Старі добрі послуги…

Старі добрі послуги…

Треба було замінити «блискавку» в наплічнику, то не довго розмірковуючи де це зроблять найшвидше, за звичкою пішов до «Славутича». Там у ательє мені ще весільного костюма шили, самі розумієте – «сила традиції». Цей побуткомбінат зовні та усередині не міняється цілими десятиліттями, яких на його віку вже чотири. Ну а служби, звісно, інші. Телевізори та лижі на прокат не видають, фотоплівку не проявляють.

Старі добрі послуги...

Якось на розвалах, отих недільних лавках страрожитностей біля «Дружби народів», натрапив на значок «Отличник бытового обслуживания населения». Значить були й такі. Хоча пригадується – за Союзу жодна з оплачуваних сфер людської діяльності так жорстко та систематично не критикувалася, як ця. «Перець», «Крокодил», «Фітіль», карикатури в місцевих газетах щораз розносили побуткомбінатівських партачів і волокітників за неякісні ремонти, просрочки, черги на послугу, за якими вона часто ставала просто не потрібною.
«А тепер усе інакше, просто навпаки». При дрібних життєвих форсмажорах ми або самі собі даємо раду, або це роблять індивідуальним порядком кимось рекомендовані “спеціально навчені люди”. Змінилися побутова культура, техніка, пріоритети ремонтів… Що б ви найперше лагодили: обшивку дивану, годинник чи ноут?

Старі добрі послуги...

А з півстоліття тому, переважно – за черкаською адресою «Карла Маркса, 14», майстри міського побуткомбінату виконували просто таки дуже дивні забаганки клієнтів: реставрували закаточні кришки, заправляли авторучки, у тимчасове користування надавали баяни… Улибнуло. Може й вам щось таке пригадається, адже прокат діяв ще довго. Та й мода на запис свого голосу у коплекті з піснею на гнучкій платівці дожила до «епохи Ласкового мая»…
«Звичайно, не в кожній сім’ї є холодильник, пральна машина, пилосос, натирач підлоги (хтось сильно ризикнув, 50 років тому отаке в рекламному оголошенні стверджуючи). А як необхідні вони, ці вірні помічники господарки! Проте, щоб скористатися цими зручними речами, їх не обов’язково купувати. Доцільно брати їх напрокат. Завітайте до пунктів прокату, які розміщені по вул. Карла Маркса, 14, вул. Енгельса, 110, вул. П. Лумумби, 25 та в зоні заміського відпочинку (там намети, надувні човни, взимку – лижі, санки, ковзани… Щось таке пам’ятаю, ніби коли щомісячними виплатами ти виходив на ціну транзистора, або там телевізора, то він ставав твоєю власністю. Чи ні?)
«У народі говорять: те, що написано пером, не вирубати й сокирою. Що тоді вже казати про роботу граверів? Вони допоможуть вам зробити приємний подарунок близьким чи друзям. накреслені ними невмирущі рядки назавжди збережуть пам’ять про приємні хвилини. Граверні роботи на металі, фарфорі і склі виконуються в майстерні по по вул. Свердлова, 46 і в Центральному універмазі (останню гравіровочну я бачив у цоколі Будинку торгівлі ще коли туди не в’їхало Сільпо, цікаво – чи є вони тепер?)»
«Повірте, дзеркало може давати неправильне відбиття. Це тому, що на ваших дзеркалах неминуче позначається час (так он воно шо!))): вони темнішають, вкриваються плямами. Будь-яке дзеркало можна швидко і добре реставрувати в майстерні по вул. Карла Маркса, 16. Тут же можна виготовити й нове дзеркало».

Старі добрі послуги...
«Бюро добрих послуг виконує такі замовлення: прибирання квартир; догляд за дітьми і хворими; чищення килимів, штор, доріжок, м’якої мебелі, розпилювання дров (в принципі – десь аж до початку 1980-х актуальна послуга); доставка додому подарунків, квітів, ліків, квитків у театр та ін. Провадяться навчання в’язанню і машинопису, виконується переклад з іноземних мов, переклад з української мови на російську і навпаки; послуги Діда Мороза, Снігуроньки (через кому, як на 1969-й – цікаво))); обслужування весіль, сімейних свят, настроювання піаніно і рояля на дому. Черкаське Бюро добрих послуг може зробити це на ваше перше бажання. Адреса – вул. Карла Маркса, 14, телефон 5-44-09».

Старі добрі послуги...
Послуга з ремонту взуття не належить до категорії зниклих, як приміром, не згаданий тут «ремонт друкарських машинок та рахівничо-обчислювальних приладів», але ж пам’ятна багатьом «Хвилинка» на розі Шевченка і Кірова! «Якщо вам необхідно терміново полагодити туфлі, черевики, чобітки, поспішайте до спеціально обладнаної майстерні дрібного ремонту взуття “Хвилинка”. Протягом 10 – 15 хвилин майстер відновить вашу туфельку, поверне до життя пошкоджені черевики». А от пофарбувати «педалі» можна було на Проектній, 8: це по Смілянській за вокзал і праворуч у промзону. Тепер там наша славна «Лавента». Традиції…

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x