Яке воно, життя у гуртожитку?

Яке воно, життя у гуртожитку?

Незабаром розпочнеться навчальний рік. Студенти, аспіранти й викладачі – чимало з них проживають у гуртожитках черкаських вишів. І для багатьох із них – це ціла епоха життя. Кореспонденти «Нової Доби» поспілкувалися із мешканцями гуртожитків та виділили п’ять «Чому?» все ж варто спробувати пожити там.

У гуртожитку навчаються самостійності й порядку

Яке воно, життя у гуртожитку?

Роман Пряха, студент ФІТІС, голова студентської ради гуртожитку №3, голова студентської ради студмістечка ЧДТУ:

– Гуртожиток – це великий крок у самостійне життя. Я сам із Київської області, з міста Яготина. Київ мене ніколи не приваблював, а Черкаси – спокійне та гарне місто. Добиратися до Черкас мені доволі складно, тому живу в гуртожитку. Завжди радію, коли приїжджаю додому, проте через два-три дні вже хочеться знову поринути в самостійне життя. Мені подобається у гуртожитку. Є люди, які з’їжджають із гуртожитку, але частіше вони повертаються назад. Я ж проживаю у гуртожитку з першого курсу. Головна перевага – це нові знайомства та активне студентське життя. Жити самому доволі складно. Це доволі великий крок у житті. Мій гуртожиток знаходиться на вул. Смілянській (район залізничного вокзалу). Поліція патрулює там досить часто. Гуртожиток п’ятиповерховий. На другому поверсі живуть – сімейники. Людей багато, всі дружні. Наразі налагоджена активна робота студентського самоврядування, кожен поверх має свого старосту, також ми активно співпрацюємо з комендантом. Є свої певні штрафи за шум після опівночі та за куріння у не відведених для цього місцях. Я також активно співпрацюю із головами інших гуртожитків. Живу в коридорній кімнаті, проте є і блочна система у другому гуртожитку. Кімнати доволі зручні для проживання 3–4 осіб. Приміщення вистачає. Вся апаратура вміщується.
У гуртожитку є спортивна кімната. Цьогоріч її розширили та відремонтували. 16 листопада в гуртожитку №1 відбувся захід під назвою «Ревізор повертається». Протягом навчального року визначалися найохайніші, найкреативніші та найоригінальніші кімнати. У номінації було 12 кімнат, які були обрані студентською радою гуртожитку. З 12 кімнат було обрали 5 переможців. Кімнати оцінювали за такими критеріями: дизайн, чистота, оригінальність, атмосфера і власний внесок в інтер’єр. Зацікавив гостей своїми оригінальними солодощами також факультет харчових технологій та сфери обслуговування, який отримав ІІІ місце.
Влітку я працюю і проживаю також у гуртожитку, останнім часом працюю у фрілансі. Тим паче, я займаю поважну посаду в гуртожитку, тому маю бути влітку тут при поселенні й контролювати всі процеси гуртожитку, адже в цей період більшість комендантів ідуть у відпустки, крім вахти. Для мене це частина дня – пройтися кімнатами та розпитати як справи у студентів. У моєму гуртожитку немає упередженого ставлення вахти до студентів, у нас із нею гарні стосунки. Вахта змінюється із 8-ї ранку до 8-ї години вечора. Раніше гуртожитки за правилами зачиняли опівночі. Проте нині цілодобовий доступ студентів до гуртожитку.

Знайомство з людьми, що надихають на доленосні ідеї

Яке воно, життя у гуртожитку?

