Робимо заготівлі: заморожуємо фрукти на зиму

Робимо заготівлі: заморожуємо фрукти на зиму

Літо – пора щедра на соковиті й ароматні ягоди. Але, на жаль, недовга… А так хочеться зберегти смак запашної суниці, солодкої вишні, кисленької смородини! На щастя, літо можна «заморозити», але робити це треба правильно, щоб зберегти не лише красивий вигляд продуктів, а й корисні речовини та вітаміни.

Відбирайте плоди тільки найвищої якості – в міру стиглі, непошкоджені. Переберіть ягоди, видаліть плодоніжки. Потім промийте їх у проточній воді, відкиньте на друшляк, викладіть на паперовий рушник і дайте просохнути. Виняток – особливо ніжні ягоди, наприклад, малина, чорниці і суниці. Їх не миють (інакше вони «потечуть»), а заморожують розсипаними на аркуші.
Тепер підготуйте тару – вона повинна бути чис­тою і сухою. Для цього ідеально підійдуть спеціальні пластикові контейнери, найкраще – прямокутні. Ще один варіант – пластикові пляшки (в них найзручніше заморожувати й зберігати вишні).
Зсипте ягоди в контейнер і помістіть у морозильну камеру на 1,5–2 години. Потім вийміть і якнайшвидше загорніть у харчову плівку. Чим щільніше, тим менше вологи випарується і тим краще збережуться плоди.

Упаковані брикети покладіть у морозильник. Обов’язково перевірте, в якому режимі працює морозильна камера. Для заморожування на тривалий термін оптимальною температурою вважається – 18 ° С. Якщо вона вища, то запаси можна зберігати в ній не більше трьох тижнів. Ягоди й фрукти із цукром краще зберігаються і практично відразу готові до вживання. На 1 кілограм плодів візьміть 200–300 грамів цукру й 4–5 грамів лимонної кислоти. Перемішайте всі інгредієнти, помістіть у контейнер, упакуйте.
Щоб узимку було легко знайти потрібний пакет або контейнер, напишіть на кожному назву вмісту.

Заморозка в сиропі – ще один спосіб заготівлі. Залийте фрукти цукровим сиропом, охолодіть до кімнатної температури й поставте в морозилку. Раціонально заморожувати великі плоди (сливи або абрикоси) без кісточок. Ну, а щодо вишень або черешень, то все залежить від того, для чого ягоди призначені: якщо для пирогів або вареників – тоді без кісточок. Якщо ж для компотів або киселів – видаляти їх не обов’язково.

З ягід із дрібними кісточками (смородина, порічки, агрус) можна приготувати пюре або фруктовий лід. Вийде чудовий десерт.
Один кілограм стиглих ягід проваріть у невеликій кількості води до розм’якшення і протріть через густе сито. Потім скропіть пюре лимонним соком і всипте 5 столових ложок цукру, поставте на вогонь і помішуйте доти, поки він не розчиниться. Зніміть із вогню, охолодіть, розкладіть у спеціальний порційний посуд і заморозьте.

Врахуйте, що різні фрукти і ягоди мають свої особливості заморожування. Наприклад, персики не можна морозити цілими, вони темніють і втрачають вітамін С. Абрикоси, як і сливи, можна заморожувати будь-яким способом, зручно – половинками. Груші ж перед заморожуванням рекомендують вимити, просушити, видалити з них серцевину, порізати і варити протягом декількох хвилин у солодкій воді. І зберігати їх краще в сиропі. Що стосується ягід, їх потрібно ретельно перебрати, видалити плодоніжки і листя. Смородину заморожують сухим способом, поклавши її в контейнери або целофанові пакети, а також у вигляді пюре, причому як з цукром, так і без нього. Черешні та вишні заморожують з кісточками і без. Можна – в цукрі. Як і малину з полуницею. Причому для заморозки малини потрібно цукру вдвічі більше, ніж для полуниці: триста грамів на кілограм ягід.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x