Медична реформа в дії: понад 255 тис. декларацій із пацієнтами уклали на Черкащині

Медична реформа в дії: понад 255 тис. декларацій із пацієнтами уклали на Черкащині

В області триває процес підписання декларацій із сімейними лікарями. Щоправда, процес проходить доволі мляво. Нині в системі eHealth по області зареєстровано 589 лікарів, які надають первинну медичну допомогу, та укладено понад 255 тис. декларацій із пацієнтами.
Черкащанка Ольга Максименко про медичну реформу знала давно, адже за новинами слідкує жінка постійно. У її будинку часто вивішували оголошення про те, що треба підійти до дільничного лікаря й укласти з ним угоду.
− Більшість моїх знайомих так і зробили, не вибирали лікарів по інших медичних закладах. Я не поспішала з цим, адже розуміла, що в будь-якому випадку медичну допомогу мені нададуть, а ходили по лікарнях, висиджувати в чергах навіть для того, щоб підписати декларацію, мені не хотілося. Та нещодавно за станом здоров’я потрібно було потрапити до фахівця із іншої лікарні і направлення треба було від мого сімейного лікаря. Чесно кажучи, часу на вибір лікаря не було, отож уклала угоду зі своїм дільничним лікарем. Я її знаю давно, зверталася за допомогою, то чого ж далеко ходить, − розповідає пані Ольга.
За словами жінки, процедура підписання декларації була не складною і зайняла не багато часу. Заповнили документи, пацієнтка отримала направлення до потрібного їй фахівця.

Оксана Сорока ж навпаки сімейного лікаря обирала не за місцем проживання й до його вибору підійшла ретельно.
− Я спілкувалась з двома фахівцями, серед них і вибрала сімейного лікаря для нашої родини. До нього вже кілька років поспіль ходять мої друзі й відгуки лише найкращі, − говорить пані Оксана. – Для п’ятирічної донечки я обрала приватного лікаря, до якого ходимо змалечку.
Станом на 6 липня у Черкасах укладено 84 тисячі 450 декларацій із сімейними лікарями. За день в обласному центрі підписують близько 1,5 тисячі таких документів.
− У середньому на одного лікаря припадає 603 декларації. За цим напрямком є заклади-лідери і заклади-аутсайдери, – повідомив директор департаменту охорони здоров’я і медичних послуг ЧМР Олег Стадник. – Наприклад, у П’ятому центрі уклали вже 24 тис. 235 декларацій, а у Четвертому центрі – 10 898 декларацій.
У деяких районах області узагалі ще не розпочалася ця кампанія. Зокрема, у Городищенському, Кам’янському, Чигиринському, Лисянському районах та Мехедівській і Мокрокалигірській ОТГ. Менше 10 % населення підписали декларації у Маньківському, Жашківському, Катеринопільському, Тальнівському районах та Умані. Є ж райони, що лідирують, зокрема у Звенигородському районі підписали декларації із 46 % населення, Чорнобаївському – 42 %, Білозірській ОТГ – 42,6 %, Корсунь-Шевченківському – 33,7 %.
– На сьогодні наш район є передовим в області серед підписання декларацій із сімейними лікарями. Наразі уклали договори 20 тисяч 853 особи – 51,4 % від усього населення (населення району – 40 тисяч 596 осіб). У районі всього 22 лікарі, які підписують декларації, – констатує статистик КЗ «Чорнобаївський центр медико-санітарної допомоги Чорнобаївської районної ради» Олена Плохута. – Електронна система «E-Health» повністю функціонує по району. Усі лікарі та пацієнти у ній зареєстровані. На сьогодні ми рухаємося у доволі швидкому темпі. Проте ще медичний центр не повністю укомплектований апаратурою, та є брак кадрів, особливо, лікарів загальної практики.
У Чигиринському районі активно впроваджувати медичну реформу почали лише з 9 липня. Нині там підключилися до Інтернет-системи та реєструють пацієнтів. У районі ж усього працює 14 сімейних лікарів. Та вже вдалося укласти близько ста декларацій.
− Із понеділка ми вже підключилися до системи, люди обізнані з тим, що треба укладати декларації, і йдуть до сімейних лікарів, − зазначила Ніна Іванівна Приблуда, заступник головного лікаря з медичного обслуговування населення Чигиринського районного центру первинної медико-санітарної допомоги.
Основною причиною не підписання декларації з пацієнтами є незадовільне забезпечення комп’ютерним обладнанням із доступом до мережі Інтернет, спеціальним програмним забезпеченням для первинної медичної допомоги робочих місць персоналу та відсутність мережевого покриття.

Валерія Тімергаліна, Олеся Зінченко

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x