Звідки в дітей проблеми з вимовою і що з цим робити?

Звідки в дітей проблеми з вимовою і що з цим робити?

Затримка мовного розвитку в дітей сьогодні доволі поширене явище, і цій проблемі приділяють особливу увагу, адже хорошу, грамотну мову цінували в усі часи. Чому діти погано розмовляють і як виправляти ситуацію – читайте далі.

У більшості випадків проблеми з вимовою пов’язані з пологовою травмою. Важкі пологи з ускладненнями завжди позначаються на здоров’ї й поведінці новонародженого. Навіть якщо проблема непомітна відразу, з кожним місяцем і роком життя дитини вона все більше проявляється.
Зсув кістки черепа навіть на міліметр – це вже механічне пошкодження. Якщо зміщені кістки основи черепа, а саме потилична кістка, то під неї починає підлаштовуватися весь хребет, і цей ланцюжок тягнеться до самих стоп. Зміщена зі свого місця кістка втрачає рухливість, порушується приплив артеріальної крові до деяких ділянок мозку, і, відповідно, головного мозку, і зонам, відповідальним за функції мови, не вистачає живлення.

Мімічні, жувальні м’язи, м’язи мови, щелепи, зуби – це ті частини мовного апарату, які відтворюють звуки. Логопеди часто призначать спеціальний масаж для поліпшення роботи мови і губ.
Частими супутниками порушення мови стають інші прояви пологових травм. Це може бути збудливість, спалахи агресії, примхливість, плаксивість, непосидючість, нездатність до концентрації, іноді схильність до «самозаглиблення», небажання контактувати з навколишніми. Симптомами також можуть бути сутулість, деформація грудної клітки, сколіоз та інші.

Зрозуміти, що в дитини проблеми з вимовою, не так і складно – треба просто прислухатися до неї. Звертати увагу на вимову дитини треба приблизно з 5-річного віку. Так, якщо вона занадто поспішає, коли говорить, ковтає слова, втрачає цілі склади, швидше за все, мова йде про тахілалію. Уповільнена мова, тягуча і плавна, розтягнута в часі і просторі – це браділалія. Якщо малюк каже «в ніс», як слоненя із відомого мультика, – це ринолалія. Також у дитини може бути проблема з вимовою, як дислексія чи дисграфія.

Батькам треба слухати, що говорить дитина: чи правильно вживає слова, чи повністю їх вимовляє, чи не переплутує склади. Якщо є проблеми з вимовою, причому постійні, доведеться звертатися до фахівця.

Регулярні заняття за системою, запропонованою логопедом-дефектологом, дозволять відновити роботу мовного апарата. У деяких випадках може знадобитися додаткова допомога невролога, особливо, якщо мова йде про спадкові захворювання, пов’язані зі збоями в роботі нервової системи. Справитися ж з наслідками родових травм допоможе остеопат. Головне – «не закидати» цю справу, уважаючи, що з віком дитина сама це подолає, а зайнятися корекцією.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x