Олександр Дубина, виховник гуртожитку №2 Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького:
– Спочатку я вчився на викладача філософських дисциплін, а в 2014 році вступив до аспірантури за спеціальністю релігієзнавство. Після навчання мені запропонували роботу виховником у гуртожитку і я вирішив спробувати.
Студентство, як на мене, одне із найбурхливіших періодів життя. Оцінити його однозначно не можна, адже тоді ти ще без досвіду, але навколо чимало речей, які надихають. Я постійно перебував у пошуках нових можливостей, перспектив. Навіть зараз це мене стимулює і змушує не розслаблятися. Найбільше тоді на мене вплинуло навчання, я багато переосмислив і відкрив для себе, змінив ставлення до деяких речей. Я вдячний студентству за своє захоплення музикою, адже на третьому курсі купив гітару і тоді знайшлися люди, які мене підтримали і підштовхнули до створення гурту «Сонце в кишені».
Разом із студентською радою в гуртожитку ми організовували квартирники, де кожен охочий міг прийти і зіграти, поспівати або просто послухати музику. Також у нас діяв клуб англійської мови. На жаль, активної молоді, яка брала б участь в організації, заохочувала інших – замало, тому поки що їхня діяльність призупинена. Ініціатива має йти від студентів, у реалізації якихось їхніх проектів я готовий допомогти. Іноді ми влаштовуємо спільні вечірки приурочені якомусь святу, але чистота поверхів від цього страждає. Під час літнього періоду мешканці гуртожитку прибирають, де необхідно, фарбують, тобто приводять кімнати в належний стан перед новим навчальним роком.
Питання в організації якихось заходів полягає у взаємодії активістів та студентської ради. Переді мною ж є певні обов’язки, я маю контролювати, щоб був порядок: як у санітарному плані, так і у вихованості та повазі до тих, хто живе і працює в гуртожитку. Якщо у якійсь мірі це буде досягнуто, тоді можна робити і реалізовувати якісь проекти.
Однією із переваг життя в гуртожитку є постійне спілкування із молоддю. Попри те, що я виховник, зі студентами ми рухаємося паралельно, бо чомусь я в них вчусь, чомусь вони в мене.

Це – економія бюджету й оптимізація ресурсів

Яке воно, життя у гуртожитку?

Андрій Чорній, к. т. н., доцент кафедри радіотехніки, телекомунікаційних і роботехнічних систем факультету електронних технологій і робототехніки ЧДТУ:
– Я працював у іншому виші та взагалі в іншому місті. До Черкас приїхав за запрошенням працювати. Університет мені надав у користування житло. Я проживаю разом із родиною у 2-му гуртожитку, на вул. Чехова. У гуртожитках, які більш віддалені від нашого університету, наприклад, біля залізничного вокзалу нижча вартість проживання, адже треба добиратися ще громадським транспортом. У нашому є спеціальний блок, де проживають сімейні пари. По суті – це квартири. Зручно, що розташований гуртожиток через дорогу від роботи. Вартість житла значно нижча, ніж квартира. На інших поверхах проживають студенти, аспіранти, іноземці (мають свій поверх). У нас голосних гулянок немає. Якщо є якесь порушення правопорядку – його відразу присікають. Із тишею проблем немає. Інколи організовують дискотеку на першому поверсі, і у встановлений час. Я зі студентами намагаюся знайти баланс у спілкуванні. Інколи я з ними в дружніх стосунках. Студенти нормально ставляться до того, що живуть із викладачами. Бар’єру немає.
Я теж був студентом і жив у гуртожитку. Можу сказати, що студент, який не жив у гуртожитку, багато чого втратив. Це – нові знайомства, дозвілля… Студенти досить активні: грають у настільний теніс, відвідують тренажерний зал, влаштовують тематичні вечори. Коли ми були студентами, то перед сесією збиралися разом і готувалися до екзамену. Так набагато легше опрацьовувати питання.
Студентське життя завжди насичене якимись подіями. Пам’ятаю, у сусідній кімнаті гуртожитка, де я проживав, біля вікна росли великі дерева – ялини. І сусіди мили вікна. Один з них на ту ялину впав і сповз по ній на перший поверх. Завжди шукали пригод. На даху одного разу були. Часто там проводили час. А навчався я у Львівському політехнічному університеті.

Шанс знайти своє кохання

Яке воно, життя у гуртожитку?

Інна Король, аспірантка факультету економіки й управління ЧДТУ:

– Ми з майбутнім чоловіком познайомилися у гуртожитку, і тепер тут наче захована частинка нашої душі. Ми з моїм чоловіком колеги – майбутні маркетологи. Я приїхала з міста Лубни (Полтавська область), а він зі Сміли. У Черкасах нам зручніше: і робота, і навчання. Гуртожиток – звичайно, це перевага в оплаті, адже молода сім’я не завжди може собі дозволити власне житло. Тому, поки що втілюємо свої мрії у цій кімнаті. Приємно, що адміністрація університету та гуртожитку йдуть нам на зустріч: потрібно змінити кран – нам допомагають тощо. А щомісяця у приміщенні гуртожитку можна поспілкуватися із ректором і проректорами. Поки що тут і залишимося.

Яке воно, життя у гуртожитку?

