Поїздка в «маленьку Швейцарію» на Черкащині

Поїздка в «маленьку Швейцарію» на Черкащині

До Букського каньйону, який іноді гордо іменують «маленькою Швейцарією» на Черкащині я з сім’єю подорожую вже кілька років. Це місце, куди хочеться повертатися і повертатися – воно наповнене такою неймовірною енергетикою, з якою можна порівняти хіба що ліс Холодного Яру. Але тут зовсім інші відчуття – це інша стихія – стрімка вода і тисячолітні скелі наповнюють тебе енергією і сповнюють активністю і рішучістю на відміну від спокою, який лине від лісу.
Відносно недавно Букський каньйон (який ще часто пишуть як Буцький каньйон) в Черкаській області став популярний серед туристів. Часто ми шукаємо вражень за кордоном, а насправді, зовсім поруч, є дуже багато унікальних місць. І Буцький каньйон одне з них.

Поїздка в «маленьку Швейцарію» на Черкащині

І ось цими довгими вихідними, коли вся країна святкувала Незалежність ми з сім’єю запланували автоподорож до каньйону. Він знаходиться в маленькому і мальовничому селі Буки на Маньківщині. Є ще Буки на Київщині але там розташований ландшафтний парк, а не каньйон. Так от, з Черкас їхати туди близько 150 км – а точніше – дві з половиною години по трасі через Смілу, Шполянщину, Звенигородщину – ми обрали саме такий маршрут. Їхати не так уже й далеко, але дорога суцільне решето – Черкащина, ну, ви мене розумієте! Щоправда Смілянщина порадувала свіжими латками і навіть частковим суцільним оновленим дорожнім покриттям – дочекалися! Та сьогодні мова про інше)
Саме смт Буки має досить цікаву історію. Буки було засновано в пер. пол. XVI ст. польськими магнатами Калиновськими. Назву село отримало від значної кількості букових дерев,що росли колись на тому місці.
Поїздка в «маленьку Швейцарію» на Черкащині
Скельний каньйон довжиною близько 5 кілометрів розташований на річці Гірський Тікич в селі Буки (звідси і його назва). Він досить глибокий, але водночас вузький – максимальна глибина каньйону сягає 20 метрів, а ширина коливається в межах 20–40 метрів. Ну а вік гранітних порід, через які протікає річка, – приблизно 2 мільярди років. Краєвиди зі скель каньйону неймовірні, а спуститися вниз манить вода, що, то біжить стрімким пінним потоком, то майже «стоїть», омиваючи велетенське камінне тіло скель. Видовище дійсно того варте, щоб «викроїти» хоча б день на поїздку туди.

На самому ж початку каньйону річка стрімко скочується з брили граніту, завдяки чому утворюється галасливий двометровий водоспад «Вир». Він відомий своєю гучністю, а з 1972 року є гідрологічною пам’яткою місцевого значення. Походження його штучне, оскільки «Вир» був фрагментом гідротехнічних споруд Буцької ГЕС. Висота водоспаду – 2 метри.
Поїздка в «маленьку Швейцарію» на Черкащині
Тут можна просто посидіти півгодинки, зануривши ноги у вируючу воду. До того ж, навесні, після танення снігу, цей Вир такий вируючий і шумний, а влітку іноді буває, що він стає просто «веселим» струмком, що пінує по скелястому спуску. Біля самого водоспаду в дев\’ятнадцятому столітті побудували великий водяний млин, однак на сьогодні від нього збереглися лише фрагменти, які місцеві (чи не місцеві) підприємці перетворюють помалу в «шедевр сучасного будівництва» – навіть не можу дібрати слів, щоб висловити власне обурення діями нашої влади, яка дає дозволи на такі «перетворення» Коротше кажучи, тепер там якийсь заклад харчування.
Водоспад притягує безліч людей, які із задоволенням роблять «водний масаж». Та на каменях слід бути обережним, щоб не послизнутися і не поранитися. Потік води там дуже інтенсивний, але це не привід відмовитися від задоволення.
В каньйон часто з\’їжджаються альпіністи, оскільки скелі над Гірським Тікичем ідеально підходять для скелелазіння. Одна зі наймасивніших скель Буцького каньйону – «Скеля Родіонова» є також досить мальовничою. Вона названа на честь знаного українського геолога-петрографа С. Родіонова. Хоча є місцева легенда, що скеля названа насправді на честь козака, котрий там загинув.
Поїздка в «маленьку Швейцарію» на Черкащині
Також на території Буцького каньйону знаходяться руїни першої в Україні ГЕС, від якої крім руїн, залишилася ще й гребля, з якої ефектно стікають потоки води. До них досить легко добратися, спустившись «на дно» каньйону. Там також можна вільно поблукати, ніяких обмежень доступу немає. До речі, там виходять досить атмосферні фото.

Поїздка в «маленьку Швейцарію» на Черкащині

Стоячи на мосту, що з\’єднує два береги каньйону, можна насолодитися чудовим краєвидом. Велич гранітних скель, що обрамляють Буцький каньйон захоплює. Їх могутність і неймовірна краса вабить своєю унікальністю.
Загалом, їхати сюди можна як і на один день просто помилуватися красою, так і на кілька днів з наметом відпочити на природі. Вздовж усього Букського каньйону є зручні майданчики для пікніків, тому у вихідні дні тут буває багато народу. І часто, найзручніші місця для установки наметів вже кимось зайняті.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x