Безпечний відпочинок улітку: як не стати жертвою води

Безпечний відпочинок улітку:  як не стати жертвою води

Останнім часом у рази збільшилася кількість повідомлень про потонулих людей. Літечко, спекотна погода і канікули сприяють відпочинку поблизу водойм. І все чудово, якби не було так сумно… А сумною є статистика загиблих на воді… Нині в області, за даними Управління Державної служби з надзвичайних ситуацій у Черкаській області, з початку року на водних об’єктах регіону сталося 38 подій, під час яких загинули 29 людей.

Одного разу, коли черкащанка Ірина (ім’я було змінено) відпочивала з донькою і друзями на морі. Вона стала не лише очевидцем, а й учасницею пригоди за участі підлітка, який ледь не потонув.
– Море тоді штормило, – розповідає жінка, – а наші діти дуже хотіли «гратися із хвилями». Тож у воду, звісно ж, пішла також. Я добре вмію плавати, хоча, як витягти потопаючого тоді взагалі не уявляла. Та все приходить із досвідом. От і я його здобула, – розповідає Ірина.

Вітряна погода того дня «крала» у багатьох відпочивальників надувні матраци, дитячі кола.
– Наші дівчата (про дітей) того дня також втратили великий надувний матрац – хвилі дуже швидко віднесли його ген за горизонт. Спочатку, звісно, ми кинулися навздогін, та зрозуміли, що це небезпечно й іграшка не варта наших зусиль. Полишили «доганялки» і продовжили гру у воді. Там було глибоченько – трохи вище грудей, а вітер невпинно здіймав хоч і невисокі, проте сильні хвилі, – продовжує жінка.

– Неподалік нас на матраці плавав підліток – хлопчина років 11–12. Людей у морі було мало, тож він привернув нашу увагу. Особливо тоді, коли матрац із-під нього вислизнув, і його вітром понесло вглиб. Підліток почав самотужки наздоганяти іграшку і відпливав щодалі у море. Ми напружилися. Я тоді звернула увагу, що він став пливти якось дивно: начебто постійно пірнав, але і не кричав. Я напружено вдивлялася, думала кого ще кликати на допомогу. Голос відносило в море. Попливла назустріч. Дитина борсалася і час від часу занурювалася у воду. Було страшно. Коли підпливла до нього близько, він учепився за мене і став душити й топити мене. Я набирала повітря і занурювалася у воду, щоб «відчепити» його. Тоді мені вдалося підхопити дитину попід руку і ніби покласти його на воду обличчям догори. Намагалася пливти. Проти вітру і хвиль було дуже важко. Особливо важким виявився той момент, коли я усвідомлювала, що відповідаю не лише за себе. Сил надавала думка про дочку, яка чекала мене біля берега – я наказала їй вийти з води, коли попливла до того хлопчика.

Жінка вдало витягла дитину на берег, обоє відбулися лише переляком. Однак найжахливішим згодом виявилася реакція мами підлітка – її погукали діти, сказали, що хлопчик ледь не потонув…
− А вона… знаєте, я тоді була шокована, − затинаючись розповіла Ірина, − мати підбігла до сина і стала голосно, на весь пляж, кричати: «Як ти міг таке допустити! Ти згубив такий дорогий матрац! Він коштує великих грошей!..»

Та невже життя вашої дитини не дорожче? Бережіть себе і дітей!
Нині ж на черкаських пляжах рятувальники активно проводять роз’яснювальну роботу, закликають відпочивальників приходити лише не обладнані місця для купання та не залишати дітей самих.
− Головне правило для спокійного та безпечного відпочинку на водоймах − обирати місця, що відповідають основним правилам безпеки, зокрема рятувальним постом і буями. Черкаська берегова смуга на 12 кілометрів протяжності, має 6 місць відпочинку, проте лише чотири з них відповідають заявленим вимогам і, відповідно, мають сертифікат пляжу, − зазначив начальник Черкаського міськрайонного відділу Управління ДСНС у Черкаській області Андрій Хижняк.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x