Жінки мають турбуватися про своє здоров’я – Марія Севериненко

Жінки мають турбуватися про своє здоров’я – Марія Севериненко

У більшості випадків, ВІЛ-позитивні жінки, коли дізнаються про свій статус відчувають себе беззахисними і розгубленими. «Нова Доба» поспілкувалася з регіональною координаторкою БО «Позитивні жінки» Марією Севериненко, яка розповіла: куди потрібно звертатися за допомогою та щодо яких питань фахівці зможуть проконсультувати і надати відповідну підтримку.

Пані Маріє, зараз стартував пілотний проект «Розвиток потенціалу спільноти жінок, які живуть з ВІЛ». Скажіть, хто задіяний в його реалізації і що ним передбачено?
– Ми хочемо розбудувати мережу представництв ВІЛ-позитивних жінок, із залученням різноманітних адвокатських заходів подолати стигму і дискримінацію, а також створити базу, яка дозволить проводити постійний моніторинг випадків порушення прав. На сайті у нас вже є платформа, завдяки якій кожна ВІЛ-позитивна жінка зможе заповнити анкету і вказати у якій сфері їй відмовили надавати послуги через її статус. Наприклад, в медичних закладах, соціальних агенціях або у дитячому садку під час оформлення дитини. Окрім цього, у межах проекту планується подолати правові бар’єри, зокрема, коли ВІЛ-позитивним жінкам ускладнюють або унеможливлюють доступ до послуг перебування у Кризових центрах, державних центрах для жінок та дитини, а також можливості штучного запліднення. Ці всі заходи реалізуються в десятьох областях України, зокрема і в Черкаській.

З яких питань черкащанки можуть звернутися до вашої організації?

– Діяльність «Позитивних жінок» спрямована у декількох напрямах. По-перше, ми надаємо психологічну підтримку у групі взаємодопомоги «Черкащанка+», за потребою – індивідуальні консультації. По-друге, залежно від питань з яким до нас звернулися, ми намагаємося допомогти, за потребою, переадресовуємо до фахівців у медичні заклади або до юристів. Передбачено консультування та соціальний супровід вагітних жінок та породілля. У Центрі допомоги жінкам «Мережка» надається тимчасове житло для тих, хто потерпає від домашнього насилля.

Чи є певні обов’язкові умови для того, щоб ваша організація надала консультацію з того чи того питання, чи певну юридичну допомогу?
– Якщо це стосується юридичного супроводу, то необхідно, щоб жінка відкрито сказала про свій статус. Спочатку вона має заповнити анкету: зазначити, які саме права були порушені, вказати хоча б мінімальні дані, наприклад, регіон, назву лікарні, прізвище, ситуацію. Проблема виникає на етапі, коли справу можуть передати до суду. Більшість боїться осудження, не хоче оголошувати свій статус і відстоювати права. Вони не вірять у перемогу, тому відчувають дискомфорт і утиск. За останні три місяці до нас звернулися дві жінки. Проблема полягала у тому, що шлюб розпадався, а чоловік хотів забрати дитину, аргументуючи це тим, що ВІЛ-позитивним не можна довірити маленьких. Хоча, насправді, це не так. За законодавством України це не є причиною для позбавлення батьківських прав. Ми співпрацюємо із Гельсінською спілкою. За потребою зв’язуємося з їхніми представниками і вони допомагають у розв’язанні того чи того питання. Деяким жінкам необхідний як юридичний так і психологічний супровід.

У якому форматі проводяться зустрічі в групі взаємодопомоги «Черкащанка+»?
– Тематика груп визначається залежно від запиту учасниць і немає певного усталеного формату. Іноді ми просто спілкуємося, іноді проводимо разом вільний час, відвідуємо кафе. Ця група спрямована підтримати жінок, які нещодавно дізналися про свій статус, адже для прийняття цього факту деяким необхідно пів року – рік. Раніше ВІЛ вважався смертельним захворюванням, зараз хронічним. Якщо приймати антиретровірусну терапію (АРТ) і постійно відвідувати лікаря, то можна народити здорову дитину і не інфікувати чоловіка. Ми обговорюємо детально всі ці нюанси, інші учасниці діляться власним досвідом. З жінками, які вже довго відвідують групу підтримки, ми з’ясовуємо моменти виховання дитини, стосунків із чоловіком та іншими людьми. Окрім бесід, ми займаємося саморозвитком та хенд-мейдом. Нещодавно ми експонували вироби, зроблені учасниками «Черкащанка+» на 22 міжнародній конференції зі СНІДу, яка відбулася в Амстердамі. Вилучені кошти передали на потреби Кризового центру «Мережка». З жовтня цього року у «Черкащанки+» працюватиме психотерапевтична група, що сприятиме особистісному зростанню жінки. Зараз у групі налічується 25 учасниць від 20 до 50-ти років.

У Вашій групі жінки різні за віковою категорією і соціальним статусом. Чи виникали колись конфлікти?

– Ні, ми дотримуємося правил. Основні серед них: конфіденційність, не оцінювати інших, не розмовляти про релігію, політику та сексуальну орієнтацію. Учасниці шукають підтримки, вони прагнуть саморозвитку. Тому обговорюємо те, що нас єднає.

Які найчастіше питання хвилюють жінок, які до Вас приходять за підтримкою?

– Переважно, це молоді жінки репродуктивного віку, мами та вагітні. Взагалі, за останні три роки у Черкаській області всього виявлено 891 жінку з позитивним статусом, за 2017 рік – 155 народили дітей. Про відсоток дітей, яким не передався вірус ми можемо говорити через рік і шість місяців. Черкаська область в 2015 року досягла елімінаціі ВІЛ від матері до дитини, тобто, нульову передачу. Це справді досягнення, завдяки наполегливій співпраці Черкаського обласного центру профілактики і боротьби зі СНІДом разом з ВІЛ-сервісними організаціями. Вагітні жінки, які до нас звертаються, частіше турбує це питання. Ми пояснюємо, які є шляхи передачі ВІЛу, адже не всі про це знають або через шок не сприймають інформацію, яку їм надають лікарі. Наприклад, ви не інфікуєте дитину, якщо спатимете в одному ліжку або обійматимете її. Якщо розпочати приймати своєчасно АРТ, то ризики при народженні дитини – відсутні. Головне, своєчасно відвідувати лікаря, здавати аналізи та постійно приймати терапію без пропусків та спізнень. Вірусне навантаження (кількість млВІЛу в крові) вже не можна визначити через 3-6 місяців. У цьому випадку, якщо кількість вірусу менше сорока РНK копій, то майбутня мама може народити самостійно здорову дитину. Тестування необхідно проводити тричі за період вагітності. Слід також не забувати, що ВІЛ-позитивній мамі забороняється годувати груддю, адже у молоці містяться антитіла вірусу. Якщо виявилося, що жінка має позитивний статус, то необхідно протестувати і партнера.

Якщо припустити, що жінка дотримувалася всіх рекомендацій і народила здорову дитину. Чи виникають потім якісь проблеми?
Так, у більшості випадків жінки відчувають тимчасове покращення і можуть перестати приймати антиретровірусні препарати. Заклопотанні турботою за дитиною мами забувають вчасно приймати ліки, відвідувати лікаря. Імунітет слабшає. Залежно від особливостей організму, через 5-10 років вони звертаються з якимось захворюванням і тоді згадують про ВІЛ. На жаль, у деяких випадках допомогти їм неможливо.

Ви, як психолог у групі підтримки, постійно спілкуєтеся з учасниками. З якими труднощами вони стикаються щодень?
Позитивні жінки, як інші люди, можуть почувати себе щасливими, відчути підтримку своїх рідних, зрозуміти, як це бути мамою. Але їм необхідно більш дбати про себе. Якщо жінка турбуватиметься про свій стан здоров’я, самопочуття, то діти і чоловік теж будуть щасливими. Єдине, вони мають у певний час приймати препарати, постійно відвідувати лікаря, за потребою здавати аналізи. Терапія дає змогу жінці жити повноцінно, але є і побічні ефекти. Ви можете відчувати певний дискомфорт, тоді вам потрібно звернутися до лікаря аби ті діагностували причину, і якщо знадобиться змінили схему ліків. Це стосується в більшості жінок, яким або тільки призначили або які вже довгий час приймають АРТ. Це невеликі жертви заради щасливого і довгого життя. Головне, щоб жінка не забувала про себе турбуватися, адже це запорука її щасливого життя.

Усі послуги надаються на базі Черкаського відділення Мережі ЛЖВ за адресою: м. Черкаси, вул. Можайського 50/7, за тел.: (0472) 54 35 63, (067) 470 7658.
severmaria777@gmail.com

Дар’я Роженкова

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x