Інтенсивність радіоактивних випадів на Черкащині зростає

Інтенсивність радіоактивних випадів на Черкащині зростає

На території Черкаської області 104 населених пункти зазнали радіоактивного забруднення. Повідомляють в Черкаському обласному центрі з гідрометеорології.

Радіаційне навантаження на приземний шар атмосфери утворюється внаслідок дії цезія 137 і стронція 90 чорнобильського походження та природних радіонуклідів (ізотопів земної кори та радіонуклідів космогенного походження).

Результати багаторічних досліджень організацій гідрометеослужби показують, що сумарна бета-активність приземного шару атмосфери в останні 20 років відповідає рівням, близьким до передаварійних значень.

Концентрації штучних радіонуклідів (цезія 137 і стронція 90) зменшились як за рахунок їх природного розпаду, так і внаслідок міграцї у нижні шари ґрунту.
У 2018 році впродовж січня-травня щільність випадів бета-активних елементів у м. Черкаси склала 0,7 – 4,9 Бк/м2 за добу. Максимальний вміст бета-випромінювачів (4,9 Бк/м2) спостерігався у пробі, відібраній 17-18 березня. Інтенсивні опади цього місяця сприяли осіданню радіоактивних елементів на земну поверхню.
В літній період при аномально теплій та посушливій погоді інтенсивність радіоактивних випадів зростає за рахунок вітрового переносу ґрунтового пилу із забруднених після аварії на ЧАЕС територій. На території Черкаської області 104 населених пункти зазнали радіоактивного забруднення.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x