Поховали через 77 років після бою

Поховали через 77 років після бою

Урочисто поховали останки військовослужбовця, який загинув у бою з гітлерівцями 17 серпня 1941 року під Городищем. Його виявили торік під час наукових розкопок. Останки були ексгумовані та перепоховані у 77-ту річницю бою. Поховали біля пам’ятника партизанам-прикордонникам, який існує на околиці Городища. На могилці встановили невеличкий хрест з табличкою: «Невідомий прикордонник, який загинув в боях з нацистами 17.08.1941». Захід підтримали Городищенська райдержадміністрація, міська рада, Навчальний центр підготовки молодших спеціалістів Державної прикордонної служби України імені генерал-майора Ігоря Момота, прикордонники запасу, Спасо-Преображенська парафія Української Православної Церкви Київського Патріархату.

Поховали через 77 років після бою

– Останки загиблого бійця ми знайшли в одному з одиночних окопів, – розповів археолог Олександр Назаров. – Виходячи з форми ґудзиків, він належав до рядового чи молодшого командного складу НКВС або Прикордонних військ НКВС. На жаль, останки були дуже пошкоджені – з-під загиблого явно витягли гвинтівку-трилінійку, від якої лишилися тільки металеві деталі прикладу. І хоча ми як могли пересіяли ґрунт, усім відомо, що після «чорних пошуковців» шанси знайти медальйон чи фрагменти документів мізерні. Вдалося лише встановити, що загинув боєць від мінімум двох «куль калібру 9 мм, випущених з німецького пістолета «Парабелум». Як ми встановили, гітлерівцям не вдалося відразу оточити і знищити загін. Бій закінчився за кілька кілометрів від початку, і найімовірніше у місці наближеному до пам’ятного знаку. Маємо надію, що останки і решти захисників Городища літа 1941-го уникнуть розграбування та будуть перенесені з лісів чи яруг і знайдуть своє останнє упокоєння і належне вшанування.

Поховали через 77 років після бою

Вивчаючи архівні документи, також виявили, що 17 серпня 1941-го року під Городищем загинув і командир мінометного взводу 43-го резервного полку Прикордонних військ НКВС, молодший лейтенант Іван Іванович Матвієнко.

Володимир ЧОС

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x