Кризовий центр для жінок у Черкасах потребує коштів

Кризовий центр для жінок у Черкасах потребує коштів

Сьогодні на прес-конференції у виданні «Нова Доба» представниці БО «Черкаська мережа» та БО «Позитивні жінки» обговорили важливість відкриття у Черкасах жіночого кризового центру, участь у конференції в Амстердамі та інші проблемні питання роботи з цільовими групами в області.

Щороку кожна країна, в тому числі й Україна, звітує Комітету з ліквідації дискримінації щодо жінок (CEDAW). Торік зустріч відбулася у Женеві. Українські доповідачі до свого виступу включили 4 групи жінок: ВІЛ-позитивні, представниці ЛГБТ-спільноти, секс-працівниці та тих, які вживають наркотики. Після засідання Комітет ООН проти дискримінації жінок надав рекомендації та план національних дій захисту жінок, які постраждали від насильства, опинилися у зоні воєнного конфлікту та інших категорій.

Задля виконання заключних зауважень Комітету ООН та Національного плану дій «Жінки. Мир. Безпека», що прийнято згідно виконання Резолюції РБ ООН, у червні БО «Від серця до серця» та БО «Черкаська мережа» об’єднали свої зусилля та ресурси. Тепер вони однією командою реалізовують план допомоги жінкам, які потрапили у кризові ситуації та іншим цільовим групам населення. За словами голови правління БО «Черкаська мережа» Наталії Несват, наразі головне завдання – це створення першого обласного жіночого центру.

– Ми не зупиняємося, ми в ритмі стратегічного планування. Цей центр стане відповіддю для багатьох жінок, які не знають, куди їм податися. На базі організації БО «Від серця до серця» вже діє центр для безпритульних, у якому є жіноче відділення. Проте жінці, яка отримала психологічну травму з боку чоловіка, перебувати там доволі важко. Для цих жінок має бути створений окремий заклад із належними умовами та спеціалістами. У центрі, який ми пропонуємо (вже функціонує протягом деякого часу), послуги будуть доступними для усіх. Тобто, не дивлячись, чи має жінка при собі паспорт, фінанси тощо, вона відразу зможе отримати допомогу та прихисток, – говорить пані Наталія. – Ми звертаємо увагу міської та обласної влади включатися у процес. Якщо не будуть вирішувати соціально важливі питання на Черкащині, ми не мовчатимемо. За потреби звертатимемося у Міністерство. Це проблема всієї країни і нашого суспільства.

Заступниця голови правління БО «Черкаська мережа» Олена Стрижак зауважила, що міською владою було надано приміщення площею 600 квадратів для майбутнього кризового центру. Проте, цей проект ще потребує чималих фінансових вливань.
– Саме створення притулків для жінок – першочергове завдання для міст нашої країни. Мета – допомогти «соціалізуватися» у суспільстві і «стати на ноги» не тільки черкащанкам, а й жінкам, що прибувають із інших областей, в тому числі переселенкам. Ми залучаємо кошти від іноземних донорів і місцевих приватних спонсорів. Розпочали вже ремонт кухні, санвузла та двох кімнат, щоб перевезти восени жінок до великого центру. Адже зараз в одній кімнаті живе семеро та більше осіб разом із дітьми. Приміщення, яке нам надали, повністю відрізане від комунікацій. Ми підводили електропостачання, водопостачання і водовідведення, проте опалення ще немає. Це перша проблема, яку треба вирішити найближчим часом, – каже Олена Стрижак. – На сьогодні наш жіночий центр (функціонує із 2013 року) вперше напряму був профінансований у розрізі харчування – приблизно 3 тисячі гривень на місяць для 7 жінок з дітьми. Крім цього, за рахунок коштів міської програми «Турбота» ми частково можемо оплачувати комунальні послуги. Хоча також ми маємо ще забезпечувати соціальний супровід, медичну, психологічну і юридичну допомогу.

Також на заході була присутня регіональна координаторка БО «Позитивні жінки» в Черкаській області Марія Севериненко, яка незабаром представлятиме Черкащину в Амстердамі на всесвітній конференції, присвяченій ВІЛ/СНІДу. Кожні 2 роки вона збирає близько 25 тисяч учасників. Серед них лікарі, науковці, перші особи держав та інші. Вони обговорюють результати досліджень у цьому напрямку, презентують нові препарати та методики тощо. Цьогоріч черкащани на конференції організують виставку-продаж хенд-мейд виробів ВІЛ-позитивних жінок і майстринь. Усі зібрані кошти спрямують на допомогу жінкам області, що її потребують.

– Наша організація розвиває групи взаємодопомоги «Черкащанка +», куди можуть звернутися усі жінки, які живуть із ВІЛ. Також ми надаємо там медико-соціальну, психологічну та юридичну допомогу. Крім того, проводимо різноманітні майстер-класи для жінок, – зазначає пані Марія. – Ми не просимо коштів на те, щоб збільшити бюджет організації. Ми просимо фінансування для того, щоб люди продовжували якісно жити у суспільстві, мати доступ до послуг, які на сьогодні вони не можуть отримати в повному обсязі.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x