Холодний Яр знову зібрав на фестиваль українських патріотів

Холодний Яр знову зібрав на фестиваль українських патріотів

«Фестиваль нескореної Nації «Холодний Яр» відбувся 6–8 липня у селі Грушківка Кам’янського району. Понад сім тисяч свідомих українців, активістів та ідейних однодумців приїхали сюди з усієї країни та з-за кордону.

На Черкащині цей фестиваль проходить вже вчетверте. Організаторами заходу за підтримки Черкаської обласної державної адміністрації стали ВГО «Сокіл», ВМГО «Національний Альянс», «Самооборона майдану Черкаси» та інші. На території фестивалю відвідувачі мали змогу послухати гутірки, де спікерами стали відомі письменники, політичні діячі та військові. Зокрема, гутірки провели Юрій Руф, Валерій Маснюк, Ірина Фаріон, Олег Тягнибок, Андрій Білецький, Андрій Тарсаенко та інші. Головним темами виступів стали Революція Гідності, російсько-українська війна, українська мова та культура. Після виступу поділився своїми враженнями один зі спікерів Олексій Бешуля, представник видавництва «Залізний тато».

Холодний Яр знову зібрав на фестиваль українських патріотів

– Враження від фестивалю маю виключно позитивне. Тут нас зустріли чудові люди, чудова підбірка для сцени та атмосфера. На фестивалі ми презентували мемуари генерал-хорунжого армії УНР Володимира Сікевича, який свого часу спромігся звільнити Донбас за 3 тижні «1918. Донецький бліцкриг. Раніше ми брали участь у різноманітних фестивалях, зокрема і книжкових. «Холодний Яр» для нас – один із найкрутіших націоналістичних фестивалів із гарною організацією, – зазначив Олексій Бешуля.

Крім того, фестивальники могли придбати вишиванки, прикраси, глиняний посуд, сувеніри та патріотичний одяг. На території фесту діяли майстер-класи з розпису екологічний торбинок, гончарства, ковальства, всі охочі пограли в стародавні ігри Київської Русі. Крім того, організатори підготували майданчик для військових та турнір зі змішаних єдиноборств і армреслінгу.

Холодний Яр знову зібрав на фестиваль українських патріотів

Враженнями про загальну атмосферу свята поділився фотограф Святослав Подольський: «Я вперше на цьому фестивалі, проте чув про нього і раніше. Атмосфера тут мені надзвичайно подобається. Адже мене цікавить все, що стосується України, української мови, культури. Фестиваль цей для мене особливий, адже Холодний Яр – це історична колоритна місцевість, в якій панує козацький дух. Тут я прослухав багато гутірок, поспілкувався зі спікерами та музикантами вечірньої сцени. Якщо вийде, наступного року обов’язково відвідаю це місце знову».

Вечірню сцену запалювали україномовні гурти. Зокрема, Христина Панасюк, «MniShek», «Гуляйгород GG», «КАРНА», «Кому Вниз», «Чумацький Шлях», «Тінь Сонця», «КораЛЛі», «От Вінта!» та багато інших.

Холодний Яр знову зібрав на фестиваль українських патріотів

Свою думку про фестиваль висловив соліст гурту «КораЛЛі» Михайло Адамчак: «Для мене Холодноярщина – вже віддавна потужне місце сили. Традиційно буваю тут декілька разів на рік. Можу сказати, що Холодний Яр притягує і манить тих, хто знає його історію, боротьбу і події, які тут відбувалися – до цього важко бути байдужим. На фестивалі ми з гуртом виступили вдруге і ще раз переконалися: коли ідея заходу правдива і актуальна – то і публіка збирається яскрава та потужна. А для музикантів це чи не найважливіший момент, адже обмін енергією з людьми неабияк заряджає! Фестиваль нескореної Nації динамічно розвивається з року в рік – і ми неодмінно сюди повернемося!»

Після гуртів із головної сцени фестивалю для гостей дійства демонстрували документальний фільм про гурт «Кому Вниз» та «Посттравматична рапсодія».

Протягом трьох днів учасники заходу назбирали для реабілітаційного центру Братів Кузьміних 61 600 грн. На ці кошти придбають тренажер для лікування опорно-рухового апарату для захисників України – учасників бойових дій на Сході.

Холодний Яр знову зібрав на фестиваль українських патріотів

Після завершення фестивалю організатор Зоя Бойченко підсумувала: «Фестиваль росте та скликає вже не лише українців у межах нашої Держави, а й тих дітей нашої нації, які опинилися на чужих землях. Так, цього річ до нас завітали українці з Австралії, США, Франццї, Іспанії. І тут відчувається не лише єдність історичних поколінь, а й єдність крові. Як сказав Андрій Середа під час виступу на фесті: «Ви є найкращі діти Бога». І цим все сказано»

Ганна Половинка

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x