Дизайнери ЧДТУ творили аквареллю на Всеукраїнському пленері «Земля трахтемирівська»

Дизайнери ЧДТУ творили аквареллю на Всеукраїнському пленері «Земля трахтемирівська»

Протягом трьох днів першого Всеукраїнського пленеру, зініційованого директором Державного історико-культурного заповідника «Трахтемирів» Тарасом Теліженком група художників-ентузіастів із Черкас, Львова та Києва втілювала на живописних полотнах самобутню красу трахтемирівського краю. До участі у заході долучилися і митці кафедри дизайну Черкаського державного технологічного університету Тетяна Куліш, Олександр Шепеньков та Олена Галицька, які разом з однодумцями: черкащанками Олександрою та Олесею Теліженко, Надією Лавріненко, киянкою Даною Виноградовою та львів’янином Дюрієм Сентимреєм, натхненні чистим повітрям, неймовірними пейзажами, потужною енергетикою землі та історичним духом національної святині, створили десятки етюдів і зарисовок. Про це «Нова Доба» дізналася із прес-служби ЧДТУ.

Завідуюча наукового відділу державного історико-культурного заповідника «Трахтемирів» Ірина Воропай у перший день пленеру запропонувала митцям вражаючу екскурсію-огляд знакових місць того краю. Подолавши понад 20 кілометрів спусків-підйомів, учасники події оглянули забутий козацький цвинтар ХVІІ століття з рельєфними кам’яними степами-хрестами; урочище колишнього козацького шпиталю; плато – висота 220 метрів над рівнем моря; Батурину гору з її піщаними урвищами та пляжами; дивовижні луки, наповнені ароматом цілющих трав та яскравих квітів.

– Хтось зустрічав сонце за роботою, примостившись із планшетом та фарбами на високій кручі в травах; хтось ловив колорит його останніх променів з-поза високих остовів каміну на згарищі бакаєвого маєтку. Хтось досліджував водний шлях вбрід від Батуриної гори до табору вздовж берега у воді вище пояса, бо по суші він становив близько 10 кілометрів. А комусь довго і терпляче позував барвистий метелик, довірливо примостившись просто на долоні лівої руки, – ділиться враженнями від пленеру народна мисткиня Олександра Теліженко.
Після доопрацювання і відповідного оформлення акварельні ескізи та зарисовки створені під час триденного живописного пленеру будуть виставлені під час роботи Всеукраїнської наукової конференції «Трахтемирів: історія і сучасність», яка проходитиме 20-21 вересня в Черкасах та Трахтемирові.

– Дух побратимства панував серед художників, дивовижна природа бентежила і надихала на творчість, а найголовніше, що всі учасники пленеру перейнялися тими проблемами, які поставило життя перед заповідником і бажанням своїми творчими роботами привернути увагу до дослідження історії та перспектив майбутнього цього краю і, зокрема, заповідника, – зазначає старша викладачка кафедри дизайну ЧДТУ Тетяна Куліш. – Сподіваємося, що виставка робіт буде цікавою і порадує учасників та гостей Всеукраїнської наукової конференції «Трахтемирів: історія і сучасність».

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x