У серпні прогнозують нестійку погоду для польових робіт

У серпні прогнозують нестійку погоду для польових робіт

За період дощів у липні на Черкащині вже випало від 50 мм до 120 мм дощу – це 70-130 % місячної норми, найбільше у Смілянському районі. Повідомляє начальник Черкаського обласного центру з гідрометеорології Віталій Постригань.

Цьогорічні погодні умови дозволили сформуватись непоганому врожаю всіх сільгоспкультур. Тому головне на сьогодні – зібрати вже сформований врожай та зберегти той, що продовжує формуватись. Адже тепла та волога погода, разом з частими дощами, не тільки затримувала підсихання зерна, а й була надзвичайно сприятливою для виникнення та швидкого розвитку грибкових хвороб. Про це свідчить і почорніння колосу у пшениці, на багатьох рослинах мучниста роса, фітофтора на картоплі та томатах, тощо. Є випадки і проростання зерна в колосі, яке розпочинається при сумі опадів 20 мм і більше. Може знизитися і якість зерна – зменшиться кількість клейковини, що в кінцевому підсумку приведе до погіршення хлібопекарських властивостей зерна і осипання зерна.

Тому головне на сьогодні, з припиненням опадів з 29 липня та утриманням жаркої та переважно сухої погоди в перший тиждень серпня, прискорити темпи збирання врожаю та по необхідності провести обробку пізніх і овочевих від шкідників та хвороб. Адже за попереднім прогнозом синоптиків, серпень відзначиться не стійкістю погоди.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x