Українському православ’ю в США виповнилося 100 років

Українському  православ’ю в США виповнилося 100 років

26-28 липня Українська Православна Церква (УПЦ) США відзначила своє 100-річчя та 1030-ліття Хрещення Київської Руси-України. На триденні святкування до Сомерсету і Савт-Бавнд-Бруку‚ Нью-Джерзі‚ приїхали гості з усіх куточків США‚ а також з Канади‚ Великобританії‚ Австралії‚ Бельгії‚ України.
26 липня у залі виставок Консисторії УПЦ США урочисто відкрили ювілейну виставку «Українське православ’я у Новому світі: 100 років у США», яку підготував Історично-Освітній Центр (директор Наталя Гончаренко). Одночасно відбувся з’їзд Української Православної Ліґи, на який приїхало багато молоді. З ними зустрівся Митрополит УПЦ США й усієї діяспори Антоній, який головним завданням назвав залучення молоді до Церкви. «Мені особливо радісно бачити на з’їзді нашу молодь, бачити радість та надію на їхніх обличчях. Вони повні надії, вони відчувають, що для них немає нічого неможливого. Я їм завжди кажу: «Ніколи не змінюйтесь, зберігайте цю надію та позитивний настрій», – сказав він.
27 липня після вечірньої Служби Божої у храмі-пам’ятнику св. Андрія Первозваного відбувся в Українському Культурному Центрі УПЦ США великий святковий концерт, який провадила Наталя Гончаренко. До гостей звернувся з вітанням Митрополит Антоній, який розповів про заснування УПЦ в США, розвиток Церкви та її значення в утвердженні українського життя за океаном, духовній підтримці закордонного українства.
У першому відділенні концерту виступив з програмою церковних піснеспівів майже 70-річний Український хор „Думка“ з Нью-Йорку (дириґент Василь Гречинський). Були виконані твори Максима Березовського, Миколи Леонтовича, Кирила Стеценка, Михайла Вербицького, сучасного композитора, автора ряду церковних музичних композицій Романа Гурка з Канади, розспів Києво-Печерської Лаври „Блажен муж“. Солістами були Олег Кукіль, Андрій Бакін, Микола Луцак.
У другому відділенні було представлено музично-театралізоване дійство „Нові початки“, яке підготував Історично-Освітній Центр, а виконали Ансамбль бандуристок Північної Америки (дириґенти Оксана Родак і Оксана Зелінська) і танцювальний ансамбль «Київ» (мистецький керівник Наталя Капелюх). Бандуристки під струнну музику співали пісні на музику Григорія Китастого, Дмитра Бортнянського, Мирослава Скорика, Анатолія Пашкевича та інших композиторів, які поклали на музику поезії відомих авторів. Солістами на скрипках і бандурах були Тереня Кузьма, Леся Климченко, Роксоляна Щепко.
Під спів і музику на сцені тривало танцювальне дійство, учасники якого показали проводи українців з рідної землі в Америку, початки їхнього життя за океаном, заснування православних храмів та сучасне торжество Українського православ’я у США.
Ансамбль бандуристок створений у 2014 році і налічує 24 талановитих виконавиць, а його обидві провідниці мають багатий міжнародний досвід у площині бандурного мистецва.
Ансамбль «Київ» значно старший від гурту бандуристок, бо його початки сягають 1950-их років, коли у Пенсильванії розгортав українське танцювальне мистетво відомий хореограф Василь Авраменко. Утворений ансамбль у 1976 році, а від 1983 року має сучасну назву.
Концерт закінчився спільним виконанням учасників і гостей гимну „Боже, благослови Америку“ (соліст Рональд Літепло, акомпаніятор Лариса Гутникевич).
Митрополит Антоній зі сцени ще раз привітав присутніх з святом і подякував організаторам та виконавцям концерту.
28 липня відбулася хресна хода і була відслужена біля Церкви св. Андрія Первозваного Літургія з участю понад 100 священиків. Для розміщення сотень віруючих було влаштовано велике шатро. На жаль‚ у Службі Божій не брав участи Митрополит Антоній‚ який попереднього вечора‚ повертаючись з концерту‚ потрапив у автомобільну аварію і був поранений. Літургію очолів Архиєпископ Даниїл. 1 липня Консисторія УПЦ США переслала до «Свободи» лист Митрополита Антонія‚ у якому зокрема сказано: „Я чекаю на операцію і хочу подякувати всім працівникам за прекрасно зроблену роботу на славу Божу під час святкування 100-ліття УПЦ США‚ за теплі слова підтримки та молитви за моє одужання. Хочу поділитися досвідом: ніколи не сідайте за кермо авта‚ коли ви змучені‚ не зважаючи на попередні успішні спроби. Люблю вас всіх, і хочу щоб ви знали, що ваші думки і молитви про мене – то велика підтримка для мене, і навіть більше‚ ніж ви собі уявляєте! Нехай благословить вас Господь! Антоній“. Операція Митрополита Антонія пройшла успішно.
Митрополит УПЦ Канади Юрій, Єпископ Антіохійської Православної Християнської Архиєпархії Іоан, Єпископ УПЦ Канади Андрій, Єпископ Грузинської Православної Єпархії Північної Америки Саба співслужили у Літургії з близько 100 осіб духовенства УПЦ США і в присутності його Архиєпископа Грецької Православної Архиєпархії Америки, Екзарха Екуменічного Константинопільського Патріярхату Деметріоса. Змішаний хор під керівництвом д-ра Михайла Андреця з близько 12 парафій УПЦ США брав участь у Літургії. Були присутні також ієрархи Української Католицької Церкви – Єпископ Стемфордської Єпархії Павло Хомницький і Апостольський адміністратор Філядельфійської Архієпархії Андрій Рабій, священики Римсько-Католицької Архиєпископії в Ню-Йорку і Ню-Джерзі. Усі брали участь у Хресній ході.
В Українському Культурному Центрі був влаштований святковий банкет. Заля на 550 місць була повна. На столах – волошки, соняшники і червоні троянди, стебла пшениці. На кожному місці були особисті запрошення, альманах 100-річчя, а також картки з моделлю церква св. Андрія. Після вступної молитви було подано смачний обід.
Українському  православ’ю в США виповнилося 100 років

