Ефективні способи позбутися хропіння

Ефективні способи позбутися хропіння

Ваша близька людина постійно хропе ночами? Не можете через це спати? Відчуваєте хронічну втому? Пропонуємо декілька порад, як побороти хропіння.

За словами медиків, хропіння виникає внаслідок багатьох причин. Це травми та дефекти будови носа, гострі запальні й хронічні захворювання верхніх дихальних шляхів, доброякісні утворення у носоглотці та гортані. Курці хроплять через підвищене виділення слизу або відкладання смол на задній стінці носоглотки. Проте, якщо хропіння супроводжується тривалими затримками дихання, краще не зволікати. Затримка дихання при хропінні провокує розвиток хвороб серця, гіпертонії і, врешті-решт, призводить до смерті. Як же перестати хропіти?

Знизити вагу тіла
Жирові відкладення на шиї, наче «стискають» її. Якщо скинути хоча б 15 % ваги, це позитивно позначиться на диханні уві сні – як мінімум покращиться на 50 %. Є навіть випадки, коли людина, яка скинула п’ять–сім кілограм, зовсім переставала хропіти.

Відмовитися від куріння
Паління – одна з причин хронічного запалення глотки, яке супроводжується набряками стінок гортанні, зниженням її тонусу та вузькими дихальними шляхами. Цей симптом також є однією із причин хропіння.

Підняти узголів’я ліжка
Потрібно підняти узголів’я не менше, ніж на 10–15 см. Зробити це можна за допомогою звичайної підставки. Ця хитрість мінімізує вірогідність западання язика, направить рідину в нижню частину тіла і, відповідно, звільнить дихальні шляхи. Зазначимо, що не варто змінювати подушку. Це навряд допоможе: більш висока подушка лише посилить проблему. Лікарі пропонують придбати анатомічну подушку чи валик, що обхоплює шию.

Дихання в такт
Хропіння партнера можна використовувати на свою користь. Особливо у випадках, коли вам не вдається заснути. Намагайтеся, аби ваше дихання співпало з диханням вашого партнера. Через деякий час ви станете засинати набагато скоріше.

Відмовитися від сну на спині
Сон на спині спричиняє сильне западання язика та звуження дихальних шляхів. Фахівці пропонують спати на боці. Що робити, якщо ця хитрість не вдається? Наприклад, можна пришити до піжами кишені (на спину), а на ніч у них необхідно покласти будь-яку тверду річ. Пропонуємо тенісний м’ячик. Через це людина, яка хропе, перестане перевертатися на спину, оскільки предмет давитиме на спину.

Робити спеціальну гімнастику
Ці вправи допоможуть зміцнити м’язи язика, тримати їх у тонусі та полегшать дихання:
• впродовж двох-трьох хвилин у зубах потримайте дерев’яну паличку (альтернатива – зубна щітка);
• 30 разів гучно повторіть звук «і». Обов’язкова умова – напруга шийних м’язів;
• сильно висунути язик уперед, повторити 30 разів.
Деякі люди страждають на синдром апное (зупинка дихання уві сні). У цьому разі обов’язково треба звернутися на консультацію до лікаря-сомнолога. Адже це захворювання у майбутньому може спровокувати інсульт чи інфаркт. Також апное є причиною сильної денної сонливості, яка у свою чергу негативно впливає на працездатність і може призвести до засипання за кермом та інших нещасних випадків.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x