Городні роботи в серпні

Городні роботи в серпні

У серпні дні стають коротшими, ночі – прохолоднішими, і хоча в квітниках ще багато літніх барв, вже відчувається наближення осені. І це було б сумно, якби нас не втішали кращі дари літа, що минає, – налиті стиглі коренеплоди, молода картопля, соковиті томати. Так що серпень не дасть нам нудьгувати і сумувати: потрібно збирати врожай.

У серпні головним завданням господаря на городі стає збирання врожаю. Починають копати картоплю, моркву, прибирають на зберігання цибулю і часник, збирають стиглі помідори на їжу і засолювання, зеленуваті викладають на дозрівання в тепле місце.

До серпня полив більшості культур скорочують, проте при високій температурі повітря або в разі посухи краще проводити полив у ранкові або вечірні години. На початку місяця ще можна посіяти в теплицю скоростиглі сорти редиски, салату, кропу, шпинату і щавлю для осіннього врожаю на стіл. Пекінську капусту можна сіяти і в середині серпня – вона скоростигла і не боїться поганої погоди та легких заморозків. У кінці місяця на спорожнілі грядки висійте сидерати: люпин, гречку, фацелію. У кінці літа їх перекопайте, закладаючи рослини в грунт.

Подбайте не тільки про збір, а й про зберігання врожаю. Так, у випадку з ріпчастою цибулею потрібно підготувати підходяще місце. Краще за все вибрати для цих цілей вентильоване утеплене горище. Тоді цибулю можна покласти в невисокі ящики, кошики, підвісити пучки або сплетені коси на розтягнуті мотузки. У підвалі для цибулі занадто сиро, але, якщо немає іншого варіанту, потрібно розставити відра з деревним попелом, стружками або вапном, щоб вони вбирали вологу. Зберігати цибулю можна в квартирі, при кімнатній температурі не вище + 20° С і вологості близько 50 %.

Важливим завданням залишається догляд за врожаєм, що залишився на корені, наприклад, профілактика захворювань і шкідників. Так, не чекаючи прояву зовнішніх ознак фітофторозу або борошнистої роси, томати потрібно обробити хімічними препаратами.

В кінці місяця на спорожнілі грядки висійте сидерати: люпин, гречку, фацелію і в кінці літа їх перекопайте, закладаючи рослини в ґрунт. Кращий день для посіву сидератів – 16 серпня. Садити зараз можна не лише підживлення для наступного врожаю, а й культурні рослини. Це не тільки дозволить вам підвищити «продуктивність» своєї ділянки, але й не дасть розростися бур’янам.

Отже, які культури можна посадити повторно? У першу чергу, це – салатні овочі: спаржевий, кочанний і листяний салат, рукола, латук, крес-салат і багато інших. До речі, салатні овочі (а більшість з них є холодостійкими) взагалі можна сіяти весь сезон. Якщо осінь раптом видасться холодною, салатні овочі можна буде зібрати на будь-якій стадії їх дозрівання. Для посадки в другій половині літа підійдуть лише літні й осінні сорти. Ранні підуть у стрілку й усі ваші старання будуть даремні. Не забувайте і про своєчасний полив, інакше листя салату буде сильно гірчити.

Також можна посіяти кріп і петрушку. А щоб шидше дочекатися сходів, перед посівом варто дати вилежати насінню 1–3 дні в теплій воді або витримати його перед посадкою в дуже гарячій воді 20-30 хв. Доб­ре посадити в цибулю на перо. Та й взагалі, сміливо висівайте найрізноманітнішу зелень: кінзу, листяну гірчицю тощо.

Дуже добре в цей період сіяти чорну й зелену редьку. Також це сприятлива пора для посадки дайкона. Якщо ви любите редиску, то сміливо сійте її на своїй ділянці (тільки знайдіть місце, де є тінь або півтінь). До кінця літа – зберете новий урожай. Варто обмовитися, що редиску не слід сіяти на тому місці, де вона вже росла. Також не можна сіяти її після капусти, і взагалі – поруч із нею. Підберіть для цих цілей іншу грядку. Якщо до осені хочете зібрати ще один урожай буряку, то початок серпня – сприятлива пора для його повторної посадки. Правда, не чекайте великих коренеплодів. Зате дрібні добре підійдуть для консервації.

Можна в цьому місяці посіяти щавель, але основний його врожай ви зможете зібрати лише наступною весною, втім нинішньою осінню все-таки можна буде знайти ще трохи молодих листочків.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x