Якість води на Черкащині погіршується через стічні води

Якість води на Черкащині погіршується через стічні води

Черкаси, Корсунь-Шевченківський, Звенигородка й Умань використовують як джерело господарсько-питного водопостачання населення воду поверхневих водойм (річок Дніпро, Вільшанка, Рось, Гнилий Тікич). Саме тому одним із головних напрямків діяльності Державної санепідслужби області є здійснення санітарного нагляду за охороною поверхневих водних об’єктів від забруднень.

Так, за даними десятирічного спостереження санепідслужби, кожна 6 досліджена проба води з водойм не відповідала санітарно-гігієнічним нормативам за санітарно-хімічними показниками (14,5% у 2004 році та 14,4% у 2013 році), а за мікро¬біологічними – погіршилась більше, ніж у 3 рази (6,2% у 2004 та 19,1% у 2013 році).

Основними причинами погіршення якості води у водоймах за мікробіологічними показниками є скид недостатньо очищених та неочищених стічних вод із кана¬лізаційних очисних споруд населених пунктів області й окремих об’єктів, які перебувають у незадовільному санітарно-технічному стані. Крім того, на якість води можуть впливати неконтрольоване будівництво на берегах водойм, порушення во доохоронних режимів у межах водоохоронних зон тощо.

Про це «Новій Добі» повідомили власний кореспондент.

За даними департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації, щороку з каналізаційних очисних споруд у поверхневі водойми скидається близько 4 млн т неочищених та 6 млн т недостатньо очищених стічних вод.
Більшість каналізаційних об’єктів в області збудована й уведена в експлуатацію в 60–80 роках минулого століття і на сьогодні не відповідає вимогам часу. Проведення капітальних, поточних ремонтів та реконструкції потребують очисні споруди каналізації Золотоноші, Ватутіного, Канева, Шполи, Кам’янки, Городища, Чорнобая, Катеринополя.
На Черкащині реалізуються загально державна програма «Питна вода України на 2006–2020 роки», Загальнодержавна програма реформування і розвитку житлово-комунального господарства та інші цільові програми, якими передбачено забезпечити до 2010 року припинення надходжень у водні об’єкти неочищених стічних вод, а до 2020 року – недостатньо очищених. Для виконання положень програм із розділу модернізації централізованих систем водопостачання та водовідведення були заплановані видатки з Держбюджету близько 20 млн грн щорічно. Проте впродовж останніх років кошти на ці завдання не виділяли, модернізацію систем водовідведення проводили фактично за кошти місцевих бюджетів та підприємств.

За порушення вимог санітарного законодавства щодо охорони поверхневих водойм від забруднення Держсанепід¬служба області тільки впродовж 2013 року на посадових осіб наклала 4 штрафи, виносила 14 постанов про тимчасове призупинення експлуатації об’єктів.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x