Городні й садові роботи в липні

Городні й садові роботи в липні

Середина літа – доволі складний і відповідальний період у житті землероба. Значної уваги потребують і городні, і садові рослини. А роботи скільки, що просто не знаєш, за що хапатися. З таким обсягом не дивно щось і забути. Щоб цього не сталося, пропонуємо вашій увазі невеличку шпаргалку.

Розсаду давно вже висадили, і з нетерпінням чекаємо врожаю. Однак спочивати ще рано. Щоб отримати максимальний урожай, потрібно поливати, прополювати і формувати рослини. Так, більшість сортів томатів і баклажанів утворюють бічні пагони (пасинки) з пазух листя, розташованих на головному стеблі. Якщо їх не видаляти, рослина перетвориться на багатостебловий кущ з численними квітами. Всі його сили будуть спрямовані на нарощування зеленої маси, а не на дозрівання плодів. Вчасно пасинкувати потрібно і батоги гарбузів, динь, кавунів, огірків, що сильно розростаються. У липні триває активна підгодівля рослин: але при цьому слід використовувати добрива з меншим вмістом азоту, ніж раніше. Зайве підживлення азотними добривами може призвести до збільшення вмісту нітратів в урожаї.
У середині літа більшості городніх культур загрожують хвороби і шкідники. Саме на другий місяць літнього сезону припадають ушкодження картоплі, а також помідорів спорами грибка фітофтори. Картоплю вберегти нескладно, необхідно провести обприскування препаратами, що містять мідь. Томати на грядках краще обробити тим же розчином. Перець, баклажани і томати можуть бути вражені стебловою і плодовою гниллю. Для обробки уражених місць білястий наліт потрібно видаляти сухою м’якою ганчіркою, а потім покривати густим шаром мазі з крейди і марганцевокислого калію. Для закріплення лікування обов’язково присипте продезінфіковану ділянку попелом. Одночасно рекомендують почати полив рослин кальцієвою селітрою. Для цього на відро води замішують 2 ст. л. препарату.

Не обходять стороною городників і господарчі клопоти: пора провести прибирання та дезінфекцію в погребі перед закладкою на зберігання нового врожаю, тим більше що в липні вже збирають ранні сорти картоплі, скоростиглі сорти білокачанної капусти, часник, кабачки.
Полуниця вже віддала свій урожай, але їй все ще потрібен догляд, щоб закласти основи плодоношення в наступному році. Відразу після закінчення плодоношення видаліть всі вуса на садовій суниці (якщо вони не потрібні для омолодження плантації), порозпушуйте землю в міжряддях, рясно полийте і підгодуйте кущики розчином настою коров’яку, сечовиною (20 г на відро води) і суперфосфатом (30 г на відро).
У липні основне завдання садівника підтримувати рослини здоровими, забезпечувати їх достатньою кількістю поживних речовин, щоб плоди могли визріти. Не забувайте рихлити ґрунт у пристовбурних колах і міжряддях, проводити профілактичні обробки від хвороб і шкідників. А в перервах між основними заняттями можна попрактикуватися в щепленні плодових дерев і живцюванні декоративних чагарників. Що стосується поливу, то в спекотну погоду сад потребує особливої уваги і турботи. Насамперд це стосується найбільш уразливих рослин: з ознаками зневоднення, в’ялим листям і бутонами та молодих саджанців.
Поливати найкраще ввечері, так як при ранковому поливі волога за день випарується. До дощування краще не вдаватися, набагато корисніше поливати під корінь, в лунки, траншеї або міжряддя. По периметру пристовбурного кола або уздовж ряду рослин, на відстані «щоб коріння ледь дотягувалися», викопують невеликі ямки.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x