Як здійснюють пільгові міжміські перевезення

Як здійснюють пільгові міжміські перевезення

Черкаські перевізники нині надають два пільгових місця на один міжміський рейс. Про компенсації за перевезення пільговиків на міжміських маршрутах журналістам «Нової Доби» розповів кандидат юридичних наук, адвокат Дмитро Гарбазей.

Як здійснюють пільгові міжміські перевезення

– На сьогодні, чинне законодавство передбачає компенсацію перевізникам за перевезення пільгових категорій населення виключно з місцевого та обласного бюджетів. Жодних субвенцій з Державного бюджету України починаючи з 2017 року не закладено. Враховуючи це, Черкаською міською радою винесений на обговорення проект рішення щодо затвердження міської програми соціального захисту окремих категорій громадян – мешканців м. Черкаси, які мають право на пільги відповідно до законодавства. Вказана програма серед іншого передбачає щомісячну компенсацію міським перевізникам за пільгове перевезення осіб, які мають право на пільги, – зауважує Дмитро Олександрович. – При цьому Порядок проведення такої компенсації затверджується виконавчим комітетом Черкаської міської ради. Що стосується перевезення пільгових категорій громадян у міжміському пасажирському транспорті, то компенсацію перевірникам і порядок її здійснення повинна визначити Черкаська обласна рада. Наразі, депутатами обласної ради прийнято звернення до КМУ щодо врегулювання питання фінансування перевезення пільгових категорій населення. Як насідок, жодних компенсацій по перевезенню пільгових категорій населення ні міські перевізники, ні перевізники, що здійснюють міжміські, міжобласні перевезення, не отримують. Проте зобов’язані виконувати вимоги ст. 37 Закону України «Про автомобільний транспорт», відповідно до якої автомобільному перевізнику, який здійснює перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування, забороняється відмовлятися від пільгового перевезення, крім випадків, передбачених законом. Безпідставна відмова від пільгового перевезення тягне за собою відповідальність згідно із законом.

Окрім того, чинним законодавством України (Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні», «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали в наслідок Чорнобильської катастрофи» та інші) передбачено для певних категорій громадян (інваліди війни, учасники бойових дій, особи з інвалідністю та інші) саме безкоштовний проїзд у міському та міжміському транспорті. Тому перевізник не має права відмовити у перевезенні пільгових категорій населення.

Водночас останній із метою економічної та фінансової доцільності, змушений встановлювати обмеження на перевезення пільгових категорій населення протягом одного рейсу. Тому варто розмежовувати ситуації, коли перевізник взагалі відмовив в перевезенні пільговика, і коли запропонував скористатися правом безкоштовного проїзду наступним рейсом.

У першому випадку, має місце порушення чинного законодавства. А тому в разі наявності фактів порушення вимог транспортного законодавства, зокрема щодо відмови у пільговому проїзді громадянам, які мають право на відповідні пільги, вони можуть звернутись у відповідний місцевий орган влади чи орган місцевого самоврядування, або ж до територіального органу Укртрансінспекції України, надавши докладну інформацію про порушення та копію документа, що засвідчує право на пільговий проїзд.

У другому випадку, перевізник, який не отримує від держави жодних компенсацій, проте обмежений і зобов’язаний законом безкоштовно перевозити пільгові категорії населення, намагається мінімізувати збитки та втрати, не порушуючи при цьому чинне законодавство.

Адвокат підсумовує, що пільговики повинні з розумінням ставитися до спроб перевізників уникнути збитковості своїх перевезень. Але при цьому повинні жорстко реагувати на спроби порушення їх законного права на безкоштовне перевезення.

Контактний номер телефону Дмитра Гарбазея +380 (96) 901 64 74

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x