За хвойними лісами довкола Золотоноші наглядають три камери спостереження

За хвойними лісами довкола Золотоноші наглядають три камери спостереження

Сучасні технології допомагають лісівникам Черкащини під час неспокійного і дуже відповідального періоду – пожежонебезпечного сезону. У шести лісгоспах протягом останніх кількох років вже встановлено 15 телевізійних систем відеоспостереження за лісами. Три з них має на своїй базі Золотоніське лісове господарство. Про це «Нова Доба» дізналася з сайту «Золотоноша».

Камери відеоспостереження зовсім не типові, які звикли люди звикли бачити в містах. Встановлюються на висоті понад 30 метрів і обертаються навколо своєї осі. За технічними характеристиками їх радіус огляду в середньому становить 20 кілометрів. Залежно, звісно, від погодних умов.

– Таке обладнання дороговартісне, однак дозволяє виявляти найменші задимлення, загоряння на ранніх стадіях та з високою точністю допомагає визначити координати лісової пожежі, а це, в свою чергу, дає змогу вчасно локалізувати загоряння, – розповідає головний спеціаліст Черкаського обласного управління лісового та мисливського господарства Микола Бихало.

Мало хто про це задумується, але робота лісівника – це не лише догляд за зеленими зонами, висадження молодих дерев чи облаштування зон відпочинку. Одна з головних задач – превентивні протипожежні дії. На цьому наголошує директор Золотоніського лісгоспу Микола Бас.

– Камери, звісно, задоволення недешеве. Але й повністю себе виправдовує. Тим більше, час не стоїть на місці, а такими технологіями давно не здивувати нікого закордоном. Завдячуючи ж відеоспостереженню, наші фахівці мають змогу в онлайн-режимі слідкувати за лісом, швидко визначати координати пожежі, локалізувати її, доки лихо не поширилось на більші площі, – розповідає Микола Бас.

В Золотоніському лісовому господарстві відеообладнання встановлене у Вільхівському, Деньгівському та Прохорівському лісництвах. Там знаходяться і пункти спостереження, де чергові в режимі реального часу спостерігають за ситуацією в лісі за допомогою спеціального монітору. Таким чином, довкола Золотоноші більшість хвойних насаджень, які найбільш вразливі під час пожежонебезпечного періоду, знаходяться під відеонаглядом.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x