Архиєпископ Деметріос бере участь у хресній ході. (Фото: УПЦ США)

Архиєпископ Деметріос звернувся з промовою, у якій згадав, як наші предки прийшли у нові землі і створили новий світ для себе і своїх дітей, а найголовніше – зберегли віру, будуючи церкву, 100-річчя якої нащадки відзначають у цей день“. Віце-президент Консисторії о. Віктор Вронський вручив Архиєпископові Деметріосові хрест і панагію в пам’ять про святкування цієї події.
Посол України у США Валерій Чалий передав вітання від Президента України Петра Порошенка. «Ваше зібрання відбувається у час, коли ми святкуємо вікопомну дату – 1030-ліття Хрещення Київської Русі-України св. Володимиром – події, яка стала визначним етапом у становленні нашої державності, европейським вибором наших предків, – йдеться у листі. – Упевнений, що ваші молитви сприятимуть подальшій солідарності, духовному єднанню та взаємодії українців, які проживають у різних куточках світу». Посол подякував духівництву та мирянам за їх активну церковну і громадську діяльність в ім’я України та задля отримання Україною Томосу на створення Української Помісної Православної Церкви.
В. Чалий також мав зустрічі з Митрополитом УПЦ Канади Юрієм та Архиєпископом Деметріосом.
Президент Української Національної Федеральної Кредитової Спілки Степан Качурак‚ вітаючи зі святом‚ вручив чек на на 30 тис. дол. З вітаннями вручили грошові дари: 9 тис. дол. – о. Володимир Яворський від Української православної церкви в Портланді‚ Ореґон‚ 10 тис. дол. – о. Стівен Гутник від Української Православної Ліґи.
На святі були закордонні гості – о. Богдан Матвійчук з Великобританії‚ о. Михайло Соломко з Австралії‚ о. Віталій Дерев’янко з Бельгії та інші.
У концерті взяли участь Українська академія танцю «Іскра» з Випані‚ Ню-Джерзі‚ танцювальний ансамбль «Барвінок» з Українського Культурного Центру в Сомерсеті‚ Нью-Джерзі‚ фолкльорний гурт «Коріння» з Ню-Палцу‚ Нью-Йорк.

Українському  православ’ю в США виповнилося 100 років
Хресна хода у Савт-Бавнд-Бруку‚ Ню-Джерзі. (Фото: УПЦ США)

Українському  православ’ю в США виповнилося 100 років
Хор «Думка» на святковій сцені.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x