Українське свято відбулося в горах США

Українське свято відбулося в горах США

КЕРГОНКСОН‚ Ню-Йорк – 13-15 липня Українська Народна Фундація (УНФ) за участи Українського Народного Союзу (УНС) провела у Центрі української спадщини «Союзівка» у Кетскільских горах Фестиваль української культури.

Українське свято відбулося в горах США

13 липня фестиваль почався з ярмарку, який тривав усі дні і пропонував гостям великий вибір національного одягу, прикрас, музичних записів.

Українське свято відбулося в горах США

Увечорі відбувся концерт і благодійний (на розвиток Союзівки) бенкет «Ретро Львів», а потім забава до пізньої ночі.
Головною подією суботи 14 липня стали два великих концерти у літньому амфітеатрі. На відкриття свята українські американські ветерани з штатів Ню-Йорк‚ Пенсильванія‚ Конектикат і Ню-Джерзі винесли на сцену прапори США та України‚ а брати Андрій‚ Ярко та Юрій Добрянські заспівали гимни обох держав.

Українське свято відбулося в горах США

За звичаєм Академія українського танцю ім. Роми Прийми-Богачевської почала концертну програму танцем «Привіт». У денному концерті академія показала танці «Голубка» і «Сусіди», виступила також в усіх концертах фестивалю, зокрема показала танці «Мелодія», «Сонячне коло» та інші.

На жаль, у програму довелося внести суттєві зміни, тому що на свято з поважних причин не приїхали з Києва спеціяльний гість народний артист України співак Олександер Пономарьов і популярна співачка Ірина Федишин. Але з Києва приїхали інші відомі виконавці, а пісню представила Анастасія Приходько – українська естрадна співачка, а також активна громадська діячка. Вона була активною учасницею Евромайдану, відмовилася від усіх нагород, які були їй вручені в Росії.

У концертах брав участь дівочий дует «Мальви» – Уляна і Калина Лещук. Дівчата співали під звуки бандури, а також і без цих інструментів. Без перебільшення можна сказати, що вони виросли на очах громади, беручи участь у фестивалях та інших святах з дитячих років. Співали також брати Добрянські.

Українське свято відбулося в горах США

Серед дня не бракувало розваг – гостям були запропоновані страви української кухні, басейн, танці під музику гурту «Браття з Прикарпаття». Багато глядачів прийшло на змагання з швидкісного споживання вареників, яким за традицією провадив відомий продюсер Алекс Гутмахер. Вареники приготував і обслугу забезпечив ресторан «Веселка» з Нью-Йорку. На змагання вийшли 10 добровольців, а переможцем став Павло Шийка з Копичинців Тернопільської області. Алекс Гутмахер вручив йому спортову нагороду, а скарбник УНСоюзу Рома Лісович – грошовий дарунок. Сертифікати ресторану «Веселка» вручили змагунам, які ненабагато відстали від переможця. На конкурсі Кристина Вій співала, зрозуміло, пісню про козака, який над усе любив пироги, а також інші пісні. Хвилюючим було представлення капітана Микола Левкуна, який весною 2017 року поблизу Торецька втратив обидві ноги. З початку бойових дій на сході України він мав понад 10 довготривалих відряджень у військову зону, командував групою спецназу. Під час одного із завдань вибухнула протипіхотна міна. У військово-медичному клінічному центрі в Харкові він переніс 9 операцій. Указом Президента України Миколу Левкуна було нагороджено орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня. Тепер він чекає на протезування в Нью-Йорку.

Українські майстрині запрошували гостей в «Українське село», де їх навчали писанкарства, вишивання, інших ремесел. Координатором була Галина Шепко.

Суботній вечірній концерт почала Маріянка Гаврилюк, як представила ведучого – народного артиста України Петра Магу – відомого українського співка і автора пісень для Ірини Білик, Таїсії Повалій, Павла Зіброва. Петро Мага прочитав своє вітання фестивалю:

Єднаймося, друзі, в красиву родину,
що стільки пройшла – і війну, і орду,
бо поки ми разом, країна не згине,
і ворог спиняє нахабну ходу.
Роз’єднані вічно дурними князями
ми сіяли зерна у чорних полях.
Кривими стежками, ярами, лісами
шукаємо спільний омріяний шлях.
Яка ж ти красива, моя Україно,
оспівана рясно в піснях і віршах!
Коли в тебе з’явиться Церква єдина,
коли запанує єдина душа?
Коли чорноземи забудуть про злидні?
Коли на Донбасі забудуть про страх?
І чорно-червоні і жовто-блакитні
Триматимуть міцно у дужих руках?
Коли заживуть незагоєні рани?
Коли на колінах вшанують бійців?
Коли острів Крим напівостровом стане,
повернеться знов до своїх берегів?
Моя Україно, ми всі – твої діти.
Ти наша колиска, наш двір, і наш дім.
Розкидані простором, часом і світом
тримаємо руки на пульсі твоїм.
В Нью-Йорку, Чикаго, в Торонто й Отаві.
В Канбері і Лондоні маєм братів.
Ми любимо присмаки львівської кави,
черкаський замріяний спів кобзарів.
Ми бачимо Київ в паризьких каштанах,
коли завітає цвітіння пора.
Зануривши руки у римські фонтани,
ми згадуєм тихо про хвилі Дніпра.
Єднаймося, друзі, в красиву родину.
Хай щастя приходить на кожен поріг.
у справах, що рухають гарну країну,
в думках, у надіях, у мріях своїх.
У тут, на зеленій, дзвінкій Союзівці
кружляє в повітрі ідея ясна:
Ми рідні навіки! Ми всі – українці!
Одна у нас мама! Й країна одна!

Українське свято відбулося в горах США

На сцену вийшов хор «Думка» під керівництвом Василя Гречинського з участю концертмайстра Лариси Гутникевич. До хору приєднався скрипаль-віртуоз Василь Попадюк, що надало виступові особливого забарвлення. Потім Василь Попадюк чарував публіку своєю майстерністю. Співали також дует «Мальви», Кристина Вій виконала свої пісні.

Вечірній конецрт перервала бурхлива злива, було оголошено перерву, а потім продовжено кенцерт у закритому приміщенні «Веселки», де виступили Анстасія Приходько, український письменник, актор театру і кіна, телеведучий, засновник мистецької платформи «Український культурний фронт» Орест Лютий (Антін Мухарський). Потім була забава.

Останнього дня після Служби Божої гості фестивалю зустрілися з авторами фільмів «Recovery Room» та «When We Starve», шанувальники футболу дивилися фінальну гру Чемпіонату світу між командами Хорватії та Франції.

Фото: Левко Хмельковський

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x