Троянд боятися – сад не садити

Троянд боятися – сад не садити

Кожна господиня мріє про розкішні духмяні трояндові кущі у власному садку. Та думки про те, що догляд за ними – дуже клопітлива справа, чи про те, що вони взагалі не ростуть в умовах нашого клімату, побутують і досі. Кореспонденти «Нової Доби» знайшли на Черкащині господиню, яка вирощує у своєму садку чимало трояндових кущів різних видів і сортів. Пані Тетяна нам підказала, на що слід звернути увагу, якщо ви хочете мати у себе в садку ці чарівні квіти.
– Часто ми купуємо якісний посадковий матеріал, саджаємо, леліємо, чекаємо пишне цвітіння… і отримуємо лише розчарування, – каже пані Тетяна. – Розповім власні секрети, які отримала шляхом неодноразових спроб і експериментів.

Троянд боятися – сад не садити

Неправильна підготовка до посадки
Перед посадкою саджанці обрізають. Робити це зазвичай радять досить коротко, і тут є ризик перестаратися. Насамперед, коротка обрізка стосується лише пагонів. Коріння, якщо воно відкрите, обрізають трохи – щоб оновити зріз до живої тканини. Пагони слід залишати короткими, але довжина їх для багатьох троянд вимірюється не в сантиметрах, а в кількості бруньок. У чайно-гібридних троянд залишають 2–3 бруньки, як і у поліантових; у сортів групи флорибунда зберігають 3–4 бруньки. А ось виткі (крім рамблерів – їх обрізають до 35 см), шраби, паркові й ґрунтопокривні обрізки перед посадкою не потребують. При осінній посадці радикального вкорочення їм також не потрібно. Усі пошкоджені, відмерлі й хворі частини, звичайно, слід видалити.
Порада: Часто саджанці продають із зігнутими й скрученими коренями. Не намагайтеся їх розпрямити – підсушене коріння легко зламати. Перед посадкою занурте саджанці з відкритою кореневою системою на добу в воду. Частина коренів розпрямиться після цього сама, частину можна спробувати розігнути, не докладаючи зайвої сили, а ті, що не розпрямилися – залиште як є, у процесі росту коренева система скоректується сама.
Деякі виробники обмотують кореневу систему сіткою. Як правило, її можна не знімати, але тут потрібно орієнтуватися на інструкцію. Перед самою посадкою коріння можна обробити стимулятором коренеутворення.

Троянд боятися – сад не садити

Помилки в технології посадки
Троянди вчать нас підбору ідеального балансу – живлення, поливу, освітлення.
Місце і ґрунт для посадки троянд бажано готувати спеціально. Ці рослини вимогливі до родючості ґрунту, вологопроникності, але слід уникати застою води.
«Погані» сусіди. Вважають, що троянди не люблять сусідства з іншими рослинами родини розових (або розоцвітих, як їх називали раніше). Також не підходять «родичі» і в якості попередників «королеви квітів».
− Якщо подумати логічно, – розповідає господиня, – всі ці рослини беруть із ґрунту ті ж поживні речовини, що й троянди. Проте на практиці уникнути такого сусідства майже неможливо. До сімейства рожевих належить більшість асортименту наших плодових і декоративних садів: це яблуні, груші, сливи, вишні, малина, аронія, ірга, черемха, горобина, глід, хеномелес, мигдаль, спіреї та багато інших видів. Тож ізолювати троянди у своєму садку буде складно. Однак індивідуально підготовлений ґрунт частково вирішить проблему схожого живлення і однакових хвороб. Додати також слід підживлення і профілактичну обробку від захворювань.
Контакт із добривами. − Часто проблеми виникають через надто ретельну підготовку посадкової ями, – розповідає квітникарка. – Прочитавши, що троянди люблять родючий ґрунт, яму намагаються «заправити» з запасом – усім і одразу. А тоді ще і садять троянду «ближче до їжі». Як результат, корені отримують опіки від безпосереднього контакту з добривами, і рослина гине. Тому посадкову яму бажано готувати заздалегідь або не додавати в неї добрива, а проводити кореневе підживлення після вкорінення рослини. У будь-якому випадку при посадці будь-яких саджанців їхні корені не повинні торкатися добрив.

Троянд боятися – сад не садити

Неправильна глибина. Ще одне питання, що на думку господині, часто лякає новачків: як глибоко треба садити троянду і чи потрібно заглиблювати місце щеплення.
– Зазвичай радять заглиблювати місце щеплення і кореневу шийку троянди на 3–7 см. Такі інструкції дають сучасні виробники посадкового матеріалу. Вважають, що така глибина посадки оберігає місце щеплення від переохолодження і пересихання. У холодних регіонах і на сухих ґрунтах часом рекомендують навіть більш глибоку посадку – до 15 см. Однак багато є прихильників і розміщення місця щеплення над землею, мовляв, так воно краще прогрівається сонцем, а крім того, такий спосіб посадки попереджає ситуації, коли троянда «переходить на власне коріння» (починає нарощувати коріння від прищепи), що може знизити зимостійкість рослини за умови прищепи теплолюбного сорту. Із власного досвіду можу сказати, що виткі троянди, рамблери і «романтичні» сорти я саджу із заглибленням місця щеплення. Залишаю над землею лише чайно-­гібридні й бордюрні троянди, – розкриває секрети пані Тетяна.
Недостатній догляд одразу після посадки – одна з розповсюджених помилок, на думку квітникарки.
– Після посадки і поливу, саджанець бажано підгорнути пухким ґрунтом. Це вбереже молоду рослину від перепадів температур і пересихання. Коли троянда вкорениться, високе підгортання можна поступово розмити під час поливу і залишити тільки мульчування ґрунту навколо. Також троянду потрібно затінити, особливо якщо ви посадили рослину посеред літа. Узагалі, перший місяць після посадки – найкритичніший, – наголошує господиня. – У цей час потрібно уважно стежити за вологістю і освітленістю.
Занадто близько. Важливе також дотримання посадочних відстаней. Особливо для того, щоб розарій добре провітрювався і освітлювався сонцем. Це умова рясного цвітіння, гарного визрівання пагонів до зими і захист від хвороб. − Часта помилка, – на думку квітникарки, – коли троянди прагнуть висадити занадто щільно, так, щоб між ними не було просвітів.
Відстань для чайно-гібридних, поліантових і троянд флорибунда – приблизно 30 см; для паркових і витких – близько 50 см. При дворядній і об’ємній посадці відстані збільшують залежно від розміщення.
Порада: Висаджуючи троянди, подумайте про те, як ви будете за ними доглядати.

Троянд боятися – сад не садити

Освітленість. Усі троянди лише світлолюбиві. Тіньовитривалі сорти переносять легку півтінь, у більш щільній тіні рости і квітнути не будуть. Якщо ж затінення неминуче (півдня на клумбу падатиме тінь від будинку), то краще, щоб троянди добре освітлювалися сонцем у першій половині дня. При цьому троянди люблять досить м’які умови без сильних контрастів. Оптимальна температура повітря – 18–25 градусів, ґрунту – 17–20 градусів. Це одна з причин, чому трояндам не підходять занадто пухкі піщані ґрунти: вони легко перегріваються і охолоджуються. Також варто стежити і за кислотністю ґрунту: троянди «люблять» нейтральний або слабокислий.
На думку господині, троянда – не стільки примхлива, скільки вимоглива рослина. Тож від умов вирощування безпосередньо залежить її здоров’я і декоративність.

Сніжана Калюжна

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x