Триває розчистка повітряних ліній

Триває розчистка повітряних ліній

Розчистка ліній електропередачі – це робота, яку енергетики не припиняють ніколи. А з квітня її ведуть щодоби по всіх районах області.
Активна робота продовжується вздовж ліній електропередачі на ділянках Поляна-Сокирне-1 та Поляна-Сокирне-2, що живлять насосну станцію КП «Черкасиводоканал», яка забезпечує водопостачання м. Черкаси. Там бригади високовольтних ліній ПАТ «Черкасиобленерго» уже розчистили понад 14 кілометрів лісу. Завершити роботу на цій ділянці планують до кінця серпня.

Робота з розчистки повітряних ліній важка і потребує титанічних зусиль, сталевих нервів та міцного здоров’я.
Щодня розчистку повітряних ліній на ділянках Поляна-Сокирне-1 та Поляна-Сокирне-2 проводять близько сорока працівників Товариства у складі чотирьох бригад. Окрім бійців служби високовольтних ліній ПАТ «Черкасиобленерго» в невеликому, але бойовому загоні, трудяться представники 8 відокремлених структурних підрозділів – районів електричних мереж.

Триває розчистка повітряних ліній

Охоронну зону повітряних ліній у буквальному розумінні треба відвойовувати у лісу. А оскільки він має природну особливість постійно розростатись і розширювати свої зелені володіння, то і робота із розчистки – вічна боротьба.

Умовам праці тих, хто проводить розчистку, не позаздриш. Бо валити дерева доводиться у будь-яку пору року і за різних погодних умов. Це люди зі сталевим характером. Судіть самі: палить спека чи мороз проймає до кісток, а енергетики стоїчно виконують свій обов’язок, попри колючі чагарники, снігові замети, болота.

У проведенні розчистки обох ліній періодично допомагають фахівці ДП «Черкаське лісове господарство». Вони прибирають низькорослі зелені насадження, сприяють в оформленні лісорубних квитків та утилізують повалені дерева.

За планом завершити розчистку на лінії, що живить насосну станцію КП «Черкасиводоканал», мають до кінця серпня. Працівники роблять усе можливе, аби впоратися із цим завданням.

У бесіді з працівниками розумієш, в яких непростих умовах вони працюють. Але схоже, що труднощі, які доводиться долати, не тільки не ламають їх бойовий дух, а натомість роблять ще міцнішим.

Триває розчистка повітряних ліній

− Важко працювати. Зараз літо, спека, зливи. Окрім того, щодня виконуємо чималий об’єм робіт, бо намагаємося зробити якомога більше. У середньому за день прибираємо до ста дерев, − ввів у курс справ Сергій Гордієнко, майстер служби високовольтних ліній ПАТ «Черкасиобленерго», відповідальний за проведення робіт із розчистки траси повітряних ліній Поляна-Сокирне-2.

Триває розчистка повітряних ліній

А от Микола Михайленко, який уже 10 років працює у службі високовольтних ліній, звернув увагу на дещо інші аспекти:
− Спека − не так важко. От узимку, коли не платили зарплату, от тоді було важко. Зараз ситуація покращилась: вчасно отримуємо заробітну плату, нам почали закуповувати нові робочі інструменти і витратні матеріали до них. Новий спецодяг видали: каски, чоботи. А перед тим у мене чобіт не було – у кросівках доводилось працювати. Найважче ж у нашій роботі те, що ми працюємо, не зважаючи на погодні умови: у сніг, у дощ, у спеку. Жарко? Ну то й що? Водички попив, трошки відпочив, і працюєш далі. І це легше, ніж коли все у льоду та снігу, а ти повзеш на чотирьох, бо на двох не всюди пройти можеш. А побажання тільки одне, і воно основне – зарплату б нам більшу. Решту ж питань вирішуємо з керівниками в робочому порядку. Вони завжди йдуть нам на зустріч.

− Разом із працівниками служби високовольтних ліній я всього тиждень, однак робота по розчистці повітряних ліній для мене не нова. Як-не-як, а 11-й рік у районі електромереж працюю, де, в тому числі, займаюся і розчисткою ліній. А найважче, як на мене – це перекур, бо палити кинув (сміється). Важким був період, коли зарплату не платили. Добре, що це вже у минулому, − поділився думками Олександр Бублій, електромонтер з обслуговування повітряних ліній Городищенського РЕМ.

Володимир Лимаренко-Полянський

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x