Що робити, якщо ви сильно потієте?

Що робити, якщо ви сильно потієте?

Потовиділення є природною реакцією організму людини на підвищену температуру повітря. Виділяють піт еккрінові залози, що розташовані на всій поверхні людського тіла. Це відбувається через роздратування шкірних рецепторів, які сприймають тепло. Потовиділення дозволяє регулювати температуру тіла, охолоджуює організм і рятує його від перегріву. Підвищена пітливість спостерігається під час фізичної активності. А от якщо вона виникає постійно – це може свідчити вже про проблеми зі здоров’ям.

Підвищене потовиділення науково називається – гіпергідроз. Згідно зі статистикою, у нашій країні цю проблему мають приблизно 4 мільйони осіб. Підвищена пітливість виникає зазвичай у людей, що мають дуже збудливу нервову систему. Посилюється потовиділення при ожирінні, туберкульозі, порушеннях у роботі серцево-судинної системи, захворюваннях нирок та ендокринної системи. Підвищена пітливість може бути як загальною, так і місцевою, коли сильно пітніють тільки деякі ділянки тіла.

Неприємними наслідками гіпергідрозу, крім запах поту, є також пітниця, схильність до простудних захворювань, а також часті грибкові та гнійничкові захворювання шкіри. Якщо проблем зі здоров’ям немає, то її причинами можуть бути зовнішні чинники.
Як боротися з підвищеною і зайвої пітливістю?
Насамперед, користуйтеся дезодорантами й антиперспірантами. Однак наносити їх на вже спітніле тіло сенсу просто не має.
У спекотну погоду не варто носити облягаючий синтетичний одяг. Найкраще підійдуть вільні речі з бавовни, льону або шовку. Взуття не має бути тісним. Шкарпетки найкраще купувати гігроскопічні, тобто ті, що добре всмоктують вологу.
Не слід пити багато солодких газованих напоїв, замініть їх на звичайну мінеральну воду. Також підвищує потовиділення кава, гостра або гаряча їжа.
Трохи зменшити неприємний запах поту допоможуть вітаміни-антиоксиданти, наприклад, вітамін Е.
Добре від підвищеної пітливості допомагають контрастні душі. Корисно також іноді походити босоніж. На ніч рекомендують робити ванночки з міцним розчином чаю.
Дуже просто позбутися запаху поту можна за допомогою розчину звичайної питної соди. Потрібно змочити в ньому серветку і промокнути шкіру. Не треба змивати розчин водою.
Рекомендують також регулярно приймати теплі ванни з хвоєю, шавлією, дубовою корою..
Якщо сильно пітніють ноги, то після миття стопи рекомендується 10–15 хвилин потримати в теплій воді з настоєм ромашки або дубової кори. Підійде також слабкий розчин формаліну (1 чайна ложка на 1–2 літри води). Після цього сухі ноги слід припудрити присипкою, гальманіном або пастою «Теймурова». Можна їх протерти лосьйоном «Гігієна» або рідиною «Формідрон». Щоб уникнути пересушування шкіри, корисно іноді змащувати стопи кремом.
При пітливості долонь допоможуть ванночки і протирання шкіри саліциловим або камфорним спиртом. Для обличчя можна придбати лосьйон «Фініш» або туалетний оцет.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x