую вам!😔☺️

1
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x