Художнику Івану Марчуку присвоїли звання почесного громадянина Канева

Художнику Івану Марчуку присвоїли звання почесного громадянина Канева

Іван Марчук – філософ, унікальний художник, котрий має справжній талан від Бога. Про присвоєння йому звання «Почесний громадянин м. Канів» повідомляють на сайті Канівської міської ради.

З проханням розглянути кандидатуру Івана Марчука для присвоєння звання «Почесний громадянин міста Канева» до комісії з питань почесних звань і нагород виконавчого комітету Канівської міської ради звернувся Канівський міський голова Ігор Ренькас. Комісія розглянула звернення і визнала, що кандидатура Івана Степановича відповідає усім вимогам для нагородження його почесним званням. Наступний етап процедури – проведення громадських слухань, щоб і містяни мали змогу сказати своє слово з цього приводу.
Нагадаємо, Іван Марчук – народний художник України, лауреат Національної премії ім.Т.Г.Шевченка, єдиний українець, який потрапив до рейтингу 100 геніїв сучасності, укладеного британською газетою «The Daily Telegraph» у 2017 році.

Людей в ході заходу зібралося небагато, але всі, хто прийшов, одностайно підтримали ініціативу про нагородження І.Марчука званням «Почесний громадянин міста Канів».

– Минулого року Іван Степанович мав 17 виставок в 15 країнах, що на трьох континентах. Він створює «погоду» не тільки в мистецтві, а й в дипломатії, адже представляє нашу країну, – повідомила Тамара Стрипко.

Загалом протягом останніх років полотна митця експонувалися у найпрестижніших виставкових та музейних приміщеннях Литви, Німеччини, Польщі, Бельгії, Люксембургу, Угорщини, Йорданії, Угорщини, Чехії, Словаччини, Таїланду, Тунісу. Скрізь – неодмінний успіх і захоплення, здивування від того, що раніше ім’я художника було невідоме пересічному західному глядачу, а Україна не сприймалася як окрема держава.

– Марчук творить те, що зачіпає людей, змушує думати, формувати свою власну думку – для чого вона прийшла в цей світ, – зауважила Т.Стрипко. – З Каневом і Шевченком життя художника також тісно пов’язане. Саме до нашого міста на шевченківські дні він отримав поїздку як нагороду за здобуте перше місце в конкурсі творчих робіт, коли був студентом. Він є членом Шевченківського комітету. А його картини циклу «Шевченкіана», за які митець удостоєний Національної премії України імені Тараса Шевченка, зберігаються у Національному Шевченківському заповіднику.

– Це митець зі своїм обличчям, своїм характером, своєю філософією… Марчук знімає шкіру з людей, оголює їх, демонструючи живі емоції, – говорить Ігор Ліховий. – Це унікальний художник, який довгий час жив в Нью-Йорку (США), в Австралії, але в своєму арсеналі немає жодного пейзажу американського чи австралійського. Натомість увіковічнив канівські дворики та вулички.

Художник продовжує творити і, маючи особливу прихильність до Канева, часто зупиняється і окремі свої шедеври створює саме тут.

– Як і всі талановиті люди він тягнувся сюди, відчуваючи благодать цього місця. Саме тому він придбав тут спочатку хатину, потім квартиру, – зауважив Мар’ян Піняк.

Протягом проведення заходу присутні мали змогу переглядати відеопрезентацію із зображенням робіт митця.

До слова, ввечері цього ж дня на кіно майданчику ім. Ю.Іллєнка відбувся показ документального фільму про художника «Голос моєї душі». На показі був і сам митець.

– Людина, яка має божий талант, має віддавати його людям, – зауважив І.Марчук, спілкуючись з канівцями та подякував їм за довіру.

Варто зауважити, що відповідно до положення в рік можна надавати відповідне звання лише двом особам. Цьогоріч вже було присвоєне почесне звання Миколі Кобелякському. У разі ухвалення відповідного рішення і проголошено Івана Марчува почесним громадянином Канева, то на 2018 рік цю квоту вже буде вичерпано.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x