Геннадій Бобов допоміг бібліотеці Катеринополя

Геннадій Бобов допоміг бібліотеці Катеринополя

Перша письмова згадка про бібліотеку на території теперішнього Катеринопільського району була знайдена в архівних документах 1907 року. Створена бібліотека була в містечку Катеринопіль при двокласній школі місцевими заможними людьми. Вони зібрали кошти та закупили в Києві та Єлисоветграді 257 книг, частина з яких – підручники та навчальні посібники, довідники. У 1909 році бібліотека налічувала вже 752 книги та 30 читачів. За період 1920 – 1930 рр. бібліотека стала одним з опорних пунктів із ліквідації неписьменності.

На початку війни в бібліотеці налічувалось близько 300 читачів, а книжковий фонд становив майже одну тисячу примірників книг. Після закінчення війни почалися роки відбудови. У 1970 році в Катеринополі розпочали будівництво за типовим проектом двоповерхового приміщення центральної районної бібліотеки на 100 тисяч томів. І справжнім святом у 1974 році стало відкриття нової бібліотеки. На той час на першому поверсі була розміщена бібліотека для дітей, на другому – бібліотека для дорослих.

Загальному піднесенню рівня бібліотечної справи в районі сприяла проведена в 1978 році централізація мережі масових бібліотек, що об’єднала в централізовану бібліотечну систему (ЦБС) 35 бібліотек району. У Катеринопільській ЦБС у 1978 році налічувалось близько півмільйона книг, 33 тисячі читачів. Центральною бібліотекою в системі ЦБС стала Катеринопільська районна бібліотека для дорослих, перейменована в центральну районну бібліотеку. Зі зміною назви змінилася і структура центральної бібліотеки.

У 1998 році в центральній районній бібліотеці була введена плата за окремі бібліотечні послуги. Це дало можливість комплектувати бібліотеку новими виданнями та створити комерційний фонд бібліотеки. Очолила ЦБС Валентина Олександрівна Зозуля, яка пропрацювала в галузі з 1969 по 2000 роки. Відданості улюбленій роботі, професіоналізму молодь вчилася на прикладі фундаторів бібліотечної справи – Анни Дем’янівни Геращенко, Анастасії Леонтіївни Кравець, Валентини Олександрівни Зозулі, Галини Степанівни Назаренко, Ніни Яківни Коваленко, Софії Андріївни Дмитренко, Анни Тимофіївни Майстренко, Ніни Феодосіївни Кондратьєвої, Віти Григорівни Бальченко, Олени Пилипівни Швець, Катерини Іванівни Комар, Лідії Семенівни Кравченко, Галини Павлівни Бібік.

При бібліотеці в 2004 році відкрили Центр регіональної інформації, який накопичує інформацію про регіон, веде збір офіційних видань, видань місцевого самоврядування, періодичних видань, довідкових і законодавчих матеріалів, що дало можливість більш ефективно обслуговувати спеціалістів різних галузей.

Для більш повного задоволення інформаційних потреб читачів 19 грудня 2007 року за підтримки Катеринопільської райдержадміністрації відкрили Інтернет-центр – придбали 4 комп’ютери, що були підключені до мережі Інтернет, принтер, сканер. Значною подією у вересні 2009 року в житті бібліотеки стала перемога в конкурсі, оголошеному Посольством США, «Інтернет для читачів публічних бібліотек». За кошти, надані Посольством, були придбані 5 комп’ютерів, сканер, принтер, веб-камера. Усі комп’ютери було підключено до мережі Інтернет.

За період із 2009 по 2017 рік ми взяли участь у понад 50 конкурсах і грантових програмах, та отримали перемоги в
14 з них. Працівниками бібліотеки за кошти благодійників видано чотири книги: 2 книги нашого земляка – Миколи
Штепана, поетична збірка «Поетичне гроно Катеринопільщини», і зокрема – фотоальбом «Катеринопільські умільці та їх ремесла» за сприяння народного депутата України Геннадія Борисовича Бобова.

А за всім цим стоїть колектив справжніх фахівців, закоханих у свою справу, який очолює директор центральної районної бібліотеки, фахівець бібліотечної справи – Любов Приємська, бібліотечні працівники: Ольга Найденко, Надія Шевчук, Наталія Фартух, Лариса Гвоздік, Наталія Іванюк, Наталія Радецька, Лариса Химиченко, Катерина Дудар.

Співпраця з Геннадієм Борисовичем Бобовим розпочалася в 2013 році, коли директорка бібліотеки звернулася за допомогою у виділенні коштів на видання фотоальбому «Катеринопільські умільці та їх ремесла», щоб популяризувати таланти умільців Катеринопільщини. Після цього взаємодія колективу з народним обранцем не припинилася.

Так, на нинішньому етапі розвитку в бібліотеці виникла проблема поновлення комп’ютерного обладнання, адже наявне вже застаріло й потребувало заміни. 1 серпня 2018 року нам прийшла гарна звістка – наше звернення щодо забезпечення користувачів центральної районної бібліотеки комп’ютерним обладнанням було задоволене, і вже 5 серпня ми отримали від нашого депутата два сучасні стаціонарні комп’ютери, які тепер будуть використані для задоволення інформаційних потреб користувачів нашої бібліотеки.

Тож читачі та колектив Катеринопільської центральної районної бібліотеки висловлюють найтепліші слова подяки Геннадію Борисовичу Бобову за вагому підтримку в комп’ютеризації нашого закладу. Цей подарунок відкриє нові можливості для покращення інформаційних запитів користувачів, освіти підростаючого покоління, що є серйозною інвестицією в майбутнє. Ваші благородні справи, Геннадію Борисовичу, відомі і знані далеко за межами Катеринопільщини, тож нехай наша вдячність окриляє Вас на нові звершення, на нові добрі починання. А Бог посилає Вам своє благословення за Ваші добрі справи. Дякуємо Вам!

Наталія Іванюк, завідувач організаційно-методичного відділу Катеринопільської центральної районної бібліотеки

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x