Таланти зі «Сходинок» підкорюють нові вершини

Таланти зі «Сходинок» підкорюють нові вершини

Вихованиці народного художнього колективу-студії декоративно-прикладного мистецтва «Сходинки» позашкільного навчального закладу «Багатопрофільний молодіжний центр» Черкаської міської ради Марія Кутова та Ольга Бараннік мають досить багато нагород та досягнень, кожна у своєму напрямку. Обоє дівчат надзвичайно талановиті й працелюбні. Наставницею юних мисткинь є відома черкаська майстриня Галина Тимошенко.
Цьогоріч дівчата відвідали Міжнародний фестиваль обдарованої дитини «Керамдиво», що відбувся в Запорізькій області, у селі Мала Білозерка. Дівчата представляли свої роботи та працювали там у майстернях у номінаціях: «кераміка» та «витинанка». Марія посіла ІІ місце в номінації «кераміка». Також удалося побувати у Полтавській області, в Опішні, на Міжнародному гончарському фестивалі, де дівчата представляли декоративно-прикладне мистецтво та черкаський живопис.

‒ В Опішні нам сподобалась презентація народного мистецтва Грузії. Вони дуже цікаво представили свої роботи, навчали нас навіть їхніх народних танців, було цікаво, весело й пізнавально. Узагалі вони бережуть своє минуле, але й надто звертають увагу на сучасне мистецтво, тож у їхніх творіннях переплітаються техніки, стилі й виходять досить цікаві роботи, ‒ розповідає Марія Кутова.
Щораз, коли дівчата повертаються з конкурсів чи симпозіумів і привозять із собою багато нових ідей чи планів, далі разом із наставником втілюють їх у життя.

− Протягом навчального року діти мають можливість навчатися й народного живопису, писанкарства, кераміки, лялькарства, але потім вони вибирають один із цих напрямів, і вже більше працюють над ним, ‒ розповідає Галина Тимошенко. ‒ Свої ж роботи вони потім презентують на виставках, конкурсах та симпозіумах.

Нині Ольга та Марія готуються до персональної виставки, яка запланована на кінець вересня. Маша представлятиме роботи з кераміки, а Ольга покаже свої витинанки.

‒ Я планую показати близько 20 своїх робіт у техніці витинанка, вони будуть різних розмірів, навіть одна триметрова, − каже Оля. − Мені цікаво працювати з витинанкою, бо там можна зробити будь-які малюнки чи узори. Але я не зупиняюся на цьому, а працюю з глиною та іншими техніками. Намагаюся навчаюся всього.

До виставки почали готуватися ще минулого навчального року, тож досить серйозно підійшли до цієї справи. Ольга, взагалі стипендіатка Президента України як молодий народний майстер, тож це буде її звітна виставка.

‒ Стипендії видають молодим майстрам на рік, щоб ті натхненно працювали й показали свої вміння та розвиток народного мистецтва, ‒ зазначає пані Галина.

У Марії ця виставка буде першою, тож дівчина дуже хвилюється.

‒ Я представлю скульптуру та панно в кераміці, ‒ розповідає Марія. ‒ Уже сім років займаюся в «Сходинках», останні два-три роки найбільше уваги приділяю кераміці, бо до цього лежить моя душа.
Крім індивідуальних робіт, дівчата представлять ще й спільні вироби, де поєднають витинанку з керамікою.

‒ Такі виставки потрібно влаштовувати, щоб показати ріст дівчат як народних майстрів. Також це важливо для подальшого розвитку. Узагалі діти мають постійно брати участь у конкурсах, переймати досвід, виставлятися, таким чином вони вдосконалюватимуться. Важливим у конкурсах і симпозіумах є ще й те, що діти можуть поспілкуватися з іменитими майстрами, перейняти досвід, навчитися чогось нового, надихнутися, − підкреслює Галина Тимошенко.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x