Липневі дощі корисні овочевим культурам

Липневі дощі корисні овочевим культурам

Дощі, висока вологість повітря, роси, тумани, що співпали з підсиханням зерна хлібів та його збиранням, негативно вплинули на збирання врожаю, а разом із підвищенням вологості ґрунту сприяли погіршенню якості зерна – зменшенню кількості клейковини, і в кінцевому підсумку погіршенню хлібопекарських властивостей зерна. На фоні ж теплої погоди зберігались сприятливі умови для виникнення і розповсюдження грибкових хвороб (на багатьох рослинах мучнистої роси, фітофтори на картоплі та томатах), в т.ч. і на незібраних площах зернових культур та сільськогосподарських шкідників. Зокрема, аграрії області на окремих площах фіксують почорніння колосу у озимої пшениці. На багатьох площах сільгоспкультурам продовжують завдавати шкоди тля та трипси, які поражають овочеві (огірки, помідори, капусту), баштанні, кукурудзу, квасолю.
Одночасно, дощі, хоч і уповільнили темпи підсихання та збирання урожаю, припинили ґрунтову посуху під пізніми. Проте, повністю ліквідувати дефіцит опадів в області з початку вегетаційного періоду їх кількості було недостатньо. Найбільшим – 40 % до норми, він залишається в південних та північних районах області, проти 10-30 % на решті площ, а це значить повернення посухи у разі відсутності дощів та підвищення температури у серпні, як це буває останніми роками. На сьогодні ж, запаси вологи під пізніми та технічними задовільні та достатні. Тобто умови для формування та наливу зерна пізніх ранніх строків сівби – цілком сприятливі. Повідомляють в в Черкаському обласному центрі з гідрометеорології.

Проте, така погода, а головне – тривале утримання високих температур ґрунту, була цілком сприятливою для накопичення крохмалю в бульбах картоплі. Тож урожай сформувався, хоч і невеликий, але з високими смаковими якостями.
А головне на сьогодні, з припиненням опадів, використати погожі дні наступного тижня, як для прискорення темпів збирання врожаю, так і для обробки овочевих та пізніх від шкідників та хвороб.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x