Як жити з алергією в Черкасах?

Сама я не маю алергії, проте про життя алергіка в Черкасах та труднощі, що виникають під час лікування мені розповіла моя подруга – Інна.

– Жити з алергією дуже складно. Особливо, якщо вона проявляється «забитим» носом, іноді зі страшенно неконтрольованим нежитем, постійно опухлими очима, які сльозяться, і чханням. І так цілий рік. До 21 року, я вже не вмію нормально дихати носом – справа звички. Дуже складно знайти роботу, де не потрібно розмовляти по телефону. А ще складніше пояснювати керівництву і співробітникам, що «в ніс» я говорю тому що маю алергію, а не через застуду, – розповідає Інна. – Алергія у мене з самого дитинства. Список алергенів доволі великий… Найбільше я страждаю через домашній пил, холодний риніт, пір’я, липу, тополі та багато інших рослин. Найцікавіше, що немає алергії на амброзію. Радує, що я не маю харчової алергії. Хіба що на полуницю. Якщо з’їм багато свіжої полуниці, може з’явитися кропив’янка і дуже-дуже свербітиме шкіра. Ці симптоми проявляються не постійно, але все одно, я не ризикую і намагаюся взагалі не вживати полуницю і всілякі полуничні джеми або додатки.

Періоди загострення

Кожного сезону в Інни загострюється певний вид алергії. Узимку – холодовий риніт або алергія на холод. Симптоми: неконтрольований нежить, закладений ніс, очі сльозяться, постійне чхання, сильно суха шкіра тощо. Саме взимку для дівчини найнебезпечніший момент, адже до риніта може «причепитися» застуда. І тоді застуда не проходить без будь-яких ускладнень.

– Астми у мене, на щастя, немає. Але ось останній рік була до неї дуже близька. Через напади астматичного кашлю, я змушена була навіть лягти в лікарню, – каже Інна. – Навесні алергія проходить набагато легше, ніж взимку, проте дихати носом не виходить. Літо для мене, напевно, найскладніше. Оскільки прокидаються безліч «дрібних» алергічних реакцій. У носі все пересихає, і він сам починає себе зволожувати, я знову змушена діставати серветки. А коли процес зволоження не вдався – лопаються капіляри і йде кров із носа. І знову серветки… При взаємодії із моїми улюбленими польовими квітами, на шкірі появляється висип і свербіж. І плюс через відсутність дощів піднімається пил на вулицях, і тут у мене може трапитися «кашель астматика». Так усе літо.

Лікарняний «квест»
У лікарнях і поліклініках подруга частий гість із дитинства. Деякі лікарі навіть кажуть, що хто хворів на «ацетон» (ацетонемія), той, напевно, буде алергіком. А у випадку Інни, з «ацетоном» у лікарню вона потрапляла рази 4, а то й більше. Щоразу огляд і аналізи в лікарні стають справжнім випробуванням на витривалість й силу духу:

– Мені необхідно пройти цілу купу обстежень і додаткових аналізів. Я прийшла найперша і дуже довго чекала під кабінетом. Проте мене направили на інші аналізи. Всього їх заплановано чотири. Перший – на першому поверсі, другий (аналіз крові з вени) – на третьому поверсі, далі потрібно було пройти огляд у ЛОРа, після цього потрібно було повернутися і пройти ревмопроби та повернутися до алерголога.

Для початку я побігла на другий поверх здати аналізи, там черга рухалася повільно, тож побігла здавати аналіз на перший поверх і зайняла відразу чергу до ЛОРа. Треба встигнути і там, і там. Я швиденько здала аналіз (мені сказали 10 гривень заплатити). Чекати результати потрібно півгодини. Далі я побігла стояти в черзі на аналіз крові з вени, і до ЛОРа. Перед цим мені треба було ще піти в аптеку, яка на першому поверсі, і купити все необхідне для аналізу крові з вени, і для ревмопроб (25 скарифікаторів, для аналізу крові потрібно було докупити рукавички, спирт тощо). Загалом витратила на це 50 гривень. Це додаткові витрати, на які я не розраховувала. Черга на аналіз крові з вени дуже повільно рухалася. Коли я вже зайшла в кабінет, зрозуміла, чому так довго. Там медсестра дуже повільна. Я чекала напевно хвилин 7, поки вона підготує все для аналізу.

Після цього мені «вручають» пробірку з моєю кров’ю, яку я маю віднести на 5-ий поверх. Я розумію, що аналіз платний, питаю, скільки він коштуватиме. «Вам все скажуть на місці» – чую відповідь.

Я «летіла» з 2-го поверху на 5-ий, віддаю їм аналіз крові та заповнюю анкету (благодійний внесок – 30 гривень). Результати – через тиждень. А тим часом підходить моя черга до ЛОРа, вона рухалася швидко… І тут починається найцікавіше!

Лор виявився 70-річним дідусем. Він проглянув мою карту, зауважив, що там написана маячня…
– Що болить? – запитує він.
– Нічого. Важко дихати носом, – відповідаю я.
Дивиться ніс, але не перевіряє вуха та горло. І відразу ставить діагноз – алергічний риніт, викривлення носової перегородки. Призначив операційне втручання.
– Мені за все життя ніхто з лікарів не казав (скільки ЛОРів я не обійшла) про викривлену перегородку, – дивуюсь.
– Ви що мені не вірите? – ось так.
У підсумку лікар-дідусь все ж написав направлення на операційне втручання. І з цим настроєм я пішла на ревмопроби.

Зайшла в кабінет, сіла, чекаю. І тут мені кажуть, що потрібно бігти в бухгалтерію і заплатити 150 гривень і повернутися назад із чеком. Бухгалтерія узагалі в іншому корпусі. Я вибігла з цієї поліклініки, біжу в інший корпус. Повертаюся вже з чеком. Забігана. Сідаю на стілець і медсестра починає робити проби.

У мене спітніли руки, шкіра трохи волога. Всі препарати стікають по шкірі й не всмоктуються. Тож медсестра робила мені прямо проколи. Я просиділа там 15 хвилин. Коли я вийшла мені надали результат.

До речі, в ліфт у лікарні потрапити неможливо, він постійно зайнятий. Медсестри самі їздять на ньому. А старенькі бабусі й дідусі змушені підніматися сходами.

Мене відразу поклали в стаціонар у відділення алергології. Як мені пояснили, що при наступному загостренні алергії може виникнути астма. Яким чином вони це визначили, мені не сказали. Але, я як слухняний пацієнт робила те, що скажуть. Прописали мені купу ліків, кожен день мені ставили крапельницю, дихала інгалятором, і фізпроцедури.

Начебто лікування зрозуміле, але ціни на це все просто космічні. Тільки на самі аналізи, в загальному витратила близько 700 грн, і саме лікування обійшлося приблизно у 2000 грн. Для звичайного студента це доволі велика сума.

Про життя алергіка розповіла Інна Новікова.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x