Руйнуються соціальні маски

Оксана Вертипорох, кандидат філологічних наук, доцент кафедри української літератури та компаративістики Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, мешканка гуртожитку №5:
– Під час навчання в Черкаському державному університеті на факультеті української філології я жила в гуртожитку. Вже на аспірантурі я отримала однокімнатну квартиру у сімейному блоці, а після захисту дисертації і народження двох дітей – двохкімнатну квартиру цього ж гуртожитку. Із переваг можу виокремити: комфорт, тиша (незважаючи на сусідство із студентами), помірні ціни та невелика відстань до місця роботи.
Звичайно, студентське життя було веселішим та екстремальним. Стан гуртожитків на кінець 90-х – поч. 2000-х не задовольняв умов комфортного прожиття: занедбані кухні без ремонтів із старою сантехнікою, благенькі ліжка і столи в кімнатах. На кухні часто працювала лише одна комфорка, тому їжу доводилось готувати в коридорі або кімнаті на власній електроплитці. Пропускна система гуртожитків була слабкою. Часто візитери з Казбету серйозно заважали життю студентства. Зараз ситуація змінилася і це радує.
Сімейні блоки існують окремо від студентських, тому жодного дискомфорту не відчуваємо. Мешканці ввічливі, трошки тримаються осторонь, хоча під час свят приходять щедрувати і колядувати. Це створює затишну домашню атмосферу.
Цьогоріч ми проводили майстер-класи від «Art-студії» то в гуртожитку, іноді в університеті. Під час заходу охочі брали участь в іграх, які пропонував психолог, також приєднувалися до літературної імпровізації. Такі практики роблять нас вільними від усіляких упереджень, соціальні маски руйнуються, як і межі звичного спілкування між викладачем і студентом.
Я задоволена сусідством зі студентами, адже не траплялося жодного випадку якогось невігластва чи непошани. Навіть якщо мої діти стоять біля ліфту, то обовязково хтось зі студентів їх супроводить.

Довідка:
Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького має 5 гуртожитків. У першому гуртожитку, згідно проекту, система холів: 32 просторі холи, всього 128 затишних кімнат для проживання студентів, 16 кухонь, 3 кімнати самопідготовки, кімната студентської ради. Тренери атлетично залу, що розташований на першому поверсі, допоможуть здійснити мрію про гарне натреноване тіло, підтримати здоров\’я. Біля гуртожитку є спортивний майданчик. Вигідне розташування гуртожитку щодо автобусних зупинок, магазинів тощо.

Яке воно, життя у гуртожитку?

У гуртожитку № 2 проживають студенти ННІ української філології та соціальних комунікацій, ННІ економіки і права, ННІ педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва, Психологічного факультету, аспіранти та викладачі університету. Для зручності та поліпшення умов проживання діє пральна кімната, 2 душові кімнати загального користування (12 кабінок) на першому поверсі та душові в аспірантському блоці. На шостому поверсі розташована спортивна кімната. На четвертому поверсі розташована художня майстерня. На восьмому поверсі розташована кімната студентської ради. На дев’ятому поверсі розташована кімната самопідготовки студентів. У гуртожитку діє навчальна лабораторія фізичної та медичної реабілітації ННІ фізичної культури спорту і здоров’я. Біля гуртожитку розташовані футбольний, баскетбольний та волейбольний майданчики. Вдосконаленням та розвитком дозвілля студентів займається студентський актив за підтримки вихователя та завідуючої гуртожитком.
У гуртожитку № 3 Проживають студенти ННІ фізики, математики та комп’ютерно-інформаційних систем, Факультету обчислювальної техніки, інтелектуальних та управляючих систем. Кімнати розраховано на 3 особи. Кількість місць – 312. Студенти можуть використовувати тенісну кімнату, пральню, душові, на кожному поверсі умивальники, кухні, 4 аудиторії, 1 кімната для самопідготовки.

Яке воно, життя у гуртожитку?

У гуртожитку № 4 Проживають студенти ННІ Фізичної культури, спорту і здоров’я; ННІ української філології та соціальних комунікацій; ННІ економіки і права; ННІ педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва; ННІ історії і філософії. Усього студентських місць: 320. У гуртожитку для студентів працюють: кімнати самопідготовки, спортивна кімната, душові кімнати.
У гуртожитку № 5 Гуртожиток розрахований на 494 особи. Проживають студенти ННІ природничих наук, ННІ іноземних мов та Психологічного факультету. У гуртожитку блочна система (у блоці проживає 10 осіб; кімнати на 2 та на 3 особи). На 10 осіб розрахована кухня, 2 туалети та 2 рукомийники. Для зручності студентів та поліпшення умов проживання існує пральна кімната, 2 душові кімнати загального користування на першому поверсі. На четвертому поверсі розташована спортивна кімната, а в холі знаходиться шведська стінка з комплектом тренажерів та тенісний стіл.

Черкаський державний технологічний університет
має на сьогодні 4 гуртожитки. Студенти проживають у двох, трьох, чотирьохмістних кімнатах. Поселення проводитимуть із 27 до 31 серпня 2018 р. Усі бажаючі поселитися можуть написати заяву на поселення у приймальній комісії при оформленні документів.
Гуртожитки забезпечені всією необхідною інфраструктурою для належних умов проживання (цілорічно є гаряча, холодна вода, електричні плити, душ, санітарні кімнати, кімнати для прання та сушіння білизни).
У гуртожитках працює цілодобово охорона. Діє пропускний режим для проживаючих.
Тут працюють студентські вітальні, спортивні кімнати, лікувально-оздоровчий центр, створені належні житлово-побутові умови для проживання, підготовки до занять та проведення дозвілля, яке організовують Ради студентського самоврядування гуртожитків та працівники Центру студентського розвитку та культурних програм ЧДТУ.

Яке воно, життя у гуртожитку?

На початку першого та другого семестрів у позанавчальний час адміністрація ЧДТУ проводить загальні розширені збори всіх мешканців гуртожитків з питань роз’яснення правил проживання у гуртожитках та вивчення проблем питань у студентському середовищі. На ці зустрічі, що вже стало доброю традицією, запрошуються представники правоохоронних органів, з метою профілактики правопорушень.
Студентське самоврядування гуртожитків тісно співпрацює із ректоратом університету, тому на сьогодні не було жодної конфліктної ситуації, яка б виходила із студентського середовища гуртожитків.
Тут працюють студентські вітальні, навчальні та спортивні кімнати, лікувально-оздоровчий центр, послуги практичного психолога – створені належні житлово-побутові умови для проживання, підготовки до занять та проведення дозвілля, яке організовують Ради студентського самоврядування гуртожитків та працівники вихователі Центру студентського розвитку та культурних програм.

Яке воно, життя у гуртожитку?

Проведено вечорів відпочинку – 22. Серед них: «Коса-дівоча краса» (гуртожиток №1), «Hellоween» (гуртожиток №2) «Давайте познайомимось» (гурт.№1,2,3,4), «Новорічні візерунки» (гуртожиток №3), до дня всіх закоханих «Найкраща пара», Свято сміху, «Студент – сила», До Міжнародного дня студента, «Мелодії двох сердець», «Мелодії весняної пори» та інші.
У гуртожитку №1 університету був проведений літературний вечір з молодими поетами під назвою «Осіння казка». Студенти гуртожитку вперше зібралися у спокійному і приємному оточенні, зі спільною метою приблизитись до творчості
У гуртожитку №4 Черкаського державного технологічного університету вже стало доброю традицією щотижня проводити різноманітні заходи. Студентська рада гуртожитку у свій план роботи включає ті з них, які пропонують самі мешканці завдяки «Скриньці побажань та пропозицій». 03 листопада в гуртожитку провели черговий захід – улюблену інтелектуальну гру «Що? Де? Коли?». Три команди з трьох поверхів: «Брейн» (ІІ поверх), «Команда мрії» (ІІІ поверх), «Кращі з найкращих» (ІVповерх) змагалися за звання переможця, вправно відповідаючи на запитання.
Велику увагу в гуртожитках приділяють здоровому способу життя, а тому за навчальний рік було проведено 19 змагань на першість гуртожитку з таких видів спорту: настільного тенісу(6); дартсу(1); міні-футболу(2); кульової стрільби(2); гирьового спорту(1); армреслінгу(2); шахів (3); шашок (2).
Великий інтерес та захоплення у мешканців гуртожитків викликає змагання на першість між гуртожитками ЧДТУ з міні-футболу.
Проведено зборів зі студентами – 16, а також засідань студентських рад – 67, на яких розглянуто – 29 актів порушень, Правил внутрішнього розпорядку, прийнято – 25 позитивних, та 9 – негативне рішення.
Крім того значна увага приділялась неповнолітнім студентам з якими було проведено – 46 бесід.
Один раз в квартал ректоратом проводяться планові збори студентів, які проживають в гуртожитках. На них запрошуються всі університетські служби, що забезпечують повсякденне життя у гуртожитках, запрошуються представники правоохоронних органів. Хороші стосунки склались із патрульною поліцією міста Черкаси.
Ті питання, які піднімаються студентством, в силу їх розв’язання відразу ж вирішуються. Щотижня здійснюються рейди-перевірки гуртожитків.

Валерія Тімергаліна, Дар’я Роженкова
Загальну інформацію про гуртожитки надали прес-служба ЧНУ ім Богдана Хмельницького, прес-служба ЧДТУ

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x