У Кам\’янському лісгоспі проводять механізовані догляди

У Кам\’янському лісгоспі проводять механізовані догляди

Механізовані догляди за лісовим культурами тривають у лісництвах Кам`янського лісгоспу. Цьогорічне дощове та понаднормово вологе літо додало роботи лісівникам, зокрема у боротьбі із бур’янами та небажаною деревною рослинністю. Про це «Нова Доба» дізналася із прес-служби Черкаського обласного управління лісового та мисливського господарства.

Головна мета доглядів за лісовими культурами – створення сприятливих умов для їх росту, скорочення строків зімкнення й переведення в покриту лісом площу, усунення негативного впливу трав’яної рослинності й порослі малоцінних порід.

У Кам'янському лісгоспі проводять механізовані догляди

Протягом останніх років у Кам`янському лісгоспі максимально відійшли від ручних доглядів, головними недоліками яких є висока затратність та повільні темпи робіт. На всіх ділянках, де це можливо, здійснюють механізовані догляди за допомогою тракторів з дисковими культиваторами КЛБ-1,7.

Як зазначають у лісгоспі, механізовані догляди розпочинають з першого року вирощування лісових культур. Кількість, тривалість і строки доглядів визначаються типом лісорослинних умов, способом обробітку ґрунту, методом і способом створення лісових культур, і, звісно, – погодно-кліматичними умовами. Так, приміром, цьогорічні волога весна та перша половина літа призвели до того, що подекуди на ділянках з лісовими культурами вже здійснено по чотири догляди. І це ще не фінал.

Проте перших три роки зовсім відмовитись від ручних доглядів неможливо, пояснюють у лісгоспі, адже доводиться ручну працю застосовувати для прополювання бур’янів у самих рядках, щоб не пошкодити молоді дерева. Але це невеликий процент ручної роботи у загальному об’ємі.

Завдяки проведенню лісівничих доглядів поліпшуються водний і температурний режими, розпушується грунт, а також покращується аерація.

– Таку роботу здійснюємо кожного літа, як мінімум до четвертого року зростання лісових культур. Тоді бур’яни молодим деревам вже не страшні. Так, цьогоріч вже проведено механізованих доглядів на площі 292 гектари. На підприємстві є все необхідне для здійснення цих робіт – техніка, обладнання і досвідчені працівники. Здійснення механізованих доглядів є цілком виправданим, адже дозволяє здешевити процес вирощування лісових культур та дає ефективний результат у вирощуванні лісу. Якщо порівнювати в цифрах, то вартість механізованих доглядів майже у десять разів нижча, ніж ручних, – зазначає директор Кам`янського лісгоспу Віталій Верес.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x