Літні отруєння: перша допомога

Літні отруєння: перша допомога

Влітку дуже легко отруїтися, адже через спеку продукти псуються набагато швидше, а іноді ви просто не усвідомлюєте, що не помили ягоди та їсте їх. А на пляжах пропонують неймовірну кількість різноманітних продуктів, що часто можуть бути не найкращої якості. І все це, може призвести до отруєння.

Які причини харчового отруєння влітку?
Зіпсовані продукти. У спекотну пору термін зберігання будь-яких харчових продуктів скорочується у рази. Причому зовнішній вигляд і запах можуть все ще залишатися нормальними, але процес розкладання (і виділення токсинів) вже може бути запущений. Більш того, навіть у холодильнику влітку їжа зберігається не так довго, як узимку. Тому краще їсти свіжі продукти і свіжоприготовані страви.
Недоспілі фрукти і овочі. Найчастіше поїдають незрілі фрукти діти, які обносять абрикоси і яблуні, на яких ледве встигли зав’язатися плоди. Проте отруїтися можна і ранньою полуницею, черешнею, кавунами та іншими продуктами. Тому не поспішайте купувати фрукти і ягоди, як тільки вони потрапили на прилавок. Дочекайтеся сезону.
Гігієна. Час від часу всі ми нехтуємо миттям рук і фруктів/овочів. Таке легкодумство шкідливе у будь-яку пору року, але влітку особливо небезпечне. При жаркій погоді бактерії розмножуються набагато активніше, отже, ризик підхопити харчовий розлад або більш неприємний недуг підвищується.
Симптоми отруєння:
– сильна нудота або блювота;
– слабкість, млявість, озноб;
– діарея;
– підвищена температура тіла.
Що робити при отруєнні?
По-перше, треба промити шлунок. Зробіть слабкий розчин харчової соди або марганцівки (на 2 л. води 1 ст. л. соди), випийте його і викличте блювоту шляхом натиснення пальцем на корінь язика. Повторіть кілька разів, поки блювотна маса не стане чистою. Якщо блювота і діарея не проходять протягом 6-ти годин, обов’язково зверніться до лікаря.
Якщо не вдалося уникнути отруєння, прийміть сорбент. Наприклад, активоване вугілля. Цей засіб допоможе вивести токсини з організму. Дозування: 1 таблетка на 10 кг ваги. Наприклад, якщо ви важите 60 кг, випийте 6 таблеток сорбенту. Розчиніть таблетки в кип’яченій воді і прийміть суміш всередину. Якщо вагаєтеся, проконсультуйтеся із лікарем або фармацевтом.

Наступні кілька днів потрібно пити багато води і дотримуватися дієти. Отруєння обов’язково призводить до зневоднення (блювота і діарея), і організму потрібно відновити водний баланс. Пийте не менше, ніж 2–3 літри кип’яченої води на добу. Першої доби після отруєння бажано взагалі нічого не їсти, але багато пити. На другий день можна їсти вівсяну кашу на воді, рідке картопляне пюре і сухарі. Апетит поступово повернеться, відновляться сили і гарний настрій.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x