Науковці підготували історичне видання про Черкащину

Науковці підготували історичне видання про Черкащину

Колектив науковців Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького разом із краєзнавцями та археологами Черкаської області підготували історичне видання «Черкащина: історія краю та його людності». Книга приурочена до 27-ї річниці Незалежності України. Про це «Нова Доба» дізналася із прес-служби Черкаської ОДА.

Видано її на замовлення Департаменту культури та взаємозв’язків з громадськістю Черкаської обласної державної адміністрації – в межах реалізації обласної програми розвитку інформаційного простору Черкащини. Наклад — 1000 примірників. Більша частина тиражу розійдеться по публічних бібліотеках та освітніх закладах Черкащини.

Серед авторів книги історики та краєзнавці: Віталій Масненко, Володимир Поліщук, Юрій Михайлюк, Юрій Присяжнюк, Костянтин Івангородський, Сергій Шамара, Михайло Сиволап, Олексій Компанієць, а також знані науковці (нині вже покійні) Степан Горошко та Микола Щербина.

Як зазначають автори підручника, це видання є першим системним науково-популярним викладом історії Черкащини, здійсненим на концептуальних засадах історичної регіоналістики. У ньому розглянуто історію краю від часів творіння земної тверді до сьогодення в контекстах різночасових державних утворень, але крізь призму прагнення до власного політичного самовизначення. Стверджується, що територіальна локалізація й регіональна специфіка були зумовлені не тільки природно-ландшафтним середовищем Середньої Наддніпрянщини, а й спільною історичною долею. Простежено зміну геополітичного та ментального статусу регіону, його антропологічного виміру. Описано політичну, адміністративно-територіальну приналежність краю, господарську структуру, культурний розвиток його людності. Також звернуто увагу і на відображення регіональних особливостей у масовій колективні пам’яті та на трансформацію регіональної ідентичності. Про це повідомляють у прес-службі навчального закладу.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x