Викладачі ЧНУ співпрацюють із французьким університетом

Викладачі ЧНУ співпрацюють із французьким університетом

Кафедра алгебри і математичного аналізу Черкаського національного продовжує співпрацю з відділом автоматизації та керування Лабораторії промислових і за участі людини систем автоматичного керування, машинобудування й інформатики (LAMIH, Університет Валенсьєна і Ено-Камбрезі, Франція). Заплановано спільні наукові дослідження, відкриття і спільне керівництво магістерськими роботами за спеціальністю 111 Математика та кандидатськими дисертаціями. Про це «Нова Доба» дізналася із прес-служби навчального закладу.

На запрошення керівника французької групи Мохамеда Джемая співробітник кафедри алгебри та математичного аналізу Сергій Бабенко допомагав вирішити задачу консенсусу при наявності перешкод у зв’язку. Успіху вдалося досягти, застосувавши теорію динамічних рівнянь на часових шкалах. Тож французькі дослідники зацікавлені у спільних проектах з черкаськими науковцями, а також підготовці фахівців, адже дослідження динамічних рівнянь на часових шкалах є відносно молодим напрямом, а кафедра алгебри та математичного аналізу має двох спеціалістів в цій галузі – Сергія Бабенка і Віталія Слинька.

Наукова група ROC (Robustness, observability and controllability) відділу автоматизації та керування, очолювана професором Мохамедом Джемаєм, працює над різними задачами теорії керування і, зокрема, займається задачею консенсусу в мультиагентних системах особливого типу, в яких комунікація, тобто обмін інформацією, між певними агентами здійснюється за наявності перешкод в зв’язку. Мультиагентна система – це система, яка складається з деякої кількості однакових керованих об’єктів (агентів): колісних роботів, дронів і т.д. Задача консенсусу полягає в тому, щоб побудувати для кожного об’єкта таке керування, завдяки якому всі об’єкти змогли б автоматично і узгоджено один з одним виконувати певну програму дій: разом рухатися по певній траєкторії, утворювати певну конфігурацію в просторі тощо. Дивовижні шоу за участю великої кількості дронів є прикладами, які наочно показують результати розв’язання задачі консенсусу в складних мультиагентних системах.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x