Як не спека, то холод…

Як не спека, то холод…

За словами спеціалістів, нинішні погодні умови значно кращі за ті, що на цей період були минулого літа, але все одно вони далекі від тієї погоди, що хотілося б аграріям. На відміну від 2017-го, нинішнє літо не таке спекотне, але й воно завдає клопотів людям, котрі працюють на землі. Нині причиною хвилювань фермерів за майбутній урожай є надмірний нічний холод. Синоптики ж не поспішають радувати прогнозами, обіцяючи найближчим часом бурі і шквали.

Останнім часом погода дарує чимало сюрпризів: сніг в червні у Карпатах, якого, як розповідали очевидці, не завжди взимку можна знайти, град розміром із персик, похолодання до 14 градусів улітку…
На думку директора Українського науково-дослідного гідрометеорологічного інституту Володимира Осадчого, причиною тому стає 30-річний період похолодання.
– У нас зараз 30-річний період похолодання. Саме для нього характерні такі перепади тиску, температури, проникнення арктичних мас. Нам потрібно до цього готуватися. Шквали, бурі, град − все це у нас буде найближчі 30 років, − пояснює Осадчий і запевняє, що саме зараз нічого аномального не відбувається. – Або циклон заніс нам холодні антарктичні вітри, або ж холодне повітря з верхніх шарів атмосфери. Ми очікуємо, що вже днями температура повітря підніметься до + 30 градусів, − сказав синоптик.
Така погода, як кажуть аграрії, неоднозначно позначається на врожаї. Із урожаєм плодових культур − яблуками, грушами, сливами − проблем бути не повинно. Упродовж липня для них може сформуватися досить вологи, і це позитивно вплине на врожайність. Така ж ситуація − з помідорами й огірками. А от городні культури можуть і постраждати.
– Якщо казати загалом, то цього року ситуація краща, ніж минулого. Наприклад, врожай пшениці очікуємо на рівні 45 центнерів, – розповідає головний агроном СТОВ ім. Ватутіна, Звенигородського району, Володимир Мельник. – Звісно, погодні умови цього року теж важко назвати ідеальними. Скажімо, ще з осені довго не було дощів. Насіння протягом тривалого часу лежало в сухому ґрунті. За цей час втратило свою енергію проростання і свої фізіологічні властивості. Зараз теж погодні умови досить складні, особливо для тих рослин, яким потрібно тепло. Наприклад, зараз кукурудза викидає качан, а температура вночі іноді опускається до +5 градусів. І це при тому, що вдень – 25. Це погано впливає на теплолюбиві культури. Ту ж саму кукурудзу, сою, та багато інших. З іншого боку, цього року не можна поскаржитись на спеку. Якщо за все літо 2017-го в нашій зоні випало лише 50 мм опадів, то нині на цей період їх уже – 70. Тому посухи як такої не було, і культури не погоріли.
Тим часом, як повідомив директор Укргідрометцентру Микола Кульбіда, вже в липні українців чекає дуже спекотна погода, що триватиме аж до кінця серпня.
– Майже в усіх регіонах України температура повітря в липні буде досягати + 35−40 градусів. Потрібно звикати до такого літа, іншого вже не буде. Тенденція підвищення температури зберігається і продовжується, − говорить Кульбіда. Синоптики обіцяють, що липень стане найспекотнішим місяцем для українців. При цьому – з досить частими грозами і зливами.
Що ж стосується злив, то метеорологи також помітили нову тенденцію. За словами фахівців віддіду синоптичної метеорології НДІ гідрометеорології, в цілому по країні відбувається збільшення кількості опадів, але з одночасним настанням посухи. Зменшується кількість днів без опадів, але зате збільшується їхня інтенсивність. Тобто дощів майже немає, а замість них йдуть зливи. Але ж зливові дощі дуже локальні, і виходить, що вся вода просто стекла. Вона не встигає за такий короткий період просочуватися в ґрунт, як це відбувається при рівномірному випаданні опадів. Тоді ґрунт набирає цю вологу, і рослини отримують її протягом довгого періоду.
На щастя, до початку сезону злив ще достатньо часу. Як повідомляє Черкаський обласний гідрометцентр, із південного заходу посилюється вплив антициклону, тому впродовж поточного тижня середньодобові температури повітря коливатимуться у межах, близьких до кліматичної норми. Атмосферний тиск очікується 753−755 мм. рт. ст., без значних коливань. Тож, у цілому погода сприятиме проведенню жнив та всіх видів господарських робіт.

Олена Столяр

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x