ОТГ Черкащини попросили дотримуватися фінансової дисципліни

ОТГ Черкащини попросили дотримуватися фінансової дисципліни

Одним з надважливих завдань успішного впровадження реформи з децентралізації в уже сформованих ОТГ є виконання фінансової дисципліни. На цьому наголосив заступник голови облдержадміністрації Ярослав Березань під час колегії Департаменту фінансів облдержадміністрації. Повідомляють в прес-службі ЧОДА.

Черкаська область загалом демонструє зростання обсягів доходів загального та спеціального фондів місцевих бюджетів. Так, за І півріччя вони сягають 3,2 млрд грн. Порівняно з минулим роком надходження зросли на 11,5 % або на 333 млн грн. Затверджені показники з доходів загального фонду місцевих бюджетів виконано на 109 %. Понад план надійшло 237 млн грн.
– Якісні управлінські рішення громад гарантовані за умови діяльності фахової команди фінансистів, – наголосив Ярослав Березань, звертаючись до голів ОТГ. – Якщо тергромади перейшли на прямі міжбюджетні відносини це не значить, що вони можуть робити все, що завгодно. Ніхто не відміняв загальнодержавні та загальнообласні програми, на які необхідно всім передбачати співфінансування. Погіршення ж фінансування програм призводить до дискредитації реформи в очах населення.

Він додав, що у деяких територіальних громадах не створені навіть фінансові служби. Втім дотримуватися законодавства у питанні фінансової дисципліни мають всі без виключення. Адже фінансисти можуть приймати якісні управлінські рішення, зокрема й превентивні.
Аналіз доходів вказує на значне заниження податкової бази, яка враховувалась при плануванні доходів на поточний бюджетний рік, зауважила під час виступу директор обласного Департаменту фінансів Наталія Кравченко. За її словами, станом на 1 липня 72 ради перевиконали завдання звітного періоду від 150 % до 5,5 раз. Водночас до бюджетів 10 сільських рад надійшло менше 30% річних запланованих доходів.

Бюджети області отримали 1,7 млрд грн податку на доходи фізичних осіб, що на 29% більше проти відповідного періоду минулого року. Не досягли середньообласного показника приросту надходжень податку 4 міста обласного значення, 9 районів та 6 об’єднаних територіальних громад. Ще 3 об’єднані територіальні громади – с. Соколівка, с. Набутів, смт Буки – допустили спад надходжень податку на доходи фізичних осіб.

Про недостатній рівень аналітичної та контрольно-перевірочної роботи свідчать показники надходжень окремих податків в розрахунку на 1 жителя по регіонах області. Зокрема надходження податку на доходи фізичних осіб та акцизного податку з роздрібної торгівлі алкогольними та тютюновими виробами.
– Не використані резерви збільшення надходжень податку на доходи фізичних осіб, – відзначила Наталія Кравченко. – Перш за все – це підвищення розміру орендної плати за земельні паї. Станом на 1 липня середній розмір плати за оренду земельних паїв на Черкащині становить 7,6% до грошової оцінки землі. Зросли ставки орендної плати у 19 регіонах. Зокрема в Єрківській ОТГ з 8 % до 11,2%, Набутівській – з 5,6% до 8,4%, Білозірській – з 7,8 % до 9,5 %. Водночас найменший розмір ставки орендної плати так і залишився у Селищенській ОТГ – 4,5%, Ротмистрівській ОТГ – 4,6%, Черкаському районі – 5,6%, Корсунь-Шевченківському – 5,8%. В області 2,2 тис. гектар земельних паїв передано в оренду за ставкою 3% до грошової оцінки. Найбільше в Ротмістрівській ОТГ – 972 гектари, Христинівському районі – 662 га, Лисянському – 290 га.

Директор Департаменту фінансів ОДА відзначила, що майже в усіх районах залишаються сільгоспвиробники, які офіційно розраховуються із власниками земельних паїв за ставкою 4,5%. За умови ж укладання договорів оренди земельних паїв зі ставкою 12%, місцеві бюджети області щонайменше додатково отримали б понад 250 млн гривень річних надходжень податку на доходи фізичних осіб.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x