Розвиваємо пам’ять та увагу в дитини

Розвиваємо пам’ять  та увагу в дитини

Більшість батьків бере активну участь у шкільному житті свого чада: підготовка до контрольних та іспитів, заучування віршів і написання диктантів. Проте не завжди ці старання дають очікуваний результат. Як розвинути увагу та пам’ять у дитини – читайте далі.

Грайте в ігри. За допомогою таких вправ можна поліпшити концентрацію й розподіл уваги, короткочасну пам’ять, а також розвинути вміння переключатися. Щоб допомогти малюкові, спробуйте виконати таке завдання: покладіть перед дитиною аркуш із надрукованим текстом і доручіть своєму чаду знайти й закреслити однакові літери на сторінці.

Давайте доручення. Це може бути як прохання зібрати іграшки, так і доручення зробити прибирання в кімнаті. Головне, переконайтеся, що дитина дійсно уважно вас слухає, дивиться в очі, не вибігає із кімнати. Ніколи не кричіть навздогін, адже більшість дітей відразу забуває все почуте.

Вивчайте вірші та прислів’я. Щоб адаптація до дитячого садка або школи проходила легше, постарайтеся із раннього віку тренувати пам’ять дитини шляхом запам’ятовування ві­ршів і прислів’їв. Влаштуйте вдома літературний вечір. Нехай малюк відчує, що його старання не були марними.

Пишіть записки. Навчіть дитину робити позначки, залишати записки, систематизувати інформацію. Це допоможе впоратися із розсіяністю, на яку часто страждають діти.

Розгадуйте кросворди. Розв’язування логічних задачок, кросвордів і ребусів захопить навіть дуже активну дитину. Ще один безперечний плюс такого тренування пам’яті – це сприяє розвитку мислення й підвищенню рівня інтелекту. Крім того, допоможе розвинути пам’ять та увагу й батькам, які займаються з дітьми.

Гуляйте побільше на повітрі, щоб кров насичувалась киснем. Частенько вибирайтеся на природу в теплі пори року. І загалом будьте фізично активними: більше рухайтесь та займайтеся спортом. Це сприяє поліпшенню кровообігу мозку.

ВПРАВИ ДЛЯ РОЗВИТКУ ПАМ’ЯТІ
Окрім харчування та здорового способу життя, варто виконувати певні вправи, які сприятимуть розвитку пам’яті. Однак пам’ятайте, що результат ви отримаєте лише за умови їх регулярного виконання.
Вправа № 1. Перед сном, лежачи у ліжку, почніть згадувати все, що з вами трапилося за день, але у зворотному порядку. Відразу вам буде непросто це зробити, але вже за два тижні зможете легко згадати все.
Вправа № 2. Ця вправа допоможе вам запам’ятовувати тексти. Прочитавши якийсь текст, спробуйте уявити таку картину: ви перебуваєте в кімнаті, де чимало різних шафок. В одну із них ви кладете ваш текст. А в момент, коли вам потрібно буде відтворити цей текст, можете просто підійти до ящика й дістати його.
Вправа № 3. Для виконання цієї вправи вам знадобиться помічник. Він має написати декілька слів. Ваше завдання – підібрати синоніми до цих слів і записати їх навпроти. Далі ви закриваєте слова, які були вихідними, і, дивлячись на синоніми, згадуєте слова з першого стовпчика. Згодом кількість слів варто збільшувати.

Комплексне використання всіх цих підходів допоможе вам розвивати пам’ять, а це означає, що проблем із запам’ятовуванням у вас стане набагато менше!

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x