Черкаські ІТ-компанії навчалися правильно працевлаштовувати та організовувати трудові відносини

Черкаські ІТ-компанії навчалися правильно працевлаштовувати та організовувати трудові відносини

Учора, 5 липня, відбувся навчально-інформаційний семінар для членів ІТ-кластеру стосовно питань працевлаштування та правильної організації трудових відносин. Нагадаємо, що передумовою стала конфліктна ситуація, що склалася між Черкаською ІТ-компанією СПД-Україна та Управлінням держпраці в Черкаській області.

Як повідомив директор СПД-Україна Микола Кудрявцев, даний семінар проводиться за спільної ініціативи Черкаської обласної держадміністрації, компанії СПД-Україна та Управління держпраці в Черкаській області, – повідомив директор СПД-Україна Микола Кудрявцев.
Черкаські ІТ-компанії навчалися правильно працевлаштовувати та організовувати трудові відносини
– Ми мали певне протистояння з Управлінням держпраці в Черкаській області, – зазначає директор компанії. – Існувала серйозна загроза серйозних штрафних санкцій за нібито неправильно оформлені трудові відносини. Та все ж нам вдалося спільними зусиллями знайти спільну мову, зокрема і завдяки представникам обласної адміністрації. У нас не було умисного порушення законодавства, ми оформили всі виплати офіційно, просто допустили певні дії, які могли тлумачитися подвійно. Щоб у майбутньому таких подвійних тлумачень не допускали ні ІТ-компанії, ні Управління держпраці, представники обласної адміністрації виявили ініціативу провести семінар-навчання з актуальних питань з теми оформлення трудових стосунків. – коментує Микола Кудрявцев.
На «круглий стіл» завітали представники компаній, що є членами черкаського ІТ-кластеру – директори, бухгалтери, юристи та інші представники ІТ-спільноти Черкас. На заході висвітлювалися питання оформлення трудових відносин, зокрема деталі оформлення договорів. Особливу уваги приділилі тому, яким чином у своїй господарській діяльності не допускати порушень трудового законодавства, як саме проводяться перевірки на підприємства та безліч інших важливих питань.

– Ми насправді щиро вітаємо подібні семінари, тому що саме такого формату не вистачало для черкаського ІТ-кластеру. Адже в минулому році інспекції Управління були надані повноваження внепланових перевірок. Наразі відома протилежна практика, навіть оскарження постанов про накладення санкцій і суди стають то на сторону бізнесу, то на сторону інспекцій. – каже директор СПД-Україна. – Загалом, маючи такі величезні повноваження, державний орган безумовно повинен мати чіткі роз’яснення з приводу того, що є порушенням, а що ні. На жаль, у нас в державі зараз такого немає. Тому щоб інтереси бізнесу не страждали, ми вважаємо, що ми повинні отримати принаймні теоретичні знання – чого і як нам дотримуватися. – зазначає Микола Кудрявцев. – Ми навіть запросили до себе у гості представників обласної адміністрації, зокрема губернатора Юрія Ткаченко, щоб показати яким чином діє ІТ-компанія, що насправді жодних порушень немає, що немає неоформлених працівників, а є контрактори, є фізичні особи-підприємці, які надають послуги віддалено. З Управлінням держпраці ми вже отримали індивідуальні консультації, зверталися за практичними порадами, як нам оформити той чи інший договір, як правильно оформити працівника до штату і уже отримали роз’яснення.
Наш випадок унікальний в Україні ще такого не було, щоб держпраця пішла назустріч, тому ми пишаємось, що створили цей позитивний прецедентний кейс. – розповів директор СПД-Україна.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x