Жашківчанин Іван Сухий вкладає душу в своїх учнів

Жашківчанин Іван Сухий вкладає душу в своїх учнів

Іван Сухий, видатний український соліст-гармоніст, викладає протягом сорока років у Дитячій музичній школі м. Жашків, за його ініціативи у закладі відкрили клас гармоніки. Він – фундатор і керівник зразкового дитячого ансамблю гармоністів упродовж 27 років, лауреат міжнародних конкурсів, автор навчальних посібників, організатор і завідувач Музею української гармоніки, що занесений до Книги рекордів України. І це не повний список нагород і здобутків Івана Івановича.

Зразковий дитячий ансамбль гармоністів, що був заснований у 1991 році відомий не лише на теренах України, а й на міжнародному рівні. Ансамбль брав участь близько у 1 000 концертах, а учні Івана Сухого мають високі досягнення та є лауреатами 132 конкурсів, 58 із них – міжнародні та всеукраїнські. Сім разів ансамбль гармоністів виступав у столичному палаці «Україна», двічі став лауреатом Всеукраїнського фольклорного конкурсу на Сорочинському ярмарку, де виборов перше місце у 2011 році та отримав Гран-прі у 2012. Також зразковий дитячий ансамбль гармоністів, отримав Гран-прі Міжнародного конкурсу «Квітуча Україна» у м. Київ (2018 р.), а сам Іван Сухий є володарем Гран-прі Всеукраїнського фестивалю-конкурсу «Золота гармонь» у м. Умань 2018 року.

Іван Сухий, як керівник, навчає любити музику, інструмент, примножувати надбання української культури та прославляти рідний край.

Прагне, щоб учні розвивали свої здібності, долучались до мистецтва та культури. Він, як справжній віртуоз, розуміється на мистецтві гри. Це відчуваєш уже тоді, коли чуєш перші акорди у його виконанні. Гармоніст на основі свого життєвого досвіду створив навчальний посібник «Українська гармоніка» та випустив нотну збірку «Українська гармоніка. Випуск другий», що підходить і для початківців, і для досвідчених музикантів. Підручник популярний в Україні, Росії, Білорусі та схвалений Міністерством культури України.

Жашківчанин Іван Сухий вкладає душу в своїх учнів

Нещодавно учні Івана Сухого стали переможцями Всеукраїнського фестивалю-конкурсу «Золота гармонь Уманщини». Юні жашківчани змагалися серед 250 гармоністів із усієї України й отримали від Всеукраїнської асоціації гармоністів медалі «Заслужений гармоніст України». Серед них був Павло Врочинський. Паші лише 11 років, а він має неабиякі успіхи і чимало перемог, учасник теле-шоу «Україна має талант. Діти». Тож кореспонденти «Нової Доби» поцікавилися у нього секретами успіху і мотивацією, що веде його до перемоги.

– Я як був маленьким, то полюбляв мультик про крокодила Гену, – розповідає Павло, – складав із паперу «гармошку», уявляв себе крокодилом, який їде на даху потяга співав і грав «Пусть бегут неуклюже…», – посміхається хлопець, – тато мене відвів тоді до свого знайомого – Івана Івановича Сухого, мені було лише 4 роки. Відтоді я займаюся музикою. Із того часу минуло майже 8 років. А мій учитель – Іван Сухий, став гарним другом тата.

На питання, чи важко навчитися грати на гармошці, хлопчина лише стенув плечима:
– Уроки мені подобаються, але бувають моменти, що я не виконаю домашнє завдання, і хвилююся весь час, переживаю, чи дізнаються, що я не зробив домашку, – зізнається Павло. – Чи важко мені, сказати не можу, тому що я вже більш-менш натренований. Зараз для мене уроки доволі легкі. Узагалі, досягти я хочу не менше ніж Іван Іванович. Хотів би стати відомим на весь світ артистом, як моя улюблена група «Imagine Dragons». Але іноді мені хочеться бути не гармоністом Пашею, а звичайним Пашком із двора. Напевно я б не зміг стати вчителем і навчати дітей, тому що досить некомунікабельний, через дрібниці можу зчинити сварку. Я продовжував би музичну освіту, але паралельно вивчав би щось пов’язане з комп’ютерними технологіями, кібернетикою, кібербезпекою. Узагалі я полюбляю комп’ютери та все що з ними пов’язано. Тож ще не знаю напевне, чи буде пов’язане моє подальше життя з музикою.

Сніжана Калюжна

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

1 Коментар
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Анатолій

Я в захваті.

1
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x