У СТОВ «Агрофірма \”Злагода\”» дбають про високі врожаї, сучасну техніку та гідні умови роботи

У СТОВ «Агрофірма \”Злагода\”» дбають про високі врожаї, сучасну техніку та гідні умови роботи

У селі Заріччя, що на Корсунщині, на території колишнього колгоспу «Родина» успішно базується СТОВ «Агрофірма \”Злагода\”». Підприємство має кілька філій у Корсунь-Шевченківському та Жашківському районах. Займаються у СТОВ вирощуванням зернових, технічних культур, а також тваринництвом. Усього в агрофірмі обробляють 24 тисячі гектарів земель: у Жашківському − 9 тисяч га та Корсунь-Шевченківському, Лисянському, Городищенському, Богуславському районах −
15 тисяч. У Заріччі ж працює ремонтна база, де відновлюється техніка всього товариства, автопарк та ферма.

Сімейні підряди в агрофірмі
Іван Поковба працює у СТОВ «Агрофірма \”Злагода\”» вже 16 років завідувачем машинного двору. Сам чоловік родом із Закарпаття, приїхав сюди з усією сім’єю і залишився. Сподобалася тоді чоловіку Центральна Україна, а саме Корсунщина: багаті родючі землі, хороші врожаї та можливість працювати там, де проживаєш. Адже на Закарпатті, за словами чоловіка, майже всі їздять на заробітки деінде.
Разом із батьком тут працює його син Іван Поковба-молодший, бригадиром тракторної бригади. Саме батько власне і привив сину любов до техніки та сільського господарства, адже змалечку хлопець часто ходив із ним на роботу. Дочка Ірина закінчила технікум у Черкасах, за спеціальністю бухгалтер, нині ж планує навчатися в Києві. Дружина Галина працює в сільській раді техпрацівницею.
− Із дитинства з батьком бував часто на роботі, мені подобалось розбиратися в техніці, то ж і свою майбутню професію вирішив поєднати саме з сільським господарством. Отож, навчався в Шевченківському коледжі Уманського національного університету садівництва на інженера. Нині ж продовжую навчання в Сумському національному аграрному університеті. Уже маю диплом бакалавра, далі ж отримуватиму ступінь магістра. Навчався на стаціонарі, але мав вільне відвідування, тож удавалось поєднувати роботу зі здобуттям професії, − розповідає Іван Поковба-молодший.
На навчання хлопець їздив у період, коли на роботі було менше справ, але ніколи навчання не запускав. Перед жнивами Іван захистив диплом і приїхав на роботу, бо нині гаряча пора.

У СТОВ «Агрофірма "Злагода"» дбають про високі врожаї, сучасну техніку та гідні умови роботи

− В університеті була спеціальна група, де студенти навчалися дистанційно: отримував матеріали до теми, завдання, за потреби мене консультували викладачі через електронну пошту чи в соцмережах. І таким чином встигав усе вчасно складати, − розповідає Іван Поковба.
Хлопець на підприємстві всього півтора року, та до роботи з технікою охочий.
− У мої обов’язки входить перевірка справності тракторів МТЗ, що в основному працюють задля обслуговування ферми. А також контролюю справність малого інвентаря, дискових борін, культиваторів, якими обробляють малі площі, − розповідає Іван.
Іван Поковба-молодший зазначає, що умовами роботи та заробітною платнею він задоволений.
− Мені подобається сільське господарство, це галузь, де наразі можна отримати найкращий прибуток, якщо, звичайно, працювати як належить. Звичайно, як і в кожній роботі, бувають форс-мажори, коли доводиться й на вихідних виходити чи вночі. Наприклад, на фермі кормороздавачі працюють щодня, тож якщо якась поломка, треба швиденько її полагодити, адже худоба має отримувати їжу вчасно, − розповідає бригадир.
Та це не один сімейний підряд, який працює в агрофірмі. Батько і син Іван Петрович та Іван Іванович Шалені працюють на навантажувачах. Крім того, батько ще й на оприскувачі, яким обробляють усі поля, син − на комбайні «John Deere». Самі ж цю техніку й ремонтують.

У СТОВ «Агрофірма "Злагода"» дбають про високі врожаї, сучасну техніку та гідні умови роботи

Сучасна техніка та гідні умови праці
На ремонтній базі в агрофірмі працює близько 50 осіб, – це люди, які мають справу з технікою, нею обробляють землі і збирають урожай, а також її ремонтують.
− Кожен із працівників готує свою техніку в поле, − розповідає Іван Іванович Поковба-старший, завіду­вач машинного двору. – Зараз же ми готуємо техніку до збирання буряків, отож навантажувачі, комбайни приводимо до ладу.
Уся бурякозбиральна техніка у СТОВ марки «ROPA». Вона одна з найкращих, виробляють її в Німеччині. На цьому підприємстві керівництво турбується не лише про високі показники врожаїв, а й про відповідну техніку, надсучасну, потужну та ефективну.
У підприємстві налічується 10 комбайнів «ROPA», 7 навантажувачів та 2 перевантажувачі цієї ж марки. Крім того, є комбайни і трактори «John Deere», «Case», «NEW HOLLAND».

У СТОВ «Агрофірма "Злагода"» дбають про високі врожаї, сучасну техніку та гідні умови роботи

За словами Івана Івановича, техніку в товаристві закуповують за потреби, та машини оновлюють часто. Торік, наприклад, придбали два комбайни, цьогоріч два плуги «Lemken», розпушувач.
Проблема на підприємстві лише з кадровим забезпеченням, адже молодь, в основному, виїжджає з сіл.
− У сільському господарстві не можна нічого не робить й отримувати заробітну плату. У нас працюють лише відповідальні й віддані своїй справі працівники, − зазначає Іван Поковба. – Заробітна плата в нас виплачується двічі на місяць, регулярно, тож хто добросовісно працює, той і має. В основному всі працівники у віці 40−45 років, які вже тут давно.
На роботу беруть усіх охочих працювати, головне – мати права тракториста, а всьому іншому навчать у процесі.
− Якщо є бажання вчитися, то людина навчатиметься, а колектив у нас хороший, то ж і допоможуть, і підкажуть, − ділиться Іван Іванович. – Кожен із працівників старається, щоб і відремонтувати вчасно техніку й у сезон все зробити вчасно.
Окрім цього, працівників забезпечують довезенням до робочого місця і назад, а також повноцінними обідами. Деякі працівники, наприклад, із Жашківщини, коли приїжджають ремонтувати техніку до Заріччя, мають можливість зупинитися в гуртожитку, розрахованому на 24 особи, у дво- та чотиримісних кімнатах, де є всі умови для комфортного проживання. До того ж живуть вони тут безоплатно.
Оплата працівників ведеться за такими розрахунками: коли лише ремонт техніки – оплата погодинна, коли ж сезонні роботи – то рахують по гектарах. Та зарплатою всі робітники задоволені.

У СТОВ «Агрофірма "Злагода"» дбають про високі врожаї, сучасну техніку та гідні умови роботи

Володимир Патлай, інженер із бурякозбиральної техніки, працює на агрофірмі вісім років. Займається ремонтом бурякозбиральної техніки, поставкою та пошуком запасних частин.
− Закінчив Київський аграрний університет, але з імпортною технікою працювати вже навчався на підприємстві. Своєю заробітною платою та умовами роботи я задоволений, адже вчасно маю всі виплати.

Сприятлива погода навесні – дорідніший урожай
На території ремонтної бази в Заріччі техніка і зберігається: там розташований ангар, де після завершення робіт та відповідного ремонту стоять усі машини. Техніку ремонтують протягом усього року, адже на полях одні роботи змінюються іншими, а машини мають бути справними постійно.
− Нині ремонт бурякозбиральної техніки вже на завершальному етапі, майже 19 одиниць готові до роботи: комбайни, навантажувачі. Наступний етап – повертаються зернозбиральні комбайни й їх готуватимуть до збирання кукурудзи, − пояснює Іван Михайлович Поковба, заступник директора з виробництва СТОВ «Агрофірма \”Злагода\”».

У СТОВ «Агрофірма "Злагода"» дбають про високі врожаї, сучасну техніку та гідні умови роботи

– Урожай ранніх зернових цьогоріч на порядок кращий, ніж торік. Погода була сприятливішою, випало достатньо опадів навесні, тож маємо кращі показники. Але торік сприятливіша була погода для збирання, а цього ж року дощі не дають вчасно все зібрати. Якщо минулого року на деяких полях ранніх зернових ми отримували 3-4 тонни з гектара, цьогоріч збираємо озимої пшениці на окремих площах до 8,5 тонни, озимого ріпаку – до 5 тонн. Хорошими попередниками під озиму пшеницю є озимий ріпак та горох, сьогодні площі після збирання озимого ріпаку вже задисковані, виорані й готові під посів озимої пшениці. Нині готують площі під посів озимого ріпаку, що планують почати висівати з 5−12 серпня, на 1 300 га по всій агрофірмі.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x