Невідома війна та перуанський «Гастелло»

Невідома війна та перуанський «Гастелло»

На це дослідження мене надихнула подарована сьогодні другом перуанська банкнота – 10 нових соль із зображенням чоловіка з мужнім обличчям у шоломі льотчика. Дивне співпадіння, але головний вчинок його життя, завдяки якому його зображення потрапило на цю банкноту, відбувся у ці липневі дні. А на іншому краю світу майже одночасно інші люди вчинили так само, як він.

Невідома війна та перуанський «Гастелло»

26 липня 1941 року на території Білорусі Микола Гастелло спрямував палаючий літак на колону німецької військової техніки і загинув, увічнивши себе славою. Подвиг Гастелло відомий на теренах колишнього СРСР, принаймні людям старшого покоління.

У липні 1941 року на іншому кінці світу, у Південній Америці, точилася інша війна – війна між Перу та Еквадором. На тлі грандіозних баталій Другої світової у Європі, Північній Африці та Китаї, цей конфлікт був майже непомічений світовою громадськістю і не увійшов до підручників із всесвітньої історії. Але свій «Гастелло» тут теж був. Причому подвиг свій він здійснив за кілька днів до польоту Миколи Францовича.

Територіальна суперечка між Перу та Еквадором виникла з часу проголошення їх незалежності у ХІХ столітті. Кілька воєнних конфліктів другої половини ХІХ – початку ХХ століття не принесли відчутної перемоги жодній зі сторін. 5 липня 1941 року почалася нова війна. Хто був її ініціатором достеменно невідомо, але перуанці звинувачують у першій атаці еквадорців, еквадорці – перуанців. Агресором жодна із сторін себе визнавати не хоче до сьогодні, що цілком зрозуміло з огляду на «делікатність» причин війни – прагнення захопити нові території.

Війна закінчилася досить швидко. Вже за 26 днів, 31 липня, було укладено перемир’я. Перестрілки патрулів та партизанщина ще мали місце, коли 29 січня 1942 року у Ріо-де-Жанейро було украдено мирну угоду. Цей документ фактично визнав переможницею у війні Республіку Перу – їй дісталися спірні території.

Перу перемогло завдяки значній чисельній перевазі своєї армії. До того ж у Еквадору, на відміну від супротивника, не було ані танків, ані бойових літаків.

На одному з них воював наш герой – Хосе Абелардо Кіньонес Гонсалес. 23 липня 1941 року він повів на завдання групу з трьох літаків. Над ворожою територію група потрапила під щільний вогонь протиповітряної оборони. Винищувач Гонсалеса отримав кілька влучань і загорівся. Але пілот не вистрибнув з парашутом, а направив його на батарею ППО еквадорців і знищив її ціною власного життя.

Існує версія, що Федору Гастелло з ідеологічних мотивів приписали подвиг іншого пілота. Є припущення, що він навіть встиг вистрибнути з парашутом.

У подвигу Гонсалеса ніхто не сумнівається. Його визнали навіть вороги. Полковник еквадорської армії, передаючи у жовтні 1941 року перуанським властям тіло пілота заявив: «Я вручаю військово-повітряним силам Перу того, хто шанував свою батьківщину, свій народ і свої збройні сили. Мій народ виказує повагу перуанському народу, який достойно втілений у героїчній фігурі Хосе Абелардо Кіньонеса Гонсалеса».

Відразу глорифікований, Гонсалес слугує прикладом самопожертви для поколінь перуанців. Особливо його подвиг актуальний у країні, яка після його смерті не полишила територіальні суперечки з Еквадором, повоювавши з ним ще двічі – у 1981 та 1995 роках. У підсумку, перуанці фактично перемогли, домігшись визнання за ними спірних територій. Мабуть, жертва пілота була не даремною…

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x