Як не отруїтися грибами

Дата: 5-08-2018, 21:01

Як не отруїтися грибами
Гриби можуть замінити багато корисних продуктів. Часто отруйні гриби плутають
з їстівними, а їх вживання може призвести
до отруєння чи навіть смерті.

За словами лікарів, найбільш важким вважається отруєння блідою поганкою. Достатньо з’їсти менше половини її капелюшка, щоб смертельно отруїтися. Мухомор також може викликати сильне отруєння. Ці гриби зберігають свої властивості навіть після вимочування, сушіння і варіння. Дія отрути грибів позначається не відразу, а лише через 1−2 години після їх вживання у їжу. Помиляються ті, хто вважає, що отруїтися можна лише отруйними грибами. Якщо сморчки та рядки неправильно приготувати, то вони теж можуть стати причиною отруєння. Їстівні старі, недоварені й недосолені гриби нерідко викликають серйозні проблеми з травленням.

Якщо ви зібралися по гриби, запам’ятайте такі правила:
– сумніваєтеся у тому, що гриб їстівний, краще взагалі не беріть його. Незнайомі гриби категорично заборонено збирати і купувати;
– ніколи не збирайте червиві й перезрілі гриби, вони вже містять отруйні речовини;
– не збирайте гриби поблизу шосейних доріг, промислових підприємств та залізничних шляхів. Також не варто брати гриби, що ростуть на полях і місцях, де для обробки ґрунту можуть застосовувати отрутохімікати. Адже гриби, як губка, вбирають все забруднення з повітря і ґрунту;
– не куштуйте сирі гриби;
– обробіть зібрані гриби не пізніше 4 годин після збору. Гриби дуже швидко псуються і можуть бути причиною отруєння. Також не варто їсти мариновані гриби, що зберігали більше півроку;
– не збирайте гриби в оцинковані відра, там вони швидко окислюються. По гриби треба ходити з кошиком із лози або тарою з пластмаси. Не можна збирати гриби і в целофанові пакети, там вони дуже швидко псуються через нестачу повітря;
– не збирайте гриби у спеку і відразу після неї. Висока температура повітря сприяє збільшенню отруйних властивостей грибів і провокує їх швидке старіння;
– удома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні слід викинути. Готувати їх потрібно у першу добу після збирання і варити щонайменше три рази в свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин. Страви, приготовані з грибами, можна зберігати в холодильнику не більше доби.
Основними ознаками отруєння грибами є: нудота, блювання, різкий біль в животі, діарея, підвищення температури тіла, зниження пульсу, задуха, судоми, відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги), поява галюцинацій та марення. Якщо у вас з’явився хоча б один із цих симптомів – терміново телефонуйте «103». Поки їде допомога, промийте шлунок простою водою (викличте блювання), пийте багато рідини та прийміть сорбенти.

Черкаси наживо

Спецтеми

Погода

Погода