Активну молодь Черкащини запрошують на форум

Активну молодь Черкащини запрошують на форум

Сьогодні в прес-центрі «Нової Доби» відбулася презентація Форуму «Молодіжна рада 2.0», котрий відбудеться в Черкасах 22 та 23 серпня. Про черкаську молодь не як представників майбутнього, а як наше теперішнє, про їхні бажання, ініціативи і можливість волевиявлення через «Молодіжну раду» говорили заступник директора «Черкаського молодіжного ресурсного центру» Володимир Панченко, керівниця проектів та тренерка у КМГО «Молода Черкащина» Тетяна Ковальчук та директор департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради Сергій Воронов.

– Я працюю в молодіжному центрі і часто чую, що багатьом хотілося б мати централізовану систему, куди могли б ходити ініціативні групи, громадські організації, трудова молодь, для того, щоб була можливість приймати молодіжні рішення, – починає розмову Володимир Панченко, заступник директора «Черкаського молодіжного ресурсного центру». – Тому що часто те, що у нас створюють для молоді не завжди є молодіжним і цікавим. Трапляються, на жаль, випадки, що на якийсь певний фестиваль виділяють великі фінанси, а молоді він не цікавий взагалі.
Молодь завжди хоче щось нове. Тому важливо в місті створити «Молодіжну раду», в яку будуть входити молоді люди, котрі генеруватимуть свіжі ідеї, – зазначає пан Володимир. – Ми плануємо залучити і студентів, і щоб працююча молодь також увійшла у склад ради
і могла висловлювати свої думки.

Саме тому ми вже запросили експертів з різних куточків України: з Ужгорода (входить також в національну молодіжну раду України), із Запорізької молодіжної ради (там дуже розвинена трудова молодь, яка працює при заводах і має молодіжні колективи, які створюють фантастичні проекти, тому що завод може виділяти на них ресурси). З Кропивницького ми маємо чудовий приклад – там запустився молодіжний парламент, – розповів Володимир Панченко. – Я звернувся за допомогою в організації до Тетяни Ковальчук та Сергія Воронова.

Сергій Воронов, директор департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради, вважає свою участь у цьому проекті також дещо символічною:
– У мене є передісторія, каже – він, – я власне і став директором департаменту вийшовши з молодіжного суспільства та займаючись активною громадською роботою з молоддю, тож для мене важливим є цей напрям.
– Останнім часом на Черкащині збільшилась кількість фестивалів, та це все лише розважальні заходи, – каже він. – Хотілося, щоб були ще й іншого плану заходи, скажімо, з приводу працевлаштування, створення сім’ї та інші, що були б корисні для молоді під час їхньої життєдіяльності. От для цього ми і маємо потребу реанімовувати різні молодіжні ради і парламенти. Щоб молодь сама могла проголосувати і вирішити на що першочергово слід спрямувати міські кошти. Тобто для співпраці саме з владою нам потрібні представники активної молоді. Наразі відділ молоді – це дві людини, які займаються оформленням документів, а на інше у них просто не вистачає часу, – говорить посадовець.
– Наразі ми готові підтримувати найцікавіші й найрізноплановіші заходи. Тож і виникла така ідея створення молодіжної ради, яка б об’єднала всю активну молодь. І разом з ними ми могли б проводити річний план заходів, що проходять по молодіжній політиці.
Активну молодь Черкащини запрошують на форум
Також з передісторії почала Тетяна Кавальчук, керівниця проектів та тренерка у КМГО «Молода Черкащина».
– Я працюю в молодіжній громадській організації з молоддю, – зазначає пані Тетяна. – Насамперед, це старша шкільна і студентська молодь. Ми проводимо навчання, школи для того щоб нарощувати активних громадян, стимулювати молодь іти в політику, приймати рішення. Ми спостерігаємо, що молодь дуже часто взагалі ігнорує політичні процеси що на рівні країни, що на рівні міста, молодь дуже часто сприймає місцевих посадовців, як «дядечок в краватках» і все це відштовхує і тримає на дистанції молодих людей від процесів прийняття рішень на міському рівні.
Є такий інструмент, що допоможе сприймати владу не як щось абстрактне і «суто на папері», а що можна буде прийти до влади і висловити власну думку, приймати спільні рішення. От саме цим інструментом є молодіжна рада. І класно, що є вже досвід різних міст, який ми можемо вивчити. І це певною мірою дозволяє молоді не просто споживати ті послуги, що надає місто, а власноруч їх творити. І принцип «не роби для нас без нас» – має негативні наслідки, і ми можемо скільки завгодно думати, що ми знаємо, що хочуть молоді люди, але поки ми не спитаємо будемо натикатися на проблеми формальних і неякісних дій. Також це є початковим щаблем, з котрого можна себе почати як посадовця, політика, – вважає Тетяна Кавальчук.

– Реанімація і створення молодіжної ради також є однією з вимог нашого проекту з ЮНІСЕФ, – зазначає Сергій Воронов, – ми наразі активно працюємо для того, щоб підписати Меморандум з ЮНІСЕФ про те, що наша «Громада дружня до дітей і молоді» – яка у майбутньому нам додасть до бюджету 8–10 млн гривень.

Тож, для того, щоб стати учасником форуму потрібно попередньо заповнити коротку реєстрацію.

Це слід зробити лише задля визначення попередньої кількості учасників, – зазначають організатори. Розпочнеться дійство в готелі «Оптіма» за два дні – 22 серпня о 16:00. Загалом, форум триватиме два дні: в перший день виступатимуть експерти. Сам виступ відбуватиметься у формі «панельної дискусії», тобто, це має бути живе спілкування.
Другий день – о 10:00 в Будинку політпросвіти на 2 поверсі відбуватиметься живе спілкування у ході якого молодь має прописати, що буде робити молодіжна рада, що вони планують, які проекти їм цікаві. Молодь також має проговорити як саме будуть відбуватимуться вибори.
Активну молодь Черкащини запрошують на форум
Тож, якщо ви – молодий, ініціативний, маєте купу ідей та пропозицій, то вам потрібно бути на цьому Форумі.
У вас буде можливість:
– дізнатись, що таке молодіжна рада міста і для чого вона потрібна;
– познайомитись з тим, як працюють молодіжні ради в різних містах України: (Кропивницькому, Ужгороді, Запоріжжі);
– висловити свою думку, як створити ефективну молодіжну раду в Черкасах;
– за кавою знайти однодумців, які хочуть, аби Черкаси ставали більш дружніми до молодих людей і їх потреб!

Сніжана Калюжна

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x