Лісівники: «Працюємо, щоб не горіли ліси»

Лісівники: «Працюємо, щоб не горіли ліси»

Надворі серпень. Літо в розпалі, хоч і наближається до свого завершення. А за умовами погоди, яка встановилася в природних екосистемах – пожежонебезпечний сезон. Вже кілька тижнів триває п’ятий клас пожежної небезпеки (найвищий та найнебезпечніший). Як наслідок сухої та спекотної погоди, підвищується ризик виникнення лісових пожеж. Тому лісова охорона Чигиринського лісгоспу працює в посиленому режимі, цілодобово чергують працівники лісової охорони та персонал лісопожежних станцій, докладаючи максимум зусиль, спрямованих на попередження лісових пожеж. Повідомляють в Черкаському обласному управлінні лісового та мисливського господарства.

Лісівники: «Працюємо, щоб не горіли ліси»

У чотирьох лісництвах лісгоспу, де зростають хвойні ліси, організовано лісопожежні станції, на озброєнні яких є 10 автомобілів, призначених для гасіння лісових пожеж: від легкого лісопожежного модуля на базі автомобіля УАЗ, до потужних ЗІЛ-131. У кожному лісництві є трактори МТЗ – 82 з ґрунтообробними знаряддями для оборювання крайки лісової пожежі, створення мінералізованих смуг та догляду за ними. Для попередження виникнення та розповсюдження лісових пожеж з початку року в лісонасадженнях уже створено 155 км таких мінералізованих смуг та на 914 км проведено догляд за ними . На площі майже 15 гектарів проведено обрізку гілля хвойних дерев на висоту 2 метри для перешкоджання переходу можливої низової пожежі у верхову. Такий захід проводиться вздовж доріг, узлісь та у молодих насадженнях.

Для нагляду за пожежною ситуацією у Чигиринському, Трушівському та Чорнявському лісництвах функціонують телесистеми спостереження за лісовими масивами, які дають змогу виявляти загорання на початковій стадії.
Як свідчить статистика, майже всі випадки лісових пожеж трапляються з вини людини. Для проведення роз’яснювальної роботи про небезпеку загорань вздовж доріг виставляється наглядна агітація (аншлаги, панно, попереджувальні знаки, білборди). Проводиться розповсюдження листівок на протипожежну тематику.

З метою виявлення та притягнення до відповідальності порушників «Правил пожежної безпеки в лісах України» проводяться рейди силами працівників лісової охорони . В поточному році вже проведено 40 рейдів, в ході яких виявлено 11 порушників та притягнуто до відповідальності у вигляді накладення адмінштрафів.

З початку року в лісах підприємства зафіксовано 17 випадки лісових пожеж, загальною площею 1,25 га.
Статистика природних пожеж останніх тижнів показує, що їх сплеск спостерігається у вихідні дні, коли люди масово прямують відпочивати на природу. Залежно від того, в яких частинах лісу поширюється вогонь, лісові пожежі прийнято поділяти на низові (складають за кількістю до 90%), верхові та підземні (ґрунтові). У свою чергу, низові і верхові пожежі можуть бути стійкими і швидкими. У лісових масивах найбільш часто виникають низові пожежі, які випалюють лісову підстилку, підріст і підлісок, трав’янистий покрив, хмиз, кореневища дерев і т.п. У посушливий період при вітрі становлять небезпеку верхові пожежі, при яких вогонь розповсюджується також і по кронах дерев, переважно хвойних порід. Швидкість низової пожежі від 0,1 до 3 м/хв, верхової – до 100 м/хв за напрямком вітру.

Шановні громадяни! Дотримуйтесь елементарних вимог пожежної безпеки в лісах Чигиринщини, які допоможуть зберегти унікальні хвойні ліси Богданового краю від вогню.

Якщо ж ви помітили загорання, то одразу телефонуйте за номером Служби порятунку «101» та на підприємство за телефонами 2-88-81 або 2-69-64.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x