Як без шкоди для здоров’я вийти з Великого Посту

Як без шкоди для здоров’я вийти з Великого Посту

Є люди, для яких Великдень – щось на зразок можливості винагородити себе за тривале утримання від смачних страв: аж надто завзято вони у свято беруться за довгоочікуване м’ясо та інші смаколики. За твердженням лікарів, такі дії можуть мати дуже сумні наслідки.

Як без шкоди для здоров’я вийти з Великого Посту

Щоб піст не завершився в лікарні
– Під час посту організм відвикає від важкої їжі, – констатує лікар гастроентерологічного відділення черкаської обласної лікарні Олеся Копильчук. – Він перебудовується на зовсім інший тип обміну речовин. У цей час йому не потрібно великої кількості ферментів для розщеплення жирів та білків – відтак, підшлункова залоза знижує синтез ферментів. І – після такої перебудови – усій системі травлення раптово завдається нищівного удару у вигляді великої кількості жирних і білкових продуктів.

Лікарі констатують: надмірне розговляння на Великдень загрожує загостренням хронічних захворювань – холециститу, панкреатиту, коліту. Переїдання само по собі збільшує ризик розвитку гіпертонії, цукрового діабету та проблем з серцево-судинною системою.

– Як вхід у пост, так і вихід з нього повинен відбуватися поступово, м’яко. Що довше тривав період обмеження, то тривалішим має бути перехідний період, – зазначає дієтолог Ольга Мельник. – Адже тривала «дієта» на рослинно-вуглеводній їжі змушує організм виробляти тільки ті ферменти, які розщеплюють крохмаль, клітковину, цукор, рослинний білок і рослинні жири. Для того, щоб шлунково-кишковий тракт почав виробляти більше ферментів, що відповідають за розщеплення м’яса і тваринних жирів, потрібен час. Правильний вихід з поста повинен відбуватися помірно, протягом 7-10 днів.

– Саме тому за Великоднім столом можна з´їсти одне (і не більше!) яйце, трохи сирної паски та невеличкий шматок Великодньої паски. З точки зору медицини, такий набір продуктів ідеальний для того, щоб організм почав плавно перебудовуватися під звичайний режим харчування. Яйце та творог утримують найлегші тваринні білки. Паска не має бути надто свіжою, а бажано – взагалі вчорашньою (особливо важливо це для хворих на хронічні захворювання травної системи, яким у цей день бажано взагалі утриматися від здоби і спиртного), – констатує дієтолог Катерина Білова.– Здавна розговляння починали з кислого молока або вівсяного киселю, який має обволікаючу і протизапальну дію . Так само діє і відвар насіння льону. Ці напої особливо корисні тим, хто страждає на виразкову хворобу шлунка та гастрит: вони позитивно впливають на всю травну систему, допомагають загоєнню виразок у кишечнику і шлунку.

Як без шкоди для здоров’я вийти з Великого Посту

Коли ж їсти м’ясо?
Що стосується довгоочікуваного м’яса і риби, то їх краще їсти на 2–3 день після закінчення посту. При цьому починати краще з дієтичного, відвареного м’яса. Через кілька днів після посту можна розговітися тріскою або судаком. Не слід забувати про зелень і овочі. Бажано кожен м’ясний шматочок закушувати 4 шматочками овочевого продукту або зеленню. Це допоможе у засвоєнні організмом важкої білкової їжі.

Овочевий салат краще заправити звичайною рослинною олією, а до майонезу повернутися не раніше, ніж за тиждень по закінченню посту. Класичний «Грецький» або «Цезар», прості 2 – 4 – компонентні салатики, заправлені сумішшю соку цитрусових і оливкової олії або горіховою заправкою – це страви якраз після посту. Корисні також усі продукти, багаті на клітковину – морква , яблука , огірки і салати.

– Щоб їжа краще засвоювалася, краще заправляти її такими спеціями як коріандр, перець, лавровий лист, базилік, а на десерт вживати лимони. Бажано вживати відвари із трав та трав’яні чаї, відвари із брусниці та шипшини, ягідні морси, соки, киселі, мінеральну воду – і навпаки, не вживати солодкі газовані напої, міцний чай та каву, – радить лікар гастроентерологічного відділення черкаської обласної лікарні Олеся Копильчук. – Загалом, особливо у цей час, корисно згадати про те, що організму потрібно до 3 літрів води на день.

Як без шкоди для здоров’я вийти з Великого Посту

Для розговіння – молокопродукти
– Найнеобхіднішими в період налаштування організму на важку білкову їжу вважаються молочні продукти: для розговіння відмінно підійдуть всі кисломолочні вироби – йогурти нежирні та 1,5% жиру, ацидофілін, біфілайф, закваска «Мечніківська», а також кефіри. Рекомендується щовечора протягом 2–3 тижнів на ніч вживати склянку кисломолочного продукту. Взагалі, вони корисні і в будь який інший час і в значно більших кількостях, – запевняє головний технолог ПАТ «Юрія» Людмила Ільніцька. – Вкрай корисний, навіть необхідний, для нашого організму і творог – саме тому на Великодень, крім звичайної паски , радимо готувати творожну паску–запіканку. Коли ми розробляли технологію «Творожної запіканки», що випускається під ТМ «Волошкове поле» – ми звертались до стародавніх рецептів приготування сирної паски. Вважаємо, що використання в рецептурі запіканки або паски кураги та родзинок є досить вдалим, тому що збагачує їх мінеральними речовинами та органічними кислотами, корисними для налагодження роботи організму та зміцнення імунної системи, а також – пектином, що допомагає виводити радіонукліди (що особливо корисно після посту),. Слід зазначити, що оскільки саме творог є і білковим, і кисломолочним продуктом – він оптимально допомагає організму адаптуватися до переходу на білкову їжу. У випадку ж порушення травлення слід згадати про функціональні молочні продукти від «Волошкового поля» – Біфілайф та Ацидофілін, які допоможуть відновити мікрофлору кишківника та налагодити процес травлення і обміну речовин у організмі.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x