Продукти, від яких хилить на сон

Продукти, від яких хилить на сон

Харчування впливає на усі процеси в організмі: визначає самопочуття, фізичну і розумову працездатність, якість імунного захисту, обмін речовин тощо. Проте деякі продукти можуть призвести до сонливості та апатії. Які продукти краще споживати ввечері, а які вдень – розповіли дієтологи.

Овочевий салат втамує голод, а ще перед сном ви не з’їсте забагато калорій, адже найбільшу частину добової норми калорій необхідно отримати за сніданком і обідом. В обід овочевий салат, заправлений олією чи соусом, може спровокувати сонливість і занепад сил – у ньому замало калорійності для підтримки працездатності. Проте, якщо салату дуже хочеться – додайте до нього поживних інгредієнтів: грибів, м’яса, картоплі, гороху, яєць, кукурудзи.
Чашку молока не варто пити вдень, адже це напій, від якого найбільше хочеться спати. Із віком організму стає важче засвоювати молочний білок. Освіжитись можна кисломолочними продуктами, що покращують травлення, мікрофлору і моторику кишківника.
Шоколадно-горіховий десерт містить велику кількість магнію, а цей мінерал розслабляє м’язові тканини.
Якщо через насичений робочий графік протягом дня їсти із затримками і на ходу – у вас не буде сил працювати, організм захоче спати. І висококалорійна ситна вечеря не врятує – це порушить процес сну, адже шлунок всю ніч перетравлюватиме спожиту їжу.
Зловживання солодкими і калорійними продуктами харчування протягом дня теж не подарують заряд – спершу захочеться подрімати. Чим калорійніша страва – тим сильніше хотітиметься спати. Тож стежте за добовою нормою калорій – це допоможе збалансувати раціон харчування і почуватись бадьоро.

Співробітники медичного коледжу при університеті штату Пенсільванія провели невеликий експеримент, у якому взяли участь 30 добровольців віком від 18 до 65 років. Протягом 5 діб вони спали в спеціальних приміщеннях і харчувалися тим, що їм пропонували вчені. Дослідники вимірювали ступінь денної сонливості за допомогою спеціального тесту.
Виявилося, співвідношення білків у їжі ніяк не впливає на денну сонливість. Також вчені виявили зв’язок між працездатністю людини і кількістю вживаних нею вуглеводів – чим більше вуглеводів було в раціоні людини, тим краще вона працювала. А ось жирна їжа підвищувала ступінь сонливості. Це не залежало від індекса маси тіла, якості нічного сну та кількості споживаних калорій.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x