Тривалість ідеальної для здоров’я відпустки

Тривалість ідеальної для здоров’я відпустки

Результати досліджень психологів показують, що емоційний приріст настрою, енергії та щастя від відпустки триває три або чотири тижні (у перфекціоністів і трудоголіків нове виснаження може відбутися швидше). Та найбільш корисні для організму часті, але короткотривалі відпустки.

Такі висновки зробили вчені університету Неймегана у Нідерландах. Науковці провели дослідження, у якому взяли участь 54 працівники. У результаті зробили певні висновки щодо того, скільки днів має тривати ідеальна відпустка.
Усі добровольці поїхали на відпочинок від 15 до 34 днів. Працівників питали перед відпусткою про їхнє самопочуття перед відпусткою, 3–4 рази – під час відпочинку і 5 разів – після повернення.

Вчених цікавили стан здоров\’я учасників, втома, настрій, напруженість і рівень енергії. У результаті показники щодо самопочуття покращилися вже до 8 дня відпустки.

Що цікаво, незалежно від того, скільки днів відпочивала людина, її бадьорість і настрій поверталися до попереднього рівня протягом першого тижня на роботі. Тож цілком достатньо відпочивати короткими відпустками по 8 днів.

Це викликає інше питання: в який момент під час відпустки пік щастя?
Психологи стверджують, що від першої доби рівень задоволення відпусткою зростає поступово, і пік можна спостерігати приблизно на 8-й день, а потім наступає ефект плато або вдоволення повільно падає.

Таким чином довгі відпустки, хоч і дають більше можливостей, наприклад, для подорожей, не обов\’язково призводять до більшого щастя.

Тому, можливо, замість однієї великої відпустки, варто кожні кілька місяців влаштовувати собі короткі канікули, які можуть забезпечити більший рівень відновлення.

Як стверджує психолог Джессіка де Блум, дослідник відпусток із Фінського університету в Тампере, перерви подібні до сну: «Вам потрібно регулярно мати їх, щоб отримати вигоду».

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x