ІТ-освіта ЧДТУ – майбутнє України

ІТ-освіта ЧДТУ – майбутнє України

Розвиток інформаційних технологій і систем у Черкаському державному технологічному університеті розпочався у 1988 році з відкриттям спеціальності 0608 «Електронні обчислювальні машини». Факультет інформаційних технологій і систем, як окремий спеціалізований підрозділ університету функціонує з 1989 року. Із лютого 2016 року факультет очолює к. т. н., доцент Трегубенко Ірина Борисівна.

– Зараз факультету інформаційних технологій і систем продовжує динамічно змінюватись, – наголошує декан факультету Ірина Борисівна Трегубенко. – Два роки тому, ми зробили акцент на співпрацю та сумісні івенти з провідними ІТ-компаніями, зокрема на перекваліфікацію наших викладачів та залучення до викладання фахівців-практиків. Рік тому ми розгорнули власний волонтерський проект додаткової професійної освіти та програму подвійного диплому з Польськими вишами для магістрів. Цього року ми акцентуємося на проведенні експерименту з дуальної освіти та створення для наших студентів середовища, що навчить їх розробляти та просувати власні стартапи. Наступного року планується викладання однієї з освітніх програм повністю англійською мовою, в першу чергу для іноземних студентів.
Колектив факультету головним завданням вважає підготовку студентів на сучасному технічному рівні відповідно до концепції розвитку цифрової економіки, зокрема інтелектуальних інформаційних систем. Наразі на факультеті проліцензовано всі напрями та спеціальності галузі «Інформаційні технології» та частково галузі «Автоматизація та приладобудування», проводиться підготовка спеціалістів наступних напрямків, спеціальностей та освітніх програм: 121 Інженерія програмного забезпечення (програмування, розробка та тестування програмного забезпечення);

122 Комп’ютерні науки:

• Програмне та інформаційне забезпечення робототехніки
• Інформаційні управляючі системи та технології
• Інформаційні технології проектування
• Управління ІТ проектами (магістратура);

123 Комп’ютерна інженерія:

• Комп’ютерні системи та мережі
• Системне програмування
• Спеціалізовані комп’ютерні системи;

124 Системний аналіз:
• Системи та методи прийняття рішень (магістратура);

125 Кібербезпека:

• Управління інформаційною безпекою;

126 Інформаційні системи та технології

• Web-технології та Web-дизайн;

151 Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології

• Комп’ютерно-інтегровані технологічні процеси і виробництва.
Крім того, на факультеті проводять підготовку наукових кадрів за освітнім рівнем доктора філософії зі всіх перелічених спеціальностей, крім кібербезпеки.
Факультет динамічно розвивається та модернізується. З 2016 року на факультеті Інформаційних технологій і систем проходить апробацію гібридна модель сучасної освіти в галузі ІТ, під час якої підвищується вплив та вклад роботодавців галузі в процес підготовки ІТ-спеціалістів. Останнім часом значно поглибилась взаємодія між виробництвом та освітою в галузі ІТ. Відтак, факультет ефективно співпрацює із багатьма компаніями та проектами, зокрема: «CoreValue», «MOZI development», «Andersen», «Ukrainian Hi-Tech Initiative», «Prometheus», «QATestLab», Cisco Systems Inc., «Теко Трейд» (торгова марка OVERSEER), «Codaline», «ROSSERY», «Master of Code», «InterLink», в цілому із ІТ-кластером Черкас (Cherkasy IT Cluster), «Доктор Елекс», «АЛТ Україна Лтд» (МІС «ЕМСІМЕД»), ТОВ «Тріумор груп» тощо.
У межах технологій дуальної освіти студенти усіх курсів мають можливість отримати практичні навички та пройти стажування і практику безпосередньо в ІТ-компаніях у процесах реального проектування програмних та апаратних систем. Додатково у студентів факультету інформаційних технологій і систем є можливість поглибити власні знання з конкретних технологій у вузьких професійних питаннях, отримати практичний досвід розробки IТ-проектів та, у разі необхідності, повторити базові курси у Освітньо-Тренувальному Центрі (ETC – EducationTraining Center), що функціонує при факультеті з початку 2016 року на волонтерських засадах. На базі ОТЦ ФІТІС працює кілька різноманітних освітніх проектів (груп, курсів, тренінгів), зокрема:
• тренінг «Проектний практикум» — для старших курсів;
• «Мистецтво програмування» — для молодших курсів;
• «QATestLab» — тестування програмних засобів;
• «Програмування з нуля» — для початківців — «Java з нуля», «Java Script з нуля», «Go з нуля», «Алгоритмізація з нуля», «Основи інформатики»;
• «Codaline» — для підготовлених — 9 спеціалізованих курсів: Java Backend, Ruby, Android, Management, Information Security, Quality Assurance, javascript, Database Management, Frontend;
• «ТекоТрейд» — GPS-моніторинг, логістика;
• курс Гарвардського університету CS50 (українською мовою) – «Основи програмування» у рамках проекту «Prometheus».
З початку 2016 року на базі лабораторій факультету запрацювала мережева академія – Cisco Systems Networking Academy. Мета академії – поглиблення класичних університетських курсів, пов’язаних із інформаційними та телекомунікаційними технологіями на основі проектних рішень корпорації Cisco Systems, Inc., яка є світовим лідером у розробці мережевих технологій, виробництві телекомунікаційного устаткування і програмного забезпечення. Студенти факультету в межах основного навчання проходять курси Cisco Academy та стають сертифікованими спеціалістами, що надає їм безперечні переваги на ринку праці.
У квітні 2016 року на факультеті інформаційних технологій і систем запрацював Центр Медичних Інформаційних Систем. Вже в процесі навчання студенти факультету мають змогу опановувати діючі сучасні медичні інформаційні системи, що зі свого боку надає їм додаткові конкурентні переваги.
Випускники факультету інформаційних технологій і систем легко працевлаштовуються за фахом, протягом навчання мають можливість отримати подвійний диплом, хорошу мовну підготовку з англійської, зокрема у межах проекту British Council «Англійська мова для університетів» та брати участь у численних міжнародних освітніх програмах.
Сьогодні факультет активно співпрацює з українськими та зарубіжними партнерами, а співробітники факультету здійснюють постійні наукові контакти з Інститутом кібернетики НАН України (м. Київ), міжнародним науково-учбовим центром ЮНЕСКО, національним технічнхім університетом «КІII» (м. Київ), Національним університетом будівництва і архітектури (м. Київ), Університетом техніки, науки та культури (м. Лейпциг), технічним університетом (гірничою академією), (м. Фрайберг, Германія) кафедрою бізнес-інформатики Господарської академії ім. Ценова (м. Свіштов, Болгарія), з фірмою LІМО (м. Дортмунд, Німеччина) Одеською національною академією зв\’язку, кафедрою телекомунікацій Національного авіаційного університету, Інститутом електродинаміки і математичного моделювання НАНУ, з факультетом Інформаційних систем та технологій Університету штату Небраска в м. Омаха (США) та іншими